BISTRIŢA BÂRGĂULUI, O COMUNĂ CU LARGI PERSPECTIVE

Comuna Bistriţa Bârgăului, ocupă cea mai frumoasă şi diversă zonă a ţinutului bârgăuan, fiind situată la Poarta Călimanilor, prin care trece Bistricioara izvorând de sub Vârful Bistricioru, din aceeaşi veche familie toponimică, ce pare a fi nu de origine slavă, ci mult mai veche, precum cea de Repedea, provenitoare de la latinescul „rapidus”, dacă nu şi mai veche, după presupunerile preotului Nicolae Feier, provenind de la „bestera”, de origine dacică. Neasemuitele „Chei ale Bistriţei Ardelene”, care fac parte din rezervaţia naturală, cu acelaşi nume, dar şi împrejurimile bazinului Colibiţa, astăzi imens lac de acumulare, au atras,de secole, numeroşi vizitatori, care au dus mai departe faima acestor locuri din Ţara Bârgaielor.

Oamenii gospodari, primarul Vasile Laba, viceprimarul Leon Hogiu şi consilierii locali, care administrează comuna Bistriţa Bârgăului, ajutaţi de Ocolul Silvic din localitate, prin ing. şef Dan Mihai Ţacăl şi de şcoli, cu toţii conştienţi de valoarea acestui bogat şi valoros patrimoniu natural, contribuie zi de zi la menţinerea şi înfrumuseţarea lui continuă. Apa Bistriţei Bârgăului, nume pe care geografii ar fi trebuit să-l atribuie râului până la vărsare, a fost curăţată aşa cum trebuie să fie, spre binele întregului ţinut, al oamenilor lui, dar şi a celor mulţi care vizitează frumoasele împrejurimi..

Demarată la iniţiativa Prefecturii, acţiunea de curăţire s-a desfăşurat între podul peste Stegea şi până la pepiniera Tăuşor, pe o lungime considerabilă. La această primă campanie de igienizare a întregii albii a râului, au participat 35 de oameni din cadrul Serviciului Economic al Primăriei, Ocolului Silvic, precum şi agenţi economici de la IF Zaharie Maria, SC Siladfor, SC Forpent Est, SC Sor & Gin şi SC Onipop, cu utilaje adecvate, 3 buldoexcavatoare, 5 autobasculante, 3 tafuri şi un castor.

Albia râului, dar şi şanţurile aferente drumului au fost curăţate de aluviunile de pietriş cu resturi lemnoase, acumulate de ultimele viituri din toamna anului trecut şi de la topirea zăpezilor din primăvară. Acţiunea de curăţenie va continua, pentru ca drumul spre Bistriţa Bârgăului şi Colibiţa să fie mereu curat, deschis economiei şi turismului.

În cadrul măsurilor cu finanţare aprobată şi finalizate prin contracte de execuţie se însciu următoarele obiective: asfaltarea în porţiunea intravilană, pe o porţiune de circa 7 km şi pietruirea cu macadam şi amenajarea de rigole în zona extravilană, pe circa 16 km, a drumurilor forestiere de pe văile Pietroasa de Jos şi Bridireasa, construirea primei baze sportive tip 2 din ţară, în mediul rural, amplasată în spatele Primăriei, cu începere de luna viitoare, precum şi realizarea unui centru local de informaţie turistică, printre primele din judeţ şi singurul de pe Valea Bârgăului.

Din cele enunţate rezultă faptul că dezvoltarea comunei Bistriţa Bârgăului are largi perspective, a căror realizare devine tot mai evidentă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5