Ce bani europeni pot accesa IMM-urile

Ministerul Economiei, dar şi autorităţile de management au anunţat în ultima perioadă deschiderea mai multor linii de finanţare din surse europene. Banii vin în special în sprijinul pregătirii şi calificării forţei de muncă şi al creşterii competitivităţii economice.

Începând cu data de 6 septembrie, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) vor putea depune proiecte pentru fonduri europene de până la 250.000 de euro. Reprezentanţii Ministerului Economiei au anunţat că începând de ieri, pe site-ul ministerului este afişat ghidul solicitantului pentru cel de-al treilea apel de proiecte în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), ,,Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia de piaţă a întreprinderilor, în special IMM”.

Înscrierile online ar urma să înceapă din data de 6 septembrie, iar firmele vor avea acces la fonduri de până la 250.000 de euro.

La ora actuală, în POS CCE sunt deschise opt linii de finanţare. Firmele pot lua fonduri europene pentru achiziţionarea de echipamente, crearea unei noi unităţi de producţie, participarea la târguri şi expoziţii sau implementarea standardelor ISO 9001.

Astfel, pe Axa prioritară 2 pot fi obţinute fonduri în cadrul programelor de sprijinire a firmelor nou înfiinţate sau de dezvoltare a infrastructurii. Firmele nou înfiinţate pot obţine până la 200.000 de euro prin acest program, valoarea finanţării reprezentând cel mult 90% din valoarea totală a proiectului.

Cele mai multe linii de finanţare sunt disponibile însă în cadrul Axei 4, “Creşterea eficienţei energetice şi a siguranţei în aprovizionare, în contextul combaterii schimbărilor climatice”.

Astfel, până la 30 noiembrie se mai pot depune proiecte pentru investiţii în instalaţii şi echipamente industriale, care să conducă la economii de energie, în extinderea şi modernizarea reţelelor de transport a energiei electrice sau în instalaţii de interconectare a reţelelor de energie.

Dar aceştia nu sunt singurii bani disponibili. Prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), întreprinderile vor avea la dispoziţie bani europeni prin şase noi domenii majore de intervenţie. Cinci dintre aceste domenii vizează proiecte de tip grant, cu o valoare sub 500.000 de euro.

Cel mai mare buget este alocat pe Axa 5, în domeniul “Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”. Bugetul estimativ este de aproximativ un milion de euro, iar proiectele, care vizează în special sprijinirea persoanelor cu o situaţie dificilă pe piaţa muncii, precum şomerii tineri, şomerii vârstnici sau cei de lungă durată, vor putea fi depuse cu începere din această lună.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5