ASTRA în oraşul viorilor

În zilele de 17-19 octombrie 2014, în jur de 150 cărturari din ţară şi din afara graniţelor şi-au dat întâlnire la Reghin, sub cupola ASTREI, ca un act al perenităţii românilor. Municipiul Reghin, primar Maria Precup a devenit timp de 3 zile oraşul culturii, fiind inclus pe harta ASTREI. Aici, în oraşul viorilor s-a desfăşurat cea de-a 109-a adunare a ASTREI centrale, unde organele locale şi judeţene, cu sprijinul mai multor sponsori, a creat un teren prielnic desfăşurării Congresului Românismului din România.Lucrările adunării s-au defăşurat în prezenţa în prezenţa prelaţiilor celor două biserici surori, Irineu Bistriţeanul şi Virgil Bercea, prezenţi la o masă a Maicii noastre comune, având un ţel sfânt de unire prin cultură. Alături de cărturarii astrişti din ţară, au fost prezenţi şi un număr de trei academicieni, şi anume: Vlad Valentin, preşedintele Academiei Române, Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei şi academicianul Marius Porumb, prezenţi în oraşul lui Petru Maior, în mijlocul atâtor oameni erudiţi, cărturari devotaţi în slujirea culturii şi neamului românesc, din despărţămintele din ţară, cât şi de peste Prut, care în inima Ardealului, parcă au primit o strălucire aparte.
În prima zi, participanţii au făcut turul oraşului Reghin, au poposit în câteva locaşuri de închinare, cât şi la Muzeul Etnografic. O vizită deosebit de eficientă s-a făcut la fabrica de instrumente muzicale „Hora”, o unitate care îşi continuă activitatea cu bune rezultate, privatizată prin metoda MEBO, prin care toţi salariaţii au devenit proprietari, aşa după cum ne spune la intrarea în fabrică directorul unităţii care este mândru că peste 80% din producţie este destinată exportului. Am avut ocazia să vizităm toate fazele de lucru, până la produsul finit vioară, chitară şi punerea lor în funcţiune, fiindu-ne de folos sâmbătă la balul tradiţional al ASTREI.
Preşedintele ASTREI Centrale, Dumitru Acu a salutat delegaţiile despărţămintelor şi s-a deschis adunarea cu imnul României şi al ASTREI, interpretate de un grup de preoţi. În prima fază, a luat cuvântul preşedintele ASTREI Locale, primarul oraşului, reprezentanţii celor două biserici, prefectul judeţului Mureş, Vasile Oprea, deputatul Vasile Gheorghe Gliga, cât şi primarul municipiului, Maria Precup, care a dat citire şi mesajului trimis de ministrul de externe Titus Corlăţeanu. Atât invitaţii, cât şi astriştii care au susţinut comunicări pe tema strategiilor astriste, au îmbogâţit în mod evident patrimoniul şagunean.
Monografia ASTREI Reghin, scrisă de preşedintele ASTREI Marin Şara, merită toată admiraţia şi aleasa mea consideraţie deoarece, cartea este acel martor de viaţă, acel mare îndrumător spre fapte, care, din fragedă copilărie până la adânci bătrâneţe, este un tovarăş nepreţuit al omului... , spunea Regele României Carol I .
Şi azi, mai mult ca oricând, cartea trebuie cinstită şi sărbătorită ca o mireasă, deoarece reprezintă întreaga desfăşurare a vieţii omeneşti.
Chiar dacă în programul desfăşurării lucrărilor nu a existat un punct distinct dedicat cărţii, ea şi-a făcut loc prin microgrupuri, mergând din mână în mână la prieteni şi cunoscuţi, reuşind să limpezească probleme de ansamblu, trasând coordonate ferme, dar şi aspecte de detaliu a înţelepciunii, cum este cartea tinerei Corina Nica „ File de jurnal”, pe care am primit-o în dar la masa de prânz, ca un act discret şi curat al lecturii, cum spune foarte bine în prefaţă cercetătorul ştiinţific I al Academiei Române, iniţiatorul şi ctitorul reactivării ASTREI, prof. univ. dr. Victor V. Grecu. Printre participanţi a circulat şi cartea doamnei Maria Bogdan, intitulată „Trei anotimpuri si o iubire”, un roman de dragoste ca un tango cu eleganţă, aceeaşi voluptate a mişcării, aceleaşi piruete ameţitoare, bruşte sau tandre, în final sub îndemnul: „trăieşte clipa şi doar clipa”.
Delegaţia Năsăudeană la cea de-a 109-a adunare de la Reghin nu a mers cu mâna goală, ci şi-a exprimat faptele ei îndrezneţe şi măreţe pe o perioadă de 25 de ani de activitate astristă la Năsăud , prin cartea intitulată: „ ASTRA Năsăudeană, un oraganism viu”, autor Ioan Mititean, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Năsăud. Autorul a oferit colaboratorilor din ţară acest volum ca semn de respect şi preţuire pentru activităţile comune ce le-au desfăsurat, ca de exemplu:la Iaşi, Cahul, Făgăraş, Braşov, Dej, Blaj, Sibiu. În cuvântul ei, Floarea Pleş, preşedinta Cercului Năsăud a pomenit despre acest volum astrist, iar ceilalţi delegaţi, Ioan Seni, Vica Istrate, Mircea Daroşi şi Romulus Berceni au fost mândri că patrimoniul cultural a Ţării Năsăudului s-a îmbogăţit şi cu alte cărţi, prin care ne desfacem avuţiile intelectuale şi sufleteşti, plecând de la deviza: „Mare şi minunată este forţa gândului, dar uriaşă este puterea gândului tipărit.”
Sâmbătă seara, oaspeţii Reghinului au avut o cină astristă desfăşurându-se şi tradiţionalul bal al ASTREI, fiind puse în funcţiune chiar instrumentele muzicale create de mâna unor meşteri pricepuţi de la fabrica „Hora”.
Zilele astriste de la Reghin au fost bine organizate, întârindu-ne convingerea că municipiul este pe mâini bune, un model de viaţă administrativă sub conducerea unei doamne care ştie să colaboreze cu toţi factorii economici şi politici cu o înaltă responsabilitate.
VIVAT CRESCAT FLOREAT ASTRA

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5