Cadastrarea terenurilor. Primăriile au la dispoziție 45 de zile pentru accesarea fondurilor. Doar 22.000 hectare de teren agricol sunt cadastrate în Bistrița-Năsăud!
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță că a început semnarea contractelor de finanțare pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. În 2017, pentru Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) a fost alocată suma de 442,350 milioane de lei din veniturile proprii, sumă cu care se pot finanța lucrări în 2.949 de unități administrativ-teritoriale rurale și urbane.
Termenul limită până la care unitățile administrativ-teritoriale (UAT) eligibile pot accesa fondurile este de cel mult 45 de zile de la primirea înștiințării transmise de ANCPI în acest sens. Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale din extravilan și, prin excepție, din intravilan se realizează în baza unui contract de finanțare încheiat de primărie cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pe raza județului în care se află, potrivit Legii nr. 7/1996 a cadastrului, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Înștiințările au fost trimise de ANCPI prin oficiile teritoriale, conform Procedurii şi modalităţii de alocare a sumelor, publicată în Monitorul Oficial nr. 403/29.05.2017”, se arată în comunicatul remis redacţiei.
Fiecare UAT primește, în acest an, 150.000 de lei pentru realizarea, în perioada 2017- 2019, a lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, față de 135.000 de lei, alocat în 2016. Contractele de finanţare sunt multianuale (24 de luni), ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd finanțarea dacă lucrările de înregistrare sistematică nu sunt finalizate până la sfârșitul anului 2017.
Primăriile au obligația legală să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
De altfel, există discuţii că din 2020, pentru terenurile necadastrate nu ar mai fi acordate subvenţii. Situaţia terenurilor agrocole cadastrate nu este foarte îmbucurătoare. Potrivit agrointel.ro, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, sunt 21.544, 49 ha de teren agricol cadastrat, din care fâneață - 5.756,84 ha, livadă - 864,30 ha, pășune - 10.359,49 ha și vie - 40,68 ha.
În context, merită amintit că, în 2017, fermierii bistrițeni au depus cereri pentru 191.000 hectare de teren, din care mai puțin de 22.000 hectare sunt cadastrate.
Citiţi şi:
- OCPI: 42 de primării din Bistriţa-Năsăud au solicitat finanţare pentru lucrările de cadastru general, în cea de a cincea etapă
- 160.000 lei pentru fiecare primărie, pentru lucrări de cadastru general!
- Ing. Emil Mănăşturean: Extrase CF pentru locuitorii din Romuli şi Poiana Ilvei, la mijlocul lunii iunie! Prundu Bârgăului şi Lunca Ilvei, aproape de final cu cadastrarea!
- ANCPI: 11 comune din județ vor fi cadastrate gratuit, din bani europeni!
- OCPI BN: 32 de primării din județ vor accesa fonduri pentru cadastrare prin Finanțarea 10! Ce localități vor încheia lucrările de cadastru general în 2024
Comentarii
Pai va spunem noi de ce nu sunt incantati oamenii ptr cadastrare...
1/. Din discutiile purtate cu mai multi "batrani" de pe la sate, exista un preconcept ( tampit de altfel ) ca tzaranii sa nu-si declare la Registrele agricole tot terenul pe care il au in proprietate si folosintza, sa nu plateasca impozite mari... ca dupa revolutie, imediat se vehicula ideia restituirii terenurilor, dar si a impozitarii lor, cum era pe vremea "capitalista " dinaintea colectivizarii...
De aceia, ( aproape ) toti au declarat si au obtinut titluri de proprietate ( de restabilire a proprietatilor mai bine zis ) dar unde se prevad loturi de teren , de sub 30 de ari in marea lor majoritate ( desi in fapt ele fiintzeaza dublu ori triplu ca suprafata ) si va dati seama ca nu poate avea loc cadastrarea si procedura de intabulare al acestor terenuri, decat numai la limita acestor suprafete de teren declarate si pe care au primit aceste titluri de reconstituire a proprietatilor... ceea ce dezavantajeaza solicitantii de sprijin ptr APIA... ca acolo conditia este sa ai cel putin un hectar de teren si loturile componente sa fie de cel putin 30 de ari... pe care foarte putini le au... legal, cu acte in regula .
2/. Mai mult... au fost vandute foarte multe loturi de teren, cu contracte sub semnatura privata ( ca la noi vanzarile-cumpararile legale de terenuri au o procedura extraordinar de complicata , de greoaie si de costisitoare ) si declarativ , acestea au fost transcrise /inscrise la Registrele agricole locale doar declarativ , pentru impozitare, dar aceste contracte , nu constituie potrivit legii actuale romane, titluri de proprietate recunoscute valabil incheiate ( ci doar promisiuni de vanzare-cumparare ) si deci nu pot sta la baza cadastrarii pe noii cumparatori...
3/. Multe terenuri, efectiv nu mai are cine le lucra si intretine si se prevad amenzi celor care le lasa in paragina si oamenilor nu le convine aceasta "masura " stabilita de lege... etc. etc. si de aceia, nu si le declara ca sunt ale lor... desi in fapt, ele sunt.
Nu stiu cum se vor solutiona toate aceste probleme in viitor, dar in orice caz, problematica terenurilor din aceasta tzara este deosebit de ... " problematica " in actuala sa forma legal constituita . Numai o noua reforma agricola, o noua marusare a terenurilor , fixare cadastrala si emiterea altor noi documente de atestare a proprietatii, eventual, daca nu ar putea rezolva aceste probleme. In acest mod, sunt sigur , ca multe terenuri ar ramane efectiv abandonate si ar putea fi trecute in proprietatea privata a statului... ca multi proprietari nici nu mai exista, au plecat din tzara si urmasii lor , efectiv , nu mai sunt interesati de ele.
Adaugă comentariu nou