Ce presupune recuperarea după un accident vascular cerebral?
-
View the full image
Sursa foto: Shutterstock.com
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când un cheag de sânge sau o ruptură a vasului sangvin întrerupe aprovizionarea cu sânge a creierului, fapt care duce la moartea neuronilor.
Deoarece accidentul vascular cerebral poate varia atât din punct de vedere al locației cerebrale cât și din punct de vedere al severității, timpul de recuperare necesar poate fi greu de determinat cu exactitate.
Cu toate acestea, există însă un anumit sistem de recuperare post AVC care poate ajuta la menținerea independenței și la creșterea calității vieții.
4 etape generale de recuperare după un accident vascular cerebral
În timp ce unele persoane își pot reveni complet după doar o săptămână de la apariția AVC-ului, altele pot necesita mai multe luni sau chiar ani pentru a ajunge la un nivel bun de funcționare și independență.
Fie că este vorba de vârstnici aflați în perioada de recuperare sau de alte persoane de diferite vârste, etapele generale ale acestei perioade includ:
Etapa 1: Recuperarea inițială
Procesul de recuperare după un accident vascular cerebral începe imediat după ce problema și simptomele ei au fost tratate iar pacientul se află încă în spital. În această perioadă, medicii vor aplica măsurile necesare pentru a preveni apariția altor accidente vasculare cerebrale, iar reabilitarea va începe prin încurajarea mișcărilor progresive, care pot fi efectuate în apropierea patului.
Etapa 2: Primele două săptămâni de la AVC
Pacienții care au suferit un AVC minor pot fi externați după aproximativ o săptămână în timp ce cazurile mai severe pot necesita o perioadă mai lungă de internare. În această perioadă evoluția recuperării va fi verificată fie prin sistem ambulatoriu, pentru persoanele externate, fie prin vizita medicului specialist pe secția în care se află pacientul internat.
O bună parte dintre pacienți vor prezenta un anumit nivel de recuperare în timpul celor două săptămâni de la AVC.
Etapa 3: Reabilitare în primele trei luni de la AVC
Chiar dacă recuperarea variază în funcție de caz, medicul va recomanda de cele mai multe ori efectuarea unei terapii de reabilitare în primele două sau trei luni de la AVC.
În primele trei luni de la apariția accidentului vascular cerebral, creierul se va comporta ca un "creier nou", acesta fiind gata să învețe și să creeze conexiuni noi. Această abilitate a creierului de a se adapta se numește neuroplasticitate și reprezintă un rol vital în procesul de recuperare.
Etapa 4: Reabilitare acasă
După perioada de trei luni de reabilitare intensă, persoanele care au suferit un accident vascular cerebral vor fi sfătuite să continue procesul de recuperare acasă.
Pentru a ajuta cu acest obiectiv, personalul calificat va oferi sfaturi pentru schimbarea stilului de viață și va recomanda și stabili exerciții specifice menite să amelioreze simptomele rămase după AVC, să reducă șansele unui nou accident și să crească nivelul de calitate al vieții.
Toate aceste etape menționate vor ajuta procesul de recuperare, care la rândul lui este împărțit în mai multe de stadii, începând de la stadiul 1 care este caracterizat prin lipsa mișcării musculare voluntare până la stadiul final care reprezintă obiectivul principal al pacientului, adică acela de a redobândi funcția normală a corpului și independența prin mobilitate completă, control muscular, articular etc.
Recuperarea după un accident vascular cerebral poate fi o experiență dificilă pentru multe persoane deoarece necesită atât forță mentală cât și fizică. Cu toate acestea, prin perseverență și dedicare multe persoane pot observa îmbunătățiri de-a lungul timpului prin respectarea programelor special concepute.
Dacă tu sau cineva apropiat tine ar putea beneficia de un astfel de plan personalizat atunci intră în legătură cu cel mai apropiat centru sau clinică și discută cu personalul de acolo despre cazul și problema ta specifică.
Citiţi şi:
- Cum poate reabilitarea asistată robotic accelera recuperarea după accident vascular cerebral
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, inclus în programul de tratament intervenţional al accidentului vascular cerebral
- Ghid pentru menținerea mobilității și a flexibilității după artroplastie
- Alchimeia aduce tehnologia Brain Mapping in Iasi
- Deputatul Suciu: Din nou Guvernul PSD repară daunele predecesorilor
Adaugă comentariu nou