Bistrițeanca Ioana-Liviuța Liuță, invitată la conferința științifică din Cape Town

Ioana-Liviuța Liuță, bistrițeanca ce a ajuns la Ciudad de Mexico, în alte mari capitale ale lumii. Invitație din Cape Town, capitala legislativului Africii de Sud, orașul în care, la 03.12.1967, dr. Christian Barnard a efectuat prima operație de transplant de inimă. 

Pasiunea și dorința de a cunoaște țara și lumea au făcut să o regăsim în rândul absolvenților cu masterat a Facultății de Geografie din cadrul Universității ” Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, unde s-a înscris și a fost admisă și la doctorat. “Vinovată” de această situație s-a făcut în mare parte și profesoara Doina Petrean, de la Colegiul Național “Liviu Rebreanu” Bistrița,  sub îndrumarea, coordonarea și pregătirea căreia din clasa a VIII-a și până la absolvirea liceului a avut, an de an, calitatea de participantă și laureată a olimpiadelor naționale de geografie.

În urmă cu două decenii, din considerente economice și dorința de mai bine, a decis împreună cu soțul, masterand în Biologie moleculară și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ” Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și fiica lor de doi anișori să ia drumul străinătății și să-și încerce norocul pe meleaguri străine.

Au descins la Vancover in British Columbia-Canada, oraș  cu o climă mai blândă, un tărâm binecuvântat de Dumnezeu cu ocean, munți înalți, cu parcuri populate de păsări minunate, cerbi și căprioare, desemnat ani în șir ca fâcând parte din topul mondial al calității vieții și  protecției mediului ambiant. Printre inconvienentele sesizate încă din primele clipe s-au numărat distanța, orașul e  situat la capătul lumii, pe malul Pacificului, la aproape 9000 km de țara de baștină, cele legate de necunoașterea legislației și practicilor cotidiene, la care s-au adăugat presiunea exercitată de teama epuizării resurselor financiare limitate cu care au plecat din țară. De asemenea, consultantul la care au apelat a omis să-i informeze despre deducerile fiscale la care aveau dreptul, care în condițiile concrete puteau constitui o adevărată mană cerească. Cu eforturile inerente  au reușit să depășească toate aceste greutăți.

De două decenii își defășoară activitatea la superlativ în cadrul Bibliotecii Universității „Simon Fraser’’.

În anul 2022 i s-a conferit Premiul anual acordat de Conferința lucrătorilor cu responsabilități în  digitizarea, prezervarea digitală și accesibilitatea resurselor bibliotecilor de pe continentul nord-american desfășurată la Charleston, statul Carolina de Sud (SUA) și Premiul Universității British Columbia din Vancouver, unde a urmat și absolvit un curs de masterat în știința informației și cu care a colaborat în realizarea unui proiect de interes public.

În anul 2023, a reprezentat universitatea și țara de adopție la întruniri științifice din domeniu, ce au avut loc la Ciudad de Mexico și  Haga. Programul activității sale pe acest an a debutat cu o participare  la consfătuire  organizată de  Asociaţia Medicală din Marea Britanie (BMA), la Londra, iar recent a primit o.invitație de participare la o altă întrunire științifică importantă, ce va avea loc, în perioada 08-14 decembrie 2024, la Cape Town, capitala legislativului Africii de Sud, oraș în care, la 03.12.1967, dr. Christian Barnard a efectuat prima operație de transplant de inimă.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5