Călătorind, vei dobândi

      Preluând, din îndemnul „Dăruind, vei dobândi!”, al lui Nicolae Steinhardt, partea dobândirii, ce se împlinește și prin călătorii, pentru că, după Octavian Paler, „există, probabil, locuri care te cheamă nu atât să le cunoști, cât să-ți arate chipul cu care le privești”, semnalăm lansarea la Bistrița a cărții „În Peru, pe urmele incașilor”, Editura „Casa Cărții de știință”, Cluj- Napoca, 2024, scrisă la … două mâini, de către Doina Rad și Ilie Rad. Cititorii dobândesc, prin intermediul acestei cărți, impresiile de călătorie, expuse sub forma unor informații, gânduri, idei…

     Autorii nu sunt la prima carte de acest fel. În 2019, au mai publicat „O călătorie la capătul lumii”, inspirată din vizita în Chile, cu prilejul unui program Erasmus. Ca structură, cele două cărți se aseamănă, pentru că îmbină note de călătorie, cu date istorice, geografice, culturale, cu interviuri și alte prezentări. În ceea ce privește cartea „În Peru, pe urmele incașilor”, aceasta cuprinde note de călătorie , 8-25 octombrie, 2023, 3 interviuri, cu actualul ambasador al Republicii Peru în România, cu ambasadoarea României în Republica Peru și cu scriitorul Gabriel Gafița, fost, până de curând, ambasador al României în Peru, o parte dedicată scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității clujene în anul 2013, o cronică la cartea inspirată din viața de ambasador, „Alternativă la fuga în Egipt”, scrisă de Gabriel Gafița, și un articol despre sculptorul Mircea Cornel Rusu, participant și el în același grup care a vizitat Peru, împreună cu Doina și Ilie Rad.

      Cartea este un jurnal peruan din care nu lipsesc bibliografia, fotografiile și anexele, care completează și îmbină creația cu documentarea, lăsând posterității o mărturie despre „un timp al trăirii și al mărturisitii” ( Eugen Simion ).

     La Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Bistrița, au fost autorii Doina Rad și Ilie Rad, cu invitați, care au vorbit avizat despre importanța și semnificația cărții și au deschis alte ferestre de interpretare, pornind de la călătoria, ca inspirație, trecând prin cultură, literatură, filosofie, cu personalități evocate, ca un fir al Ariadnei, ce conferă caracter sărbătoresc, intelectual unui astfel de eveniment. Îi amintim cu respect pe Mircea Gelu Buta, Vasile V. Filip, Olimpiu Nușfelean, Ioan Pintea. Cei prezenți, au asistat la o lansare de carte, ca o prelungire, în alt registru, a călătoriei din Peru, gândind, poate, că și cartea rămâne un loc, care cheamă nu atât să o cunoști, cât să-ți arate propriul chip, în lumina ei.

 

Elena M. Cîmpan

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5