Ce trebuie sa faci pentru ca pisica sau cainele tau sa nu se mai sperie de petarde?

Celor mai multi oameni nu le este frica de petarde, intrucat inteleg semnificatia acestora si stiu cum sa se fereasca de ele. Nu acelasi lucru se poate spune, insa, despre animalele de companie, pentru care aceste articole pirotehnice sunt adevarate "bombe", de care se sperie chiar si daca le aud din casa, daramite daca sunt plimbate pe afara in momentul acela.

Nu intamplator, fabricantii de petarde tiparesc pe ambalaj urmatorul avertisment: "Inaintea detonarii propriu-zise, copiii si animalele de companie trebuie sa se afle sub stricta supraveghere". Daca detii un caine sau o pisica, din acest articol vei afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a nu avea de suferit din cauza materialelor pirotehnice.

1. Plimba animalul cu cateva ore inainte de miezul noptii. Pe data de 31 decembrie sau inaintea oricarui eveniment care presupune lansarea de petarde sau artificii, plimba animalul pe afara in jurul amiezii sau dupa-amiezii, chiar daca de obicei il scoti afara seara.

Astfel, te asiguri ca animalul tau nu va cere afara spre miezul noptii, adica exact in momentul in care numarul petardelor lansate atinge apogeul.

2. Nu lasa niciodata animalul singur. Daca este pentru prima oara cand cainele sau pisica ta va auzi zgomotele de petarde, este absolut obligatoriu sa stai alaturi de el si sa nu il lasi singur in camera sau, mai rau, in casa.

Daca animalul va fi singur, exista posibilitati care mai de care mai sumbre: sa isi faca nevoile prin casa, sa se sperie si sa distruga mobilierul sau, in cazul in care zgomotele sunt asurzitoare si spaima este uriasa, cainele sau pisica poate face chiar atac de cord.

3. Nu ignora animalul. Pana de curand, medicii veterinari si reprezentantii organizatiilor pentru protectia animalelor recomandau sa supraveghem pisica sau cainele, dar sa nu intervenim in momentul in care acesta aude sunetul de petarde, ci sa il lasam sa reactioneze natural.

Aceasta teorie a fost testata si nu a dat roade, prin urmare in prezent suntem sfatuiti sa controlam reactiile patrupedului nostru si incercam sa il calmam prin mangaieri, imbratisari sau vorbe, fara sa ne fie frica e faptul ca ne poate musca sau zgaria.

4. Arata-le ca nu au de ce sa se teama. Daca, in momentul in care aude sunetul de petarde, animalul de companie va veni la tine sau te va privi si va vedea ca nu ai nicio reactie referitoare la ce se intampla afara, cel mai probabil se va linisti si el. Isi va da seama ca, daca omul in care are cea mai mare incredere nu se sperie, inseamna ca pericolul nu este unul real. Astfel, puteti sa continuati sa va jucati ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

5. Invata-i sa se adapteze, pentru anii urmatori. Bineinteles, primul an in care cainii sau pisicile au de-a face cu petardele este crucial, insa conteaza si cum reactioneaza ulterior. Daca ii inveti sa mearga in alta camera sau sa se adaposteasca intr-un loc mai ferit din casa, unde zgomotele de afara nu se aud la fel de tare, nu vei mai avea nicio problema si ii vei putea lasa chiar singuri acasa in anii urmatori.

Comentarii

22/02/19 11:07
Balan Marius- e...

Ce trebuie sa faci ? Simplu. Sa iti bagi in cur petaredele una cate una . Cel putin in preajma sarbatorilor circula pe Facebook o imagine cu un caine dragalas care avea atarnat de gat o tablie cu rugamintea respectiva. No....ca cam ase stau lucrurile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5