ARMONII CELESTE
Încă nu s-au stins ecourile celei mai marii sărbători ale creştinătăţii, Învierea, cea de a treia zii, a Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos.
Pentru Biserica greco-catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din municipiul Bistriţa, biserica de peste Podul Budacului, bucuria marelui praznic a fost completată şi de vizita liturgică a episcopului şi păstorului nostru PS Florentin Crihălmeanu făcută în a doua zi a acestei sărbători. La sosire, în curtea bisericii, păstorul nostru a fost întâmpinat de părintele protopop onorific Ioan Ţolca, în calitate de gazdă, de părintele protopop Ioan Frişan, în calitate de invitat şi de alţi preoţi şi diaconi. Ca obiecte creştineşti de primire au fost folosite Evanghelia, Crucea şi cădelniţa. A urmat oficierea Sfintei Liturghii în timpul căreia au fost trei momente de mare înălţare spirituală. Primul din aceste momente a fost acela când bunul nostru episcop şi păstor a rostit cuvântul de învăţătură. Cu vocea blândă dar convingătoare, păstorul nostru, a evocat principalele jaloane necesare oricărui creştin pentru a putea străbate calea spre mântuire. Al doilea moment a fost acela al consacrării Sfintei Euharistii iar în cel de al treilea moment, păstorul însuşi, cu mâna domniei sale, a cuminecat pe cei mai mulţi dintre participanţi, cu Trupul şi Sângele lui Cristos.
Am insistat asupra acestor trei momente pentru că ele au depăşit chiar şi aşteptările şi au oferit celor care au avut norocul să participe la această Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie, clipe de profundă trăire creştină şi de înălţare în Cristos, cel Înviat. Parcă pământul a fost mult mai aproape de cer. În asemenea momente omul uită de „toată grija cea lumească” şi se simte, mai mult ca oricând, că este sub o adevărată aripă protectoare, pe calea deschisă de Isus, spre mântuire. Însă, elementul dominant al întregi Liturghii a fost armonia. Armonia a cuprins toată masă de participanţi care uniţi în rugăciune cu noi înşine, cu preoţii şi cu păstorul nostru am înălţat imn de slavă lui Isus cel înviat şi ne-am unit cu patimile, cu cruce, cu moartea şi apoi cu Învierea Lui, a tot biruitoare.
La numai câteva zile după Marea Sărbătoare, în Duminica Tomii, aceiaşi biserică, la finele Sfintei Liturghii, a fost gazda coralei „Andrei Mureşanu” condusă de părintele arhidiacon Cornel Pop. Această corală a cântat şi ne-a încântat cu o suită de cântece religioase cu o temă inspirată din patimile şi Învierea lui Isus. Aranjaţi pe două rânduri, în faţa iconostasului, faţă în faţă cu ascultătorii, componenţii coralei au început să interpreteze câteva cântece lente dar cu o profundă vibraţie religioasă. Au urmat melodii şi texte cu o încărcătură creştină tot mai mare şi tot mai înălţătoare, interpretate cu o acurateţe şi într-o armonie perfecte. La un moment dat am avut impresia că aceste cântece nu sunt pământeşti ci pur şi simplu se coboară din ceruri. Aplauzele au fost pe măsură. Spre finalul concertului am văzut cum una dintre soprane cânta şi din colţul gurii s-a desprins un zâmbet discret iar ochii s-au umezit. Am înţeles că nu sunt lacrimi de supărare ci sunt lacrimile de bucurie pentru că ceea ce făceau, domniile lor, pentru noi era ceva bum şi apreciat cum se cuvine. Dar cum poţi să rămâi indiferent faţă de o asemenea dăruire aşa că am scăpat şi eu o lacrimă, tot de bucurie, pentru a realiza un duet, uşor lacrimogen, cu talentata şi sensibila soprană.
Elementul esenţial al interpretărilor acestei corale a fost de asemenea armonia, care s-a revărsat şi de data aceasta, ca un râu binefăcător şi a cuprins întreg auditoriul iar textele creştine puse pe asemenea note muzicale şi beneficiind de astfel de intonaţii şi inflexiuni sunt o altă modalitate creştină de a slăvii jertfa mântuitoare a lui Isus şi de a ne acorda cu armoniile cereşti.
Măgeruşan Ioan.
Adaugă comentariu nou