BACUL, UN OCHI RÂDE, CELĂLALT PLÂNGE
În fine, anul acesta ceva se mişcă. În bine, pentru că s-a eliminat din marea fraudă numită copiere cu susţinere, de aceea un ochi râde. Celălalt însă plânge, promovabilitatea, normală la nivelul ţării, 44,47%, este dezastruasă la unele instituţii de învăţământ, unde nu a promovat nimeni, de pildă la patru licee din Timişoara.
Ministrul i-a avertizat din start în mod dur pe inspectorii generali, preşedinţii comisiilor şi pe profesorii supraveghetori că vor fi vizitaţi de prourorii anticorupţie dacă lucrurile derapează ca în fiecare an. În general nu prea s-a riscat, asta nu înseamnă că nu s-a fraudat prin unele locuri, însă este de salutat diminuarea semnificativă a fraudei.
La nivelul ţării diferenţa de procente dintre cei care au promovat bacul anul trecut şi cei care au promovat anul acesta este mare, de la 67% în 2010, la 44% acum în 2011. Aşadar 23 de procente diferenţă, ceea ce înseamnă un lucru bun, procentajul din anul acesta este mult mai aproape de realitate decât cel de anul trecut, de anii trecuţi. La judeţe, avem o situaţie bună, la Covasna, promovabilitatea anul trecut a fost de 72% faţă de 44% anul acesta, la Dolj, 67% în 2010 faţă de 40% anul acesta, la Mehedinţi 83% faţă de 27% anul acesta, la Hunedoara, 85% faţă de 39%, la Vrancea 64% faţă de 39% anul acesta, la Arad 86% faţă de 36% anul acesta, la Argeş 61% faţă de 36%.
Există o vinovăţie a sistemului. Fără o evaluare corectă a rezultatelor la ieşirea din sistem, nu putem lua măsuri de remediere. La examene trucate, frauda apărând post factum, după anunţarea rezultatelor, nu putem pretinde elevilor şi părinţilor o poziţie corectă. Actualul sistem nu oferă alternativa la liceu, nu toţi sunt inteligenţi, nu toţi pot învăţa integrale şi teorie literară. Şi acum când au dispărut şcolile profesionale şi cele de arte şi meserii, toţi elevii trebuie să facă liceul, iar dacă ajungem la ideea liceului obligatoriu, made doamna Andronescu, atunci nu doar că se intră în derizoriu, dar se va ajunge, cu fabricile acestea de diplome universitare, la cazul când şi femeile de serviciu vor avea licenţa în buzunarul halatelor. Sistemul este bolnav şi pentru lipsa unei noi paradigme curriculare, proiecţia educaţiei la piaţa muncii, piaţă pe care nu o putem fenta la infinit.
La noi în judeţ, pe primele trei locuri ca promovabilitate, s-au clasat Colegiul Naţional Liviu Rebreanu Bistriţa, cu 97,71%, Liceul de Arte Platice Bistriţa, 90,74%, şi Colegiul Naţional George Coşbuc Năsăud, 90,23%. Ultimele locuri sunt ocupate de Grupul Şcolar Henri Coandă Beclean cu 4,41%, Grupul Şcolar Feldru, 3,86%, şi Grupul Şcolar de Servicii Bistriţa, cu 3,13%.
Opoziţia sare la gâtul ministrului Funeriu cerându-i demisia pentru rezultatele”catastrofale” de la bac. Atâta ştie, atâta face, cu doamna Andronescu vârf de lance, cea care vrea să ne bage pe gât liceul obligatoriu. Vreţi nu vreţi, vă facem deştepţi băieţi! Numai că, rezultatele de acum ne apropie într-o oarecare măsură de normalitate, într-o societate în care criza morală este la ea acasă. Rezultatele din anii trecuţi erau ireale, umflate dizgraţios, mulţi dintre profesorii liceelor mai slab cotate erau interesaţi să raporteze o stare de normalitate pentru liceele lor şi pentru dânşii. Şi până la urmă, de ce să ne ferim, sunt şi elevi şi profesori care nu se pot alinia la standardul firesc de inteligenţă şi pregătire profsională. Nu putem forţa pe cineva să fie bacalaureat sau licenţiat dacă el vrea să pască vacile, cum nu putem să cerem unui profesor să transmită o informaţie pe care nici el nu prea o ştie.
Citiţi şi:
- Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei: Rezultatele de la BAC sunt comparabile cu cele de anul trecut. Senatul merita sa organizeze o sesiune extraordinara si sa punem intr-o lege masuri remediale
- Ministrul Educaţiei, în vizită la Bistriţa
- USR: Rezultatele de la bacalaureat arată eșecul sistemului de educație sub mandatele lui Iohannis
- Cea mai mare medie (9,4) la Bac-ul de toamnă a fost obținută de un elev din Sîngeorz-Băi
- Bacul a debutat sub auspiciile maestrului Alecsandri
Adaugă comentariu nou