ARC PESTE TIMP-BICENTENARUL NAȘTERII LUI AVRAM IANCU, LA ŞCOALA BISTRIŢEANĂ CE ÎI POARTĂ NUMELE
„Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocmai acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi”.
(Avram Iancu, Testament, 20 Decembrie 1850, Câmpeni)
Reprezentantul cel mai de seamă al Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania, Avram Iancu a intrat în conștiința poporului ca un veritabil erou, devenind în scurtă vreme o legendă națională, simbol al luptei pentru drepturile românilor din Ardeal și model de sacrificiu personal pentru binele celor mulți și nedreptățiți.
Născut în 1824, la Vidra de Sus, tânărul avocat Avram Iancu, cu studii la Facultatea de Drept din Cluj, devine, la doar 24 de ani, conducătorul moților în timpul mişcărilor revoluţionare de la mijlocul secolului al XIX-lea. A luptat, împreună cu miile de români pentru respectarea drepturilor și libertăților democratice, semnificative în programul de emanciparea națională a popoarelor din Europa Centrală și de Est. Asemeni tuturor revoluționarilor pașoptiști, a dorit libertate pentru toți oamenii, prin schimbarea regimului politic și prin reformarea societății.
„La 25 de ani, el era stăpânul Munților Apuseni, pe care-i transformase în Țară Românească și din punct de vedere politic și militar. Iancu apărea ca un voievod, era numit «crai» și «crăișor», apoi, în folclor și conștiința publică, «Craiul Munților». […] Spiritul lui străbate anii și va străbate multe secole de-acum înainte, cel puțin atât timp cât va exista poporul român, fiindcă el este erou național, așezat de mult în Panteonul românesc“ – acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Marele merit al lui Avram Iancu a fost că, fie și doar pentru aproape un an de zile, între octombrie 1848 și septembrie 1849, a făcut din Munții Apuseni o țară românească, o țară liberă a românilor din Transilvania. Sorții istoriei i-au fost potrivnici lui Iancu, însă ceea ce a contat mai mult a fost puterea memoriei, puterea exemplului său, care a inspirat lupta națională a elitei politice ardelene de la cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea. Astfel, Avram Iancu a rămas în conștiința poporului român drept revoluționarul tânăr, dăruit complet cauzei naționale, model de abnegație și sacrificiu, iar mentalul românesc conservă până astăzi mitul eroului național din Apuseni.
Anul 2024 este desemnat prin lege „Anul Avram Iancu”. În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 651 din 17 iulie 2023 a fost publicată Legea nr. 223/2023 pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu”. Conform legii, în 2024 au fost, sunt și vor fi organizate evenimente culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu. Proiectul educațional „Arc peste timp – Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu” organizat de Școala Gimnazială Avram Iancu Bistrița se înscrie în seria manifestărilor dedicate marcării a 200 de ani de la nașterea revoluționarului pașoptist Avram Iancu, liderul revoluției române din Transilvania. Proiectul se vrea a fi și o alternativă la nevoia de formare continuă a cadrelor didactice, prin modele de bună practică în ceea ce privește cercetarea istoriei naționale și locale și a activității personalităților care au fost implicate în revoluția română de la 1848 – 1849.
Bucuria acestui centenar a fost marcată și la școala noastră de activități precum un concurs- ”Mentorul spiritual al școlii”, desfășurat la nivelul claselor a VI-a, expoziție de desene și postere- “Avram Iancu-modelul revoluționarului pașoptist”, realizată de doamna director Nelca Mirela și doamna profesor Luca Alina, la nivelul claselor a VI-a și a VIII-a. Elevii claselor a V-a au pregătit si interpretat două scenete inspirate din viața și activitatea lui Avram Iancu-crăișorul munților, pregătite de doamna profesor Oniga Adina. Clasele a VII-a au fost reprezentate de elevele Moldovan Miruna și Urs Ioana, îndrumate de doamna profesor Ursa Floare, care au interpretat Marșul lui Iancu.
Prin aceste activități școala, dascălul, familia, comunitatea locală, mass-media sunt factorii care, în timp trezesc la elevi dorinţa de a-și cunoaște mai bine istoria neamului, de a se informa, de a se implica în cunoaşterea şi păstrarea nealterată a obiceiurilor şi tradiţiilor populare româneşti. Studierea istoriei naționale, cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor populare contribuie la formarea unui cetăţean european cu o cultură comunicaţională şi literară de bază, capabil să înţeleagă lumea din jurul său, să comunice şi să interacţioneze cu semenii săi, exprimându-şi gânduri, sentimente, opinii.
Citiţi şi:
- Avram Iancu (1824 – 1872)- Intrat în istorie, în legendă, în folclor, în literatură
- ELENA M. CÎMPAN, ILUMINISTE, „ARHIVELE BISTRIȚEI”
- Colindători din Telciu la Festivalul „Colind Iancului”
- Septembrie. Luna Crăișorului munților, Avram Iancu
- Mari personalități din istoria Transilvaniei. AVRAM IANCU (1824 – 1872)
Adaugă comentariu nou