”CAFENEAUA PREVENIRII”!- ACTIVITAȚI DE PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII ÎNTR-UN CADRU NONFORMAL
Dezbaterile organizate în medii mai puțin formale reprezintă modalități prin care polițiștii încearcă să le explice tinerilor de ce alegerile pe care le fac în viața de zi cu zi pot să fie extrem de importante pentru ei, pentru viitorul lor.
Beneficiile unor astfel de activități interactive sunt evidente pentru ambele părți: polițiștii pot afla punctul de vedere al tinerilor pe subiecte de interes pentru ei și pot răspunde punctual unor întrebări venite din partea acestora. Tinerii au ocazia să discute într-un mediu relaxat, mai puțin scolastic cu reprezentanții legii, să interacționeze cu aceștia. Cafeneaua publică este o metodă de dialog activ, schimb de idei, păreri, soluții, dar în același timp este și o foarte bună modalitate de consultare și de participare la luarea deciziilor.
Scopul unor astfel de activități este acela de identificare a celor mai bune soluții pe un anumit subiect, cum ar fi rolul anturajului în luarea deciziilor, costurile și consecințele unor alegeri nepotrivite, răspunderea penală a minorilor, violența în general și bullyingul în mod special, siguranța în mediul on-line sau în viața reală.
În luna noiembrie a.c., polițiștii de prevenire și proximitate s-au întâlnit cu elevi din liceele municipiului Bistrița, dar și din mediul rural, cu care au discutat despre ”ce înseamnă să fii cool” altfel decât adoptând comportamente sau atitudini negative, au vizionat materiale informative pe tema consumului de alcool, tutun sau droguri, despre traficul de persoane. Una dintre activitățile de acest fel a avut în prim-plan o polițistă de proximitate – agent Anca Ciorean, care are în responsabilitate Liceul cu Program Sportiv Bistrița. Elevii din clasa a IX-a au aflat de la colega noastră ce rol are polițistul de proximitate în raport cu școala, cum se pot proteja împotriva furturilor între colegi, cum să își gestioneze conturile pe rețelele de socializare, care sunt consecințele absenteismului școlar sau care sunt limitele răspunderii penale a minorilor. Sfaturile ei au fost recepționate de auditoriu într-un mod mai aparte, într-o atmosferă pozitivă, deoarece Anca este la rândul ei fostă elevă a Liceului cu Program Sportiv Bistrița.
În mediul rural, ”Cafeneaua Prevenirii” s-a materializat printr-o activitate cu tema prevenirii disparițiilor de minori și a traficului de persoane, dedicată elevilor Liceului Teoretic ”Solomon Haliță” din Sângeorz-Băi. După detalierea unor aspecte pe temele menționate de către ofițerul de prevenire și vizionarea unui film despre traficul de persoane, elevii au stabilit care sunt regulile de avut în vederea pentru a nu ajunge în astfel de situații de victimizare. Până la finalul anului școlar polițiștii au în vedere organizarea și a altor ediții ”Cafeneaua Prevenirii” dedicate liceenilor din județ.
sursa: IPJ BN
Citiţi şi:
- Experiențe de tip „Carte vie”, oferite de polițiști. Liceeni din Maieru s-au întâlnit cu un toxicoman
- IPJ atrage atenţia asupra delicvenţei juvenile
- Victimizarea minorilor, în atenţia poliţiei bistriţene
- A debutat Săptămâna prevenirii criminalităţii. Acţiuni în şcoli, pe stradă şi Marş împotriva vitezei
- SPC, ziua a II-a: Tema prevenirii victimizării minorilor, prezentată în şcoli din Bistriţa şi Sângeorz Băi
Adaugă comentariu nou