ASTRA mică
Luna februarie, 2020 s-a încheiat la Josenii Bârgăului cu o manifestare culturală de talie academic, sub tutela Asociațiunii Culturale, care se face tot mai vădită prin strădania și cu eforturile proprii a celor doi lideri, respectiv Pavel Știrbu și Mihai Bîltag, înzestrați cu calități organizatorice și culturale de prestigiu. Aici, în sala festivă a primăriei a avut loc simpozionul “Trei cărturari, trei patrioți, trei români - Cuza, Kogălniceanu și Titu Maiorescu”, aduși în contemporaneitate prin cuvintele bine sistematizate a lui Ioan Cordovan, Ioan Seni și Maria Holbură, venită de la Cluj tocmai pentru acest eveniment petrecut în ținutul ei natal.
Au traversat Strâmba și un grup de 8 năsăudeni, care de ani buni au activități comune cu bîrgăoanii prin Asociația Culturală, care și-a reluat activitatea și în această zonă încărcată de tradiții și istorie. Au adus elemente noi la cele expuse soții dr. Purghel, scriitorii Ioan și Lucreția Mititean, Floarea Pleș, Romulus Berceni, Leon Catarig, pictorul Nechita Bumbu.
La Josenii Bîrgăului am observat o noutate. A apărut ASTRA MICĂ inițiată de profesoarele de nota zece – Veronica Bălan și Nicoleta Șovrea, având alături două reprezentante ale Astrei Mici, pe elevele din clasa a VII-a A, Larisa Zăpârțan și Teodora Vrâncean, care au asistat la o rodnică lecție de istorie și literatură , lecție ce excelează prin probitate științifică, prin documentare și încărcătură emoțională puternică.
ASTRA MICĂ, răsărită ca și ghioceii în prima zi a primăverii, rămâne pentru noi un reper de gândire și comportament uman, care probabil va da Asociațiunii noi repere în anii ce vor urma.
Astra Mică a oferit mărțișoare, confecționate cu propriile mânuțe, celor 40 iubitori de frumos și de istoria patriei, ca un simbol al recunoștiinței pentru tot ceea ce fac pe bază de voluntariat acești oameni cu sufletul cât o țară, ce au pregătit atâția tineri pentru lupta cu viața.
Tinerii au nevoie de modele, de un călăuzitor, care să formeze o simbioză perfectă între școală și societate, sălășluind sub flacăra vie a nemuririi poporului român.
Liderul astrist bârgăoan Pavel Știrbu, a prezentat câteva argumente de modificare a statutului, care la ora actuală nu e în concordanță cu mișcarea culturală și cerințele epocii ce o străbatem, încheind cu înmânarea unor diplome de onoare și excelență într-o atmosferă tonică, presărată cu glume, deoarece umorul astrist, râsul, destinde și relaxează angajând toată adunarea în dialog – la Neamțu, în vecinătatea primăriei fiind și o serbare a lăsatului secului.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou