Te simţi discriminat la locul de muncă şi nu numai?

Cere ajutorul la Centrul Local Antidiscriminare!

Asistenţi sociali din primăriile bistriţene, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi specialişti în domeniul resurselor umane de la cele mai importante companii din judeţ au participat ieri, la sesiunea de informare privind însuşirea şi aplicarea principiilor egalităţii de şanse şi de gen la locul de muncă. Promotorii acestui eveniment sunt Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.) şi Fundaţia Giacomo Brodolini, în cadrul proiectului „Reţea multi-regională de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea socială a persoanelor discriminate”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

În cadrul întâlnirii, au fost punctate elementele de legislaţie şi politici antidiscriminare, instituţiile aferente domeniilor nediscriminării, modalităţile concrete de adresare a petiţiilor, astfel încât să fie evitate situaţiile de discriminare pe piaţa muncii, în special a membrilor grupurilor vulnerabile (persoane cu dizabilităţi, persoane de altă etnie decat cea majoritară, femei, familii monoparentale etc).

De altfel, la nivelul judeţului nostru funcţionează un Centru Local Antidiscriminare, creat cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale şi cu colaborarea AJOFM BN şi a ITM BN. “CLA Bistriţa-Năsăud are rolul de a oferi consultanţă pentru combaterea discriminării pe piaţa muncii, atât victimelor, cât şi angajatorilor, sindicatelor sau ONG-urilor”, a precizat Gabriela Moldovan, coordonatorul centrului bistriţean. Aici pot cere sprijinul şi cei care vor să scrie o petiţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării sau care intenţionează să acţioneze în instanţă o organizaţie (instituţie, firmă etc.) în urma unor fapte discriminatorii.

Chiar dacă subiectul nu este foarte vizibil, situaţii discriminatorii - în funcţie de vârstă, rasă, gen – în relaţiile de muncă, acces la educaţie, sănătate etc. există şi în Bistriţa-Năsăud. Pentru identificarea nevoilor de informare la nivelul judeţului nostru, Centrul de Resurse Juridice şi partenerii locali D.G.A.S.P.C BN şi I.T.M. BN au realizat o cercetare în perioada septembrie 2009– februarie 2010, pe bază de interviuri aplicate atât managerilor şi personalului din administraţia publică locală, cât şi reprezentanţilor societăţii civile, mass-media, sindicatelor şi patronatelor. În aceeaşi perioadă au fost intervievate şi persoanele din judeţele cuprinse în proiect - Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Dolj şi Sibiu. Astfel, s-a constat că mai mult de 50% dintre respondenţi au indicat drept importantă informarea şi formarea personalului cu privire la faptele de discriminare şi că 49% din grupurile vulnerabile nu sunt protejate împotriva discriminării pe piaţa muncii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5