Cepelică la Biblioteca Judeţeană!

În fiecare toamnă, grupul de teatru şi creaţie literară de la Palatul Copiilor Bistriţa organizează activităţi distractive şi educative la Biblioteca Judeţeană, secţiunea pentru copii. Anul trecut am văzut poezii pe frunze, greieri şi furnici, dar toamna asta, ne-am gândit la un prieten al copiilor, la Gianni Rodari, şi la faimoasele lui personaje – legumele şi fructele.

Ne-am întâlnit miercurea trecută, 10 noiembrie, la bibliotecă, elevi de la palat şi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 2 Bistriţa, coordonaţi de doamnele profesoare Mirela Mărginean şi Emilia Vereş. Mai întâi cei prezenţi au vizualizat un film despre viaţa şi opera scriitorului, care în această toamnă ar fi împlinit 90 de ani, material propus de doamna bibliotecară Adriana Zăgrean, care ne-a dat foarte multe informaţii suplimentare. Apoi am urmărit proiecţia unor pasaje din Aventurile lui Cepelică, puse în scenă de Baletul din Moscova. I-am văzut pe Moş Dovleac, pe cavalerul Pătlăgică şi mulţi alţii în acţiune.

După aceea, elevii s-au împărţit, pe rând, în două grupe: o echipă decupa literele numelui GIANNI RODARI, sau cuvinte cheie legate de opera lui – FANTEZIE, CEPELICĂ etc., iar cealaltă le îmbogăţea cu bucăţele de hârtie rupte din reviste şi din ziare, ca să fie totul cât mai colorat şi mai eco. Migala colajului sugera şi efortul de a da naştere unei idei, unui personaj. Cu literele multicolore a fost întregit astfel un panou cu fotografii de-ale autorului şi copii ale coperţilor cărţilor sale.

În timpul micului atelier, Oana, în rolul autorului, a lecturat fragmente sugestive din Aventurile lui Cepelică, apoi s-a iniţiat un exerciţiu de numire a unor personaje hazlii, pornind de la legume şi fructe; un elev le scria pe fişe colorate – gulioară, morcovescu, afinuţa..., după care elevii de gimnaziu au fost provocaţi să creeze mici scenarii, pornind de la personajul extras; au lucrat împreună în exerciţiile de improvizaţie elevi de la cele două instituţii şcolare implicate.

Spre sfârşitul activităţii, copiii de la teatru din ciclul primar, coordonaţi de doamna profesoară Ionela-Silvia Nusfelean, s-au hotărât să pună în scenă o idee hazlie pornind de la personajul principal al lui Gianni Rodari, adică „Hora lui Cepelică”. Atunci a fost timpul ca toate fructele şi legumele – Prinţul Lămâie, Gutuiţa, Iuţiţel, Roşiuca, Gogoşerilă, Căpşunica, Morcoveaţa etc. să se alăture, pe rând, lui Cepelică, care se plictisea pentru că îşi terminase toate temele şi venise special în Bistriţa pentru că auzise că la Biblioteca Judeţeană îi va fi serbat creatorul. Fiecare trebuia să-şi motiveze, etaleze calităţile ca să fie primit în horă; adică să-şi facă reclamă. Unii au reuşit chiar în versuri. La distracţia fructelor, ca de altfel pe tot parcursul atelierului, au participat, intrând în horă, şi elevii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 2 Bistriţa, mulţi apropiaţi ai copiilor şi alţi spectatori care aveau drum la bibliotecă.

Apoi lumea s-a îndulcit cu o bombonică, cu fructe bineînţeles, primită în dar de la Teofana, care a avut rolul principal în miniscenetă, jucându-l tare bine pe simpaticul şi isteţul Cepelică.

După toate astea, cărţile lui Gianni Rodari s-au împrumutat ca pâinea caldă.

Aşa că, nici toamna aceasta nu a scăpat de un eveniment pus la cale la secţiunea pentru copii a Bibliotecii Judeţene de către o parte dintre cei care iubesc literatura, umorul, prietenia şi sănătatea!

Mara Mare, 10 ani, creaţie literară, Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5