Ce înseamnă un vin bun: 3 criterii de alegere
-
View the full image
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/wine-glass-with-red-liquid-on-black-table-66636/
Odată cu creșterea nivelului de trai și îmbunătățirea accesului la informație, dorința de a încerca vinuri noi și de calitate a crescut în rândul populației de la noi. Dacă în Occident turismul viticol s-a dezvoltat încă din anii ‘70, la noi în țară a devenit popular abia în ultimii ani. Posibilitatea de a degusta vinuri în crame, alături de specialiști care explică lucrurile importante și detaliile a trezit dorința oamenilor de a consuma băuturi bune. Totuși, a alege un vin bun nu este ușor, în special pe o piață bogată, în care vinuri premium există alături de vinuri locale sau de import de calitate slabă. Pentru a lua decizia potrivită atunci când cumperi vin, trebuie să ții cont de anumite criterii.
-
Gustul
Ce determină gustul vinului
Vinul se bea pentru încântarea pe care o oferă papilelor gustative, fie simplu, fie alături de un preparat reușit. Un vin Livia disponibil pe Cramagirboiu.ro are toate calitățile pentru a impresiona orice pasionat de licoarea lui Bachus. Dar cum știi că un vin este bun în funcție de gust? 98% din compoziția vinului constă în alcool și apă, care nu au gust. Gustul constă în restul de 2%, care este compus din anumite elemente chimice, ca zahăr rezidual și arome naturale. Din fericire, producătorii de vinuri de calitate știu cum să echilibreze aceste substanțe prin selecția soiurilor de struguri, cultivare, recoltare și modalitățile de producție.
Ce gust are un vin bun
Echilibrul este cuvântul cheie când este vorba despre gustul vinului. Un vin bun combină duclele, amarul, acrul și gustul înțepător astfel încât senzația din timpul și de după degustare să fie plăcută. Dulceața și aciditatea sunt elemente importante ale băuturii. Un vin care îți provoacă salivație este un vin acid. Zahărul rezidual nu trebuie să afecteze notele de gust ale băuturii. Trebuie menționat că vinul bun nu are note de gust complet distincte, ci mai degrabă îmbinate subtil. Vinurile tinere au rareori această calitate, dar învechirea le poate transforma în adevărate delicii.
Un mod eficient de a recunoaște un vin de calitate constă în identificarea eventualelor tente de gust vegetal. Unele vinuri pot avea note de rădăcinoase, ca țelina, lucru care este normal. Însă orice alt gust de legumă este semnul unei greșeli și, implicit, al unui vin ratat.
-
Regiunea de proveniență
Solul și clima au un impact semnificativ asupra calității strugurilor și a vinului. Există diferențe între condițiile din fiecare regiune, astfel că același soi de viță poate da o recoltă de calitate într-un loc și una slabă în altul. Unele zone geografice par binecuvântate din acest punct de vedere, pentru că au și sol, și condiții de mediu și de așezare ideale pentru cultura viței de vie. În România, astfel de regiuni sunt dealurile Transilvaniei, Vrancea și nordul Munteniei, de exemplu. Dacă achiziționezi un vin din aceste zone, de preferință de la o cramă cunoscută pentru seriozitatea cu care produce băutura, ai toate șansele să bei un vin bun.
-
Recunoașterea specialiștilor
În domeniul viniculturii există târguri și competiții în care somelierii analizează cu exigență vinuri din toată țara sau chiar din toată lumea. Un vin premiat este, așadar, unul care a câștigat aprecierea celor mai pricepuți băutori de vin. Ia în calcul criteriul distincțiilor câștigate dacă vrei să faci o alegere excelentă. Unele crame au game de vinuri medaliate, cu care nu dai greș nici la o întâlnire de afaceri, nici la o masă festivă sau în familie. Ține cont că producția variază de la un an la altul, astfel că este posibil ca un vin care a câștigat un premiu într-un an să nu fie la fel de bun în anii următori.
Pentru a alege un vin bun ține cont de gust, regiunea de proveniență și de premiile câștigate.
Citiţi şi:
- Ce înseamnă un vin bun: 3 criterii de alegere
- De ce te doare capul după ce consumi vin și alte curiozități despre cea mai populară băutură alcoolică
- Cum alegi cel mai bun vin roșu? 4 recomandări
- Cum alegi un vin de calitate? 5 recomandări
- Cum să alegi o vodka de calitate? 3 detalii de care să ții cont
Adaugă comentariu nou