Ce sunt strategiile de coping si cum le dezvolți pentru a face față stresului?

În zona psihologiei auzi destul de des cuvântul “coping”. Se vorbește despre dezvoltarea unor strategii de coping și de copingul emoțional. Ce sunt aceste lucruri? Ce în seamnă coping-ul?

Coping provine din engleză = to cope = a face față și este echivalentul unui efort cognitiv și comportamental de gestionare a solicitărilor interne sau externe care ne depășesc resursele. Cu alte cuvinte, coping-ul este efortul de a face față provocărilor.

Ce sunt strategiile de coping?

Strategiile de coping sunt modalități prin care putem face față presiunii stresului în viața de zi cu zi.

Lazarus & Folkman delimitează două tipuri principale de coping: cel orientat spre rezolvarea problemelor și cel orientat spre rezolvarea emoțională. 

În cazul primului tip, persoana acționează într-un mod analitic, axându-se spre minimizarea sursei stresante, eliminând direct problema. În copingul orientat spre reglarea emoțională, persoana încearcă să-și regleze emoțiile apărute ca rezultat al evenimentului stresant, încercând să se liniștească.

De cele mai multe ori, ambele metode de coping funcționează împreună. Iar pentru a elimina stresul din viața noastră este important să cunoaștem cât mai multe strategii de acest tip.

10 strategii de coping pentru a face față stresului

A face față stresului înseamnă să deții un anumit control asupra evenimentului care te stresează. Viața prezintă întotdeauna dificultăți și provocări, iar uneori, acestea nu au o rezolvare directă. Așa încât, treaba noastră nu este să rezolvăm aceste probleme, ci să dezvoltăm strategii care să ne ajute să le facem față.

De exemplu, atunci când în copilărie ne trezeam și spuneam „Mi-e frică de monștrii din visul meu”, primul răspuns al părintelui era să ne liniștească și să spună „este doar un vis și monstrul nu te va răni”.

Acest lucru indică faptul că noi, ca părinți, suntem aici pentru copil, astfel încât să se simtă în siguranță. Nu putem rezolva problema, intervenind în vis, însă putem liniști situația oferind suport. La fel e și în viața de zi cu zi când suntem stresați.

Iată principalele strategii care ne vor ajuta să facem față stresului.

  1. Identificarea factorului de stres – să ne uităm la ce anume ne stresează și să încercăm să eliminăm acel lucru din jurul nostru este o variantă bună pentru a scăpa de stres
  2. Dezvoltarea comunicării asertive – de cele mai multe ori, stresul se află în legătură directă cu un eveniment sau o persoană. A comunica direct  despre situațiile care ne deranjează, cu cei din jur, ne va ajuta să eliminăm o mulțime din factorii stresori.
  3. Practicarea unui sport – în special yoga, înot sau sporturi care ajută la echilibrarea și armonizarea fizicului cu emoționalul, precum dansurile, plimbările în aer liber.
  4. Conectarea emoțională cu cei din jur – familia, prietenii, cunoscuții pot fi surse de energie eliberatoare de stres, dacă ne conectăm autentic cu ei și ne bucurăm de clipe unice împreună cu cei dragi.
  5. Planificarea și gestionarea resurselor – claritatea este de cele mai multe ori soluția pe care o căutăm pentru a scăpa de stres. A avea lucrurile clare te ajută să elimini incertitudinea din viața ta. Iar incertitudinea și nesiguranța determină de multe ori apariția stresului.
  6. Relaxarea și eliberarea creierului – ia-ți timp zilnic pentru a te gândi la tine și la ceea ce e cu adevărat important pentru tine. Asta îți va permite să intri într-o stare de relaxare și meditație, care te va ajuta să scapi de stres.
  7. Timp dedicat pasiunilor – dacă ne urmărim cu înflăcărare pasiunile, vom avea o viață activă și plină de bucurii, făcând din ce în ce mai puțin spațiu stresului și lucrurilor care ne dezechilibrează.
  8. Somn odihnitor și alimentație sănătoasă – a avea grijă de sănătatea noastră fizică este un factor extrem de important în lupta contra stresului. Când ești sănătos ești plin de energie și poți face față cu ușurință provocărilor.
  9. Dezvoltarea personală – este extrem de important să evoluăm de-a lungul timpului, iar asta ne ajută să nu rămânem niciodată blocați. Astfel, putem depăși stresul și perioadele de energie scăzută, evoluând și progresând spre perioade mai bune din viața noastră
  10. Terapie și lucru cu tine – este foarte important să avem parte de suport specializat în lupta contra stresului. Astfel ne va fi mult mai ușor să facem față provocărilor, atunci când avem la îndemână instrumentele și cunoștințele necesare.

 

Primește ajutor pentru a face față dificultăților!

Dacă vrei să îți dezvolți și tu astfel de strategii de coping pentru a face față stresului sau perioadelor dificile din viața ta, poți apela la un specialist.

Psiholog.ro este cea mai nouă platformă de psihoterapie online prin video-conferință. Poți discuta aici cu un psiholog care te poate ajuta și sprijini să treci peste stres, anxietate și să-ți soluționezi problemele.

Totul se întâmplă online, într-un mediu sigur, 100% transparent și complet intim. Poți ține ședințele de terapie chiar din confortul casei tale.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5