Cât va primi România pentru dezvoltare rurală? Cât vor primi celelalte state europene? Cum putem folosi mai eficient aceşti bani?

Sursa: comunicat de presă

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor europeni, Comisia Europeană a precizat propunerile sale cu privire la repartizarea fondurilor pentru dezvoltare rurală între statele membre. Potrivit propunerilor Comisiei, România ar urma să aibă la dispoziţie 7,12 miliarde euro, una dintre cele mai mari alocări dintre cele 28 de state membre.

Deputatul european Rareş Niculescu, membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a PE, apreciază că această sumă corespunde necesităţilor României, în actuala conjunctură economică. Totodată, deputatul european arată că este îngrijorătoare întârzierea elaborării, de către ţara noastră, a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aflat în responsabilitatea Guvernului.

Acest program, arată deputatul european, ar fi trebuit să se afle deja în dezbatere publică – cu agricultorii, cu consumatorii, cu societatea civilă - pentru a putea fi prezentat Comisiei în ianuarie 2014.

„Acest program urmează să stabilească în ce fel vor fi folosiţi banii, care sunt priorităţile României, cum facem să fim mai eficienţi. Nu avem timp de pierdut”, arată Niculescu.

Ca răspuns la o întrebare parlamentară adresată de Rareș Niculescu, Comisia Europeană a arătat de altfel următoarele: „Calitatea programului elaborat şi termenul în care este depus acesta sunt în întregime responsabilitatea statului membru. Serviciile Comisiei pot lansa procedura de aprobare a Planului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020 doar după ce autorităţile române depun oficial propunerea lor. În consecinţă, orice întârziere în elaborarea planului va duce la întârzierea aprobării acestuia de către Comisie”.

Suma totală acordată pentru susţinerea dezvoltării rurale este de 84,9 miliarde euro, potrivit concluziilor Consiliului European din februarie 2013 pe tema Cadrului Financiar Multianual 2014-2020.

Aceste cifre reflectă acordul unanim între statele membre, dar încă nu au fost aprobate în Parlamentul European şi Consiliu, care se află în prezent în negocieri în această privinţă.

O parte din suma totală (0,25%) va fi investită în asistenţă tehnică acordată de către Comisia Europeană, drept urmare nu este alocată statelor membre. În consecinţă, suma totală alocată este de 84,7 miliarde euro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5