Budacul de Sus: Fetele din sat dau cununi la preot , de Rusalii

Menuţ Maximinian, în Sărbătorile ciclului social şi calendaristic sau Munci şi zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2015

Şi la Budacul de Sus, credincioşii în frunte cu preotul, coratorii, prapurii şi icoanele, merg la răstignirea de la marginea satului, să facă rugăciuni de sfinţire a ţarinii. Sunt întâmpinaţi de un grup de fete îmbrăcate în costume populare, care au pregătit cununi din spice de grâu, frumos alcătuite. Urmează ritualul numit „Datul cununii". Fetele dau roată în jurul mesei cu obiectele sfinte, cântând:
„Doamne, de-unde vine cununa,
Doamne, de la locul cu holda.
Doamne, cununa de unde vine,
Doamne, rămâne ţarina plină.
Doamne, cununa de unde pleacă,
Doamne, rămâne ţarina-ntreagă.
Doamne, crească grâul cât casa
Doamne, şi colacul cât masa!"
(D, Stejerean Voichiţa, n. 1961, Budacu de Sus)
Apoi predau cununile preotului şi coratorilor:
„Onoraţi săteni, vă cinstim cu o cunună de grâu frumos ca faţa Domnului nostru lisus Hristos! Să fie roade bogate în ţarina dumneavoastră!"Cununile sunt agăţate apoi în prapuri. Urmează rugăciunea de sfinţire a ţarinii şi o rugăciune impresionantă a Sfântului Trifon, care de fapt e un blestem împotriva gângăniilor şi lighioanelor care ar putea distruge munca oamenilor. Sunt trimise în munţi pustii, unde nu sunt holde sau pomi roditori, spre a nu păgubi pe cei ce muncesc. (D, Stejerean Voichiţa, n. 1961, Budacu de Sus).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5