Bustul George Coşbuc, dezvelit la Biblioteca Judeţeană în prezenţa Mitropolitului Andrei

La aniversarea a 150 de ani de la naşterea poetului George Coşbuc, în Biblioteca Judeţeană din Bistriţa, ce-i poartă numele, a fost dezvelit un bust, opera sculptorului Ion Vlasiu.
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Mitropolitului Andrei, a preşedintelui Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, a rectorului Universităţii „Babeş-Bolyai” acad. Ioan Aurel Pop, a preşedintelui Senatului UBB – Ioan Chirilă, a prefectului Ovidiu Frenţ, a managerului Bibliotecii – Ioan Pintea, a managerului CJC – Gavril Ţărmure, a protopopilor de Bistriţa – Alexandru Vidican, şi de Năsăud – Ioan Dâmbu, a criticului Alex Ştefănescu, a mulţime de preoţi şi scriitori.
Bustul, amplasat în holul Bibliotecii Judeţene, provine din colecţia pictorului Ion Ţuculescu şi a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean, înfrumuseţând de acum incinta acesteia. Biblioteca mai are o lucrare ce-l înfăţişează pe George Coşbuc în curtea acesteia, operă a lui G. Pârvan, realizată din tablă într-o manieră modernă. După mult timp în care aceasta a fost aşezată în diverse locuri, şi-a găsit locul binemeritată în curtea Bibliotecii Judeţene. Cele două lucrări ce-l înfăţişează pe George Coşbuc sunt, de acum, prezente într-un loc în care sunt aşezate la loc de cinste.
În cuvântul său, Mitropolitul Andrei a spus că în vremurile în care lumea este legată mai mult de cele materiale e nevoie de aceste simboluri care să ne facă să ne gândim la ceva mai mult trecător, la spiritul nostru naţional.
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” este una dintre cele mai frumoase instituţii culturale din ţară, condusă de cel mai bun manager din ţară, cum îl numeşte pe Ioan Pintea criticul Alex Ştefănescu.

Comentarii

22/11/16 13:17
Vizitator

Traim in epoca improvizatiilor si a lucrului de mantuiala. Bustul din bronz al poetului George Coșbuc, operă a sculptorului Ion Vlasiu, a fost amplasat aiurea pe casa scarilor în incinta Bibliotecii Județene. Si asta din cauza ca Biblioteca Judeteana nu dispune de un hol principal.
Clădirea în care funcţionează in prezent Biblioteca Judeţeană a aparţinut Băncii Naţionale a României. Inca de pe vremea cand la conducerea CJ, se afla Gheorghe Marinescu (PSD), acesta dorea să facă în această clădire, un muzeu de artă religioasă. “Am primit această clădire de la BNR datorită intervenţiei ÎPS Bartolomeu Anania care a susţinut ideea înfiinţării acestui muzeu. Spaţiile sunt generoase şi tocmai de aceea vom propune şi altor culte să expună obiecte din colecţiile lor”, a declarat, la vremea aceea, fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Marinescu.
Următorul preşedinte al CJ, Liviu Rusu, a reabilitat clădirea, care a fost pregatita astfel pentru a putea sa gazduiasca acest muzeu. Numai ca, potrivit proverbului "nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte", actualul şef al CJ a decis însă să mute acolo biblioteca judeteana cu toate ca reabilitarea se facuse pentru muzeu. Daca se stia inainte de reabilitare ca acolo urmeaza sa fie o biblioteca, atunci putea fi pastrata intrarea in holul cladirii de pe fatada principala impreuna cu balconul de deasupra intrarii care se integrau perfect in arhitectura cladirii.
Numai ca in plus se stia ca spatiul fostei filiale a BNR este insuficient pentru cerinţele actuale ale unei biblioteci publice. Ca dovada ca s-a ajuns la o improvizatie de a se inghesui inca un corp de cladire in curtea bibliotecii, fara a realiza o legatura functionala a intregului ansamblu. Cel putin putea fi realizata o pasarela la nivelul etajului care sa faca legatura intre cele doua corpuri de cladire, asa cum exista la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj. Dar, dupa binecunoscutul proverb romanesc „doi incarca, doi descarca”, orasul Bistrita a ramas si fara un muzeu de arta religioasa care putea fi unic in zona, dar si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.

22/11/16 14:57
PSI

Intr-o institutie publica predispusa la incendii asa cum este cazul unei biblioteci, amplasarea bustului pe casa scarii care si asa este foarte ingusta, contravine normelor PSI care prevad intre altele:
„Este interzisă blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea sau înălţimea liberă de circulaţie stabilită”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5