Bucate si vinuri regale
Apropierea Crăciunului si a Anului Nou ne face mai generosi, mai toleranţi şi mai inventivi. Spiritul Sărbătorilor de Iarnă ne copleşeşte si ne încălzeşte sufletele, apropiindu-ne de familie si pregătirile febrile legate de eveniment. Suntem mai curaţi mental si fizic şi încercăm să fim mai buni pentru apropiaţii noştri. În ritualul sărbătorilor de iarnă ne gândim, pe lângă spirit si valoarea creştină , si la masa festivă de Crăciun cand,adunaţi în jurul brăduţului împodobit şi ascultând colinde, ne putem bucura de momente plăcute şi putem da frâu liber imaginaţiei noastre gastronomice. Dacă uneori gândim pregătirea hranei zilnice ca pe o rutină care ne oboseşte, este momentul să ne schimbăm atitudinea şi să intrăm în bucătărie cu dragoste, imaginaţi şi dorinţa ca "operele noastre de arta efemere" să bucure pe cei care le degustă.
Cu siguranţă ne-am întrebat uneori "Ce se mănâncă la dineurile regale?", "Cum arată un mic dejun princiar?", "Care este eticheta meselor regale?"
"Cartea regală de bucate" a Principesei Margareta a României ne introduce în această lume fascinantă a gastronomiei asociind reţetele culinare cu poveşti despre regi, regine, prinţi şi prinţese. Sunt adunate în această apariţie editorială de excepţie, prin prezentare şi prin conţinut, reţete culinare ale familiilor regale din întreaga Europă. Adunate cu sârg şi migală, reţetele caselor regale sunt însoţite de povestiri care deschid uşa spre lumea plină de istorie, simboluri şi fast ale regalităţii. "Atunci când ospitalitatea îmbracă veştmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii ea are un înţeles şi o însemnătate în plus". Cartea este scrisă cu emoţie şi eleganţă, dezvăluind mici bucăţi de istorie care nu se învaţă la şcoală.
Afli ca Majestata Sa, Regele Mihai, nu este un mare gurmand, dar agreează Pasta con pesto sau New York cheese cake sau că Regina Ana făcea un Zabaglione de excepţie (o cremă de ou cu vin). Prinţul Charles al Marii Britanii a trimis doua reţete prezentate în această carte: Sufleu de brânză copt de două ori şi o Budincă cu fazan. Multe dintre reţete sunt de o mare simplitate, dar extrem de savuroase, cum ar fi: Penne rigate cu Roquefort, Muşchiul de porc cu cartofi, Jeleul de vin sau Şampanie rose.
Pentru că noaptea noului an se mănâncă şi peşte, recomand Bouillabaisse de la Marea Nordului dar şi Tocană flamandă de vită cu bere.
E minunat să uiţi pentru câteva ore de grijile zilnice şi să încerci specificul gastronomiei regale. Şi pentru că un preparat trebuie însoţit neaparat de vinuri pe măsură, pot sugera două dintre vinurile Domeniilor Coroanei Segarcea, furnizor oficial al Casei Regale a României. Segarcea, "pământul mult visat", denumirea lui latină, este unul dintre cele 12 domenii date în administrarea Casei Regale a României în 1884, in timpul Regelui Carol I. Acesta a fost momentul în care a luat naştere administraţia Domeniilor Coroanei (ADC). De atunci, vinurile acestor domenii au însoţit familia regală în timpul dineurilor diplomatice şi meselor festive. Cele doua sortimente de vin pe care le recomand poartă numele Principesa Margareta, care prin reputaţia impecabilă a inspirat cu vin cu trăsături nobile.
Vinul alb, Principesa Margareta 2010, este unul sec, realizat prin cupaj de Chardonnay, Pinot Gris, Viagnier baricat şi Viagnier nebaricat. Este un vin complex cu not florale şi structură fructată cu aromă de cireşe şi prune albe, vanilie, flori de salcâm, limtă şi flori uscate. Poate fi asociat cu preparate din peşte, crustacee, curcan.
Celălalt vin este Principesa Margareta, roşu, sec din 2009, realizat integral din soiul Marselan, plantat în premieră în viile Segarcea, în 2005. Are arome de gem de căpşuni, zmeură, afine, tabac, condimente, cacao, ciocolată cu lapte, rom şi cocos. Gustul este complex, de la explozia de fructe la condimente, cu post gust de lemn dulce şi ciocolată. Poate însoţi preparate de vânat şi alte cărnuri roşii, cu sosurile adecvate.
Cred că am reuşit să vă deschid apetitul în aşteptarea sărbătorilor de iarnă şi să vă dau idei gastronomice "regale" pentru Crăciun şi Noul An.
Fiţi generoşi şi împărţiţi bucuria sărbătorilor cu cei singuri şi nevoiaşi. Face parte din nobleţea sufltească a fiecăruia dintre noi.
Crăciun fericit cu sănătate şi bucurii !
Citiţi şi:
- M.S. Principesa Margareta, sărbătorită de Clubul Monarhiştilor Bistriţeni
- La mulţi ani Majestăţii Sale ASR – Margareta a României!
- Principesa Moştenitoare Margareta a României
- Mesajul Monarhiștilor Bistrițeni la aniversarea a 67 de ani ai Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta
- PRINCIPESA MARGARETA A ROMÂNIEI
Adaugă comentariu nou