Cartea „Adrian Păunescu şi misterul năsăudean” a fost lansată la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

În fața unui public foarte numeros, Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a găzduit marți, 18 februarie 2020, lansarea cărții „Adrian Păunescu și misterul năsăudean”, scrisă de prof. Ana Vaida și apărută la Editura Școala Ardeleană în cursul anului 2019, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al BJGCBN. Prezent la eveniment, vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud, Vasile Puica a salutat apariția cărții și a felicitat-o pe autoarea ei pentru inițiativă și efortul depus.

Amfitrionul întâlnirii a fost Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, cel care a semnat și prefața cărții. „Este o carte-document. Cartea d-nei Ana Vaida are menirea de a recupera un trecut literar, un trecut cultural care s-a săvârșit și s-a desăvârșit la Năsăud”, a susținut Ioan Pintea.

Poetul Alexandru Cristian Miloș a evocat întâmplarea demnă de istoria culturală a Bistriței, din 25 mai 1982, când a sesizat iminența demolării casei în care a copilărit poetul Andrei Mureșanu și i-a scris o telegramă poetului Adrian Păunescu, la revista Flacăra, cerându-i să intervină pe lângă autoritățile statului pentru a salva această casă-simbol a Bistriței. „Adrian Păunescu era singurul om care putea interveni. Dacă nu era el, noi nu mai aveam această casă memorială în Bistrița. Adrian Păunescu a scris un articol în acest sens în România Liberă din 28 mai 1992, intitulat Apărarea trecutului, în care reproduce și telegrama semnată de mine”, a povestit Alexandru Cristian Miloș.Ca fost membru al Cenaclului Flacăra, cantautorul Florin Săsărman a evocat întâlnirile pe care le-a avut cu Adrian Păunescuîn anul 1989 la Năsăud, în casele familiilor Vaida și Nistor, unde s-au născut câteva dintre cântecele sale.

Poeta Elena M. Câmpan a radiografiat cartea Anei Vaida. „Este o carte de cuvinte, o carte-muzeu, mai mult decât o carte-document. Este o carte cu amintiri despre Adrian Păunescu, cel care este, de fapt, oaspetele acestei cărți, dar și despre o familie care a avut privilegiul, a avut bucuria de a-și petrece o bună bucată de timp în prezența sa. Este o carte despre dorința de a mai trăi o dată – nu ca niciodată! – acele vremuri care au însemnat foarte mult; romanul acesta de familie, de fapt, surprinde foarte multe activități de timp liber petrecute cu Adrian Păunescu, unele dintre ele fiind adevărate călătorii inițiatice. Misterul năsăudean, dacă el există, nu a fost descifrat cu această carte ci, dimpotrivă, a fost sporit!” a susținut Elena M. Câmpan.

La rândul său, scriitorul Alexandru Oltean a felicitat-o pe Ana Vaida pentru „această carte extraordinară. În ea, d-na Ana Vaida a vrut să ni-l arate nu pe Adrian Păunescu poetul, ci pe Adrian Păunescu omul” și a citat și citit din poeziile scrise de Adrian Păunescu la Năsăud și reproduse în cartea Anei Vaida, ca și din creația proprie din timpurile evocate, versuri dedicate lui Adrian Păunescu și Cenaclului Flacăra. Vorbind despre legătura dintre Adrian Păunescu și Țara Năsăudului, MenuțMaximinian a reprodus unele dintre versurile poetului inserate în carte. „Adrian Păunescu a lăsat în urma sa o undă de lumină extraordinară, pe care n-o mai poate nimeni egala!”, a spus el.

George Vasile Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană a mărturisit că a ales să fie prezent la lansarea de la Biblioteca Județeană George Coșbuc în detrimentul unui alt eveniment, „din respect pentru Adrian Păunescu și din prețuire pentru Ana Vaida. Marele merit al Năsăudului este nu numai că a dat mari oameni de cultură, nu numai că a dat muze, ci, iată, a și adoptat scriitori, oameni de cultură. Iar Adrian Păunescu este un fiu al Năsăudului, prin adopție” a observat el. Au mai luat cuvântul Ioan Seni – „aceasta este o carte de colecție pentru cei care îl iubesc pe Adrian Păunescu” - și Maria Nistor, care a citit o poezie scrisă de ea în memoria lui Adrian Păunescu, după care a urmat un moment muzical, cu cântece interpretate de un grup folk al Colegiului Național „George Coșbuc” din Năsăud și de Florin Săsărman.

În final, autoarea cărții „Adrian Păunescu și misterul năsăudean”, prof. Ana Vaida le-a mulțumit tuturor pentru celor care au vorbit despre cartea sa, dar și auditoriului și i-a invitat pe toți la o agapă, după care a acordat autografe.

 

                                                                                  www.bjbn.ro

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5