Căminul cultural din Telciu ar putea fi reconstruit în anul Centenarului. El va purta numele Valeriei Peter Predescu

O spune chiar primarul Telciului, Sever Mureşan, cel care anunţă pentru 2018, Anul Centenarului, organizarea a mai multor evenimente care vor intra în logica sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unirea de la 1 decembrie 1918. „Rămânem să mergem mai departe cu marea sărbătoare a comunei din data de 15 august, cu Şcoala de vară de la Telciu dar şi celălalt eveniment literar de marcă organizat de poetul Gelu Vlaşin”, a punctat primarul Mureşan.

Căminul cultural va fi reconstruit din temelii 

O altă dorinţă a lui Sever Mureşan este cea legată de reablitarea căminului cultural din Telciu: „ Este o investiţie deosebită dar, destul de mare. Acum facem tot felul de completări la documentaţia tehnică în vederea obţinerii a tot felul de avize. E vorba de reconstrucţia acestui edificiu şi, la o primă vedere a proiectantului, devizul s-ar ridica la 1 milion de euro, iar comuna Telciu, telcenii au nevoie de o asemenea instituţie, un imobil modern unde să fie organizate tot felul de evenimente culturale”.

Primarul Mureşan a confirmat costurile mari  necesare construirii unui nou cămin cultural: „ Clădirea e destul de veche şi, păcate, întreaga structură de rezistenţă este afectată de pânza freatică, aşa că am decis împreună cu aleşii locali ai telcenilor să construim o clădire nouă şi, care, sper eu, va purta numele regretatei Valeria Peter Predescu”.

Casa tradiţiilor de pe valea Sălăuţei

Ideea a aparţinut primarului Sever Mureşan dar a fost preluată atît de secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna dar şi de senatorul ALDE, Ioan Simionca. Plecată iniţial de la ideea conservării unei vechi case ţărăneşti tipice Telciului de la începutul secolului trecut şi transformarea acesteia în casă memorială dedicată celei care a fost Valeria Peter Predescu, acum întreaga acţiune s-ar putea materializa în transformarea casei ţărăneşti într-un muzeu al văii Sălăuţei.

„  Pe noi ne-a pus pe gânduri dispariţia caselor vechi, construite după tipicul începutului de secol XX pe văile unde au existat grăniceri, aşa că am început să identificăm asemenea gen de locuinţe, chiar eu am găsit două, doar că este nevoie de acordul familiei, mai ales că nu s-au făcut dezbateri succesorale iar decizia nu poate fi luată doar de un singur membru al familiei respective. La toate acestea se adaugă şi acordul consiliului local. Oricum, noi avem şi o variantă de rezervă, aceia a construirii pe un teren care îl avem achiziţionat, a unui muzeu memorial Valeria Peter Predescu, deşi, personal cred că mai potrivit ar fi conservarea unei case ţărăneşti, să avem un muzeu al tradiţiilor şi obiceiurilor de pe valea Sălăuţei tot cu numele marii noastre interprete”, susţine Sever Mureşan.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5