Bădărănia, bunul simţ, poporul şi gloata
Campanie electorală. Furie, limbaj de lemn, grandomanie, fanfaronadă, bădărănie, violenţă, dispreţ faţă de adevăr, de realitatea lumii de azi, semne ale unei inculturi politice şi nu numai, care provoacă un haos general în mintea unui popor ignorant şi slugarnic incapabil pentru a schimba lucrurile, acceptând tot ceea ce nu înţelege, neglijând „inteligenţa” criminală de-a dreptul a celor care conduc şi care şi-au însuşit nevoile celor mulţi pe care şi le satisfac sub imperiul viciilor şi promiscuităţii. Toţi se cred cavaleri ai bunului simţ, dar habar n-au despre filozofia acestui „bun cel mai bine împărţit din lume” cum spune Descartes, apelând la judecata comună a oamenilor împotriva pretenţiilor acelora care se cred singurii deţinători ai adevărului, care n-a fost nicicând de partea mulţimii ci doar de partea celor fără bun simţ. Iar dacă este nevoie de judecăţi care se verifică în primul rând după uzul şi prin forţa bunului simţ, le-aş cita din „Enciclopedia franceză”, monument al creaţiei minţii omeneşti, biblia noului liberalism, care îmbină gândirea liberă cu ştiinţa, cu economia şi cu principiul „laissez-faire” (lăsaţi să se facă!), iată-le:
* Există în lume, în afară de mine şi alte fiinţe şi alţi oameni;
* Există ceva care se numeşte adevăr, înţelepciune, prudenţă şi acest ceva nu este pur arbitrar;
* Există în mine ceva care se numeşte inteligenţă şi ceva care nu este inteligenţă şi care se numeşte corp;
* Nu toţi oamenii înţeleg să mă înşele şi să mă amăgească;
Liderii politici din această ţară, prinşi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru putere, îşi câştigă bătăliile politice cu visele acestei „gloate” numită popor care, iată, începe timid să se trezească, popor care altădată reprezenta starea naţiunii şi care de 22 de ani visează cai verzi pe pereţi. Aceştia se întrec de 22 de ani încoace în cuvântări cu măiestrie elaborate, fără să realizeze că de fapt măiestria în exprimare i-a împiedicat pe oamenii de rând de când lumea să vadă urâţenia ideilor exprimate. Prin obrăznicia acestora, neruşinarea trece drept francheţe, îndrăzneala drept perseverenţă, un oarecare flux al vorbirii drept elocvenţă. Prin stângăcia unor asemenea mijloace, nu este permis să înşeli conştiinţa unui popor, atâta cât o are. Toţi vor să schimbe lumea dar, aşa cum aprecia Napoleon „Cei care au schimbat lumea n-au făcut-o schimbând şefii, ci mereu agitând masele”.
Peste toate acestea, ne aşteaptă pe toţi cei care suntem victimele, milioanele de victime ale comportamentului clasei politice postdecembriste, vremuri grele, poate cele mai grele de la criza economică mondială din 29-33, din care nu s-a învăţat mai nimic, erorile prezentului fiind consecinţele erorilor nerezolvate ale trecutului, iar dacă strămoşii noştri ne-au lăsat drept moştenire, pe lângă multe lucruri înţelepte, fără de care lumea nu era cea de astăzi, ne-au lăsat şi multe nebunii nevindecate care ne domină în prezent viaţa.
Citiţi şi:
- Bădărănia, bunul simţ, poporul şi gloata
- Războiul supravieţuirii
- Dorin Dobra: Ce soartă! Ce destin! Ce mai!?!?!
- Ioan Oltean despre vocile critice din PDL:,, Avem în partid şi oameni care vor să pară mai catolici decât Papa, vor să pară al
- Părintele Calistrat: Cară lumea din magazine. Am înțeles că se numește terapia prin shoping, ca să ieșim din depresie. Fraților, dar ca să ieșim din prostie ce ar trebui să facem?
Adaugă comentariu nou