În ce să investești bani?

„În ce să investești bani?” – iată o întrebare extrem de des auzită în aceste zile când, din cauza pandemiei de coronavirus, prețul tuturor acțiunilor ating niște limite inferioare ce nu au mai fost atinse de mult. Astfel că tot mai mulți oameni se gândesc să înceapă să investească. Dar ce este bine să alegi?

Ei bine, în acest articol vrem să îți prezentăm câteva din investițiile care credem noi că vor avea randamente pozitive de-a lungul timpului. Atenție, însă, că pentru fiecare plasament în parte va trebui să îți faci singur calculele și analizele, nu să iei de bun ceea ce găsești scris aici.

Înainte de a începe enumerarea investițiilor, considerăm că nu ar fi rău să îți prezentăm un site prin intermediul căruia vei putea face plasamente. Este, desigur, vorba despre eToro, platforma numărul 1 în investiții la nivel mondial.

1. Depozitele bancare

De departe cea mai sigură formă de investiție existentă la ora actuală este reprezentată de depozitele bancare. Un mare avantaj al acestor produse este dat de faptul că, în conformitate cu legislația europeană în vigoare, fiecare individ are fondurile asigurate în limita a 100.000 Eur per bancă.

Pe piața din România, există instituții ce oferă o dobândă anuală de 3.8 % după taxe pentru depozite, deloc de neglijat, dacă ar fi să ne întrebi pe noi.

2. Titluri de stat

Titlurile de stat reprezintă niște instrumente prin intermediul căruia statul, prin Ministerul de Finanțe, se împrumută de la populație, pentru un anumit interval de timp, în schimbul unei dobânzi anuale.

De cele mai multe ori, astfel de instrumente vin cu perioade de maturitate de la 1 la 5 ani, dobânda fiind plătită la finalul acestui intervalul de timp.

Statul român a emis în decursul anului trecut titluri de stat intitulate Tezaur, care aveau o dobândă cuprinsă între 3.5 și 5 % pe an, în funcție de perioada de maturitate. Nu ar fi rău să urmărești piața și când se mai scot astfel de titluri la vânzare, să achiziționezi câteva.

3. Fonduri de investiții

Fondurile de investiții nu reprezintă altceva decât organisme de plasament colectiv, care pun la comun banii mai multor investitori privați și pe care apoi îi folosesc pentru realizarea de diverse plasamente financiare.

Pentru a putea fi parte a acestor fonduri, trebuie achiziționate așa-numite unități de fond sau, un fel de acțiuni ale entității respective, dacă vrei.

Există trei mari orientări principale ale fondurilor de investiții:

·         Fonduri monetare, în care peste 90 % din bani sunt investiți în instrumente monetare (depozite bancare, titluri de stat etc.)

·         Fonduri de obligațiuni, peste 80 % din fonduri sunt plasați în obligațiuni

·         Fonduri de acțiuni, cele mai riscante, unde mai bine de 85 % din bani sunt investiți în acțiuni

Majoritate fondurilor de investiții sunt mixte, practic o combinație de acțiuni, obligațiuni și plasamente monetare, astfel încât gradul de risc asumat de către participanți să nu fie unul foarte ridicat.

4. ETF-uri

ETF-urile sau Exchange Traded Funds reprezintă portofolii diversificate de active, ce se aseamănă foarte mult cu fondurile de investiții ce au fost prezentate puțin mai devreme.

Spre deosebire de varianta anterioară însă, prețul ETF-urilor nu se stabilește la finalul perioadei de tranzacționare, ci variază pe durata întregii zile.

În România, ETF-urile au cunoscut un trend ascendent de popularitate – din 2008 și până în prezent, interesul conaționalilor noștri pentru aceste tipuri de investiții a crescut cu peste 75 %.

5. Indici

Indicii sunt și ei tot mai căutați și interesanți pentru investitorii români. La fel ca și ETF-urile, și acești indici reprezintă un fond mutual, dar care este specializat pe acțiunile unor anumite piețe.

Spre exemplu, indicele S&P 500 include cele mai mari 500 companii din Statele Unite ale Americii, Dow Jones cuprinde acțiuni a primelor 30 companii industriale listate pe bursa din SUA, iar indicele BET include cele mai lichide 10 companii listate la Bursa de Valori București.

De-a lungul timpului, ca o medie, aceste tipuri de plasamente au oferit un randament anual de 10 %.

Concluzii

Indiferent cât de mare ar fi dorința de a investi în această perioadă, sfatul nostru este ca, în primul rând, să investești în tine. Studiază atent domeniile care te interesează și abia după ce consideri că ai acumulat suficient de multă experiență teoretică, gândește-te să încerci să intri pe piață.

Iar cea mai bună variantă ar fi să îți deschizi, în primă fază, un cont demo. Testează acolo diverse tactici și vezi cât de bine te-ai descurca. Poți face asta prin intermediul aplicației eToro. Pentru mai multe detalii despre platforma de tranzacționare, accesează acest link.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5