Ce s-a întâmplat la 11 noiembrie 1918, ora 5,10!

prof. Augustin Rus

   Atunci a fost semnat într-un vagon de tren staționat în Pădurea Compiegne, în apropierea gării din localitatea Rethondes, din Franța, armistițiul prin care s-a pus capăt luptelor din timpul Primului Război Mondial (1914 – 1918) pe Frontul de Vest. Pe document și-au pus semnăturile Mareșalul Ferdinand Foch pentru Franța, Amiralul Sir Rosslyn Wemyss, Amiralul George Hope și căpitanul Jack Marriott pentru Marea Britanie, iar pentru Germania, Secretarul de Stat Matthias Erzberger, Ministrul Afacerilor Externe contele Alfred von Oberdorff, Generalul Detlof von Winterfeldt și căpitanul Ernst Vanselow. S-a convenit ca armistițiul să intre în vigoare la ora 11 și avea o valabilitate de 30 de zile, fiind apoi reînnoit periodic, până la semnarea Tratatului de Pace de la Versailles din 28 iunie 1919.

   După aproape 53 de luni de lupte tragice în care armele și alianțele au decis, s-a pus capăt  celei mai mari confruntări militare de până atunci în care au fost antrenate principalele state ale lumii, dar urmările s-au simțit pe tot globul.

   După semnarea armistițiului, au urmat aproximativ șase ore de confuzie, perioadă în care luptele au continuat pe frontul de vest, pierzându-și viața încă aproape 3.000 de soldați, alți 6.000 fiind răniți.

   Pierderile totale de vieți omenești, suferite de statele participante la război, au fost estimate la aproximativ 15 milioane de oameni, mulți pierzându-și viața în spatele liniilor fronturilor din cauza foamei, a frigului, a bolilor, a lipsurilor de tot felul.

   Harta continentului Europa s-a modificat profund datorită prăbușirii imperiilor German, Austro-Ungar, Rus și Otoman.

   România își realizează „unitatea națională”, populația și suprafața ei se dublează , ajunge a șasea țară de pe continent și a doua din Europa Centrală  …

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5