Prin Augustin Ostace,

Bistriţa îi dăruieşte actorului Florin Piersic o carte

Dacă Clujul i-a dăruit Cetăţeanului de Onoare Florin Piersic un cinematograf, Bistriţa nu se lasă mai prejos şi aduce în atenţia publicului, prin scriitorul Augustin Ostace, volumul „Actor Anthropos”, apărut la Editura Charmides, zilele acestea. Cartea surprinde, în mod plăcut, turneul pe care actorul l-a avut în Koln, Germania, pe 28 noiembrie 2010.

Un volum al filozofiilor existenţiale, în care fiecare pas al marelui actor pe tărâmul german reprezintă o întâlnire gnostică de parcurgere a unui „labyrinth”, o adevărată purificare pentru comunitatea românească, Actorul retrasând rolul fiinţei şi al destinului. Povestea noastră se întinde pe parcursul a câtorva ceasuri, de la ora 14.00 la 24.00, o zi plină de încărcături emoţionale, surprinse ca pastilă pentru suflet în 66 de capitole.

Diaspora myorithica din occident primeşte cu bucurie pe marele Actor care îmbrăţişează fără reţinere pe fiecare român care doreşte să-şi stâmpere dorul de casă. „Nu te speria Io’s”, îi spune Actorul lui Augustin Ostace, care de acum se va numi Press-Verein. Augustin este un spectator transatlantic, care l-a urmărit în urmă cu ani într-o reprezentaţie pe actor şi la New York. Pe parcursul a zeci de minute, până la intrarea în scenă, descoperim un dialog frumos, în care filozofia vieţii este deşirată fir-apăr de El celebru, El-cineva, Un deja cunoscut în lume, marele Actor. În pregătirea pentru spectacol, Actorul rămâne întru concentrarea de sine şi pentru sine, netulburat de prezenţa prietenului din presă. El continuă, netulburat hygienicul imobilului chip într-o adevărată transă întru deschiderea sufletului spre oamenii care îl aşteaptă. Pe alocuri, dialogul este unul al glumelor savuroase, Actorul fiind renumit pentru acest fapt despre occidentali şi criza lor, spunând că deşi sunt scuturaţi „se învârtesc, se sucesc şi o scot cumva la capăt”. În transformarea omului în actor găsim o adevărată apariţie magică ce-şi ia zborul pentru a se elibera din el însuşi, din emoţie, din singurătate, din tortura machiajelor şi costumaţilor, a momentelor de cumpănă din nesfârşitele dileme ale actorismului. Prezenţa pe scenă e una magică, Actorul şi Publicul fiind, până la urmă, în aceeaşi ambianţă spirituală, la acelaşi nivel de zâmbet, de priviri, de atingeri. În aceste clipe de euforie se naşte gândul de a scrie o carte, Piersic spunând: „Mă, n-am putut tăcea, cine ştie ce carte îi scrie de mine, mă omori, mă gaţi di pă lume cu din estea!”, după care tot el spune despre cuvintele lui Ostace: „Par a fi faine, par a spune ceva, îs tare curios cum or ieşi în carte”. Şi iată că, eroul românilor, care împreună cu Augustin adună 132 ani, este eroul unei cărţi frumos conturate, o carte unică scrisă într-un stil propriu care, cu siguranţă va rămâne ca un reper în biografia actorului.

Volumul va fi lansat atât la Cluj, la Cinematograful „Florin Piersic”, cât şi la Bistriţa, la Centrul Cultural Municipal, unde Florin Piersic vine întotdeauna cu dragoste. O carte frumoasă despre un actor cu suflet mare, scrisă de bistriţeanul Augustin Ostace.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5