Cetăţeni de onoare ai Bistriţei, la propunerea cotidianului "Răsunetul" !
La deschiderea oficială a Zilelor municipiului Bistriţa, trei bistriţeni au primit însemnele care le atestă calitatea de cetăţeni de onoare ai municipiului Bistriţa, conform hotărârilor adoptate în acest sens de Consiliul Local al municipiului Bistriţa, în şedinţa din 31 iulie 2014.
Alexandru Cristian Miloş, Ioan Repede, Nicolae Zăpârţan sunt noii cetăţeni de onoare ai municipiului Bistriţa, pentru care aşa cum a spus şi primarul Ovidiu Creţu, s-au intonat imnul României şi imnul Europei.
Pentru fiecare cetăţean de onoare a fost rostit un laudatio, pentru Alexandru Cristian Milos, gratitudinea a fost exprimată public de jurnalistul Menuţ Maximinian, pentru Ioan Repede – Monica Mureşan, secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, iar pentru Nicolae Zăpârţan – profesorul Vasile Filip.
Copleşiţi de emoţii, poetul Alexandru Cristian Miloş, managerul Ioan Repede, profesorul şi antrenorul Nicolae Zăpârţan s-au declarat onoraţi pentru acordarea titlurilor de cetăţeni de onoare.
Ne bucură faptul că doi dintre proaspăţii cetăţeni de onoare au fost distinşi cu acest titlu la propunerea cotidianului "Răsunetul", este vorba despre poetul Alexandru Cristian Miloş şi antrenorul Nicolae Zăpârţan, în timp ce pentru managerul Ioan Repede, de la Rombat SA Bistriţa, propunerea a venit de la Florin Chereji, preşedinte al Asociaţiei Bistriţa Civică.
......................................
Alexandru Cristian Miloş
S-a născut în Bistriţa, la data de 23 septembrie 1952. A absolvit studiile liceale la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa. Între anii 1971-1974 a urmat cursurile Facultăţii de Medicină Generală din Cluj-Napoca. Poet şi prozator, a debutat cu poezie în revista „Luceafărul” din Bucureşti, în anul 1976. Colaborează cu poezie şi proză SF la numeroase reviste de cultură şi literatură. Din anul 1994, este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Este, de asemenea, cooptat în asociaţii de elită din străinătate: membru IWA – Asociaţia Internaţională a Scriitorilor şi Artiştilor din Ohio, USA, membru al Literart XXI – Asociaţia Internaţională a Scriitorilor şi Oamenilor de Artă Români din SUA, membru al Mişcării Poetice Paradoxiste Mondiale din Phoenix – Arizona, membru al Academiei de Ştiinţe, Litere şi Arte din Messina – Italia şi al Asociaţiei de Poezie Modernă din Osaka – Japonia. Alexandru Cristian Miloş este considerat fondatorul şcolii de cosmopoezie, numele său fiind inclus în Dicţionarul Biografic al Literaturii Române. Este membru al Asociaţiei „Poetes sans Frontieres”. Cărţile scrise de poetul şi prozatorul Alexandru Cristian Miloş se află în Biblioteci Universitare din peste 30 de ţări din lume. În decursul anilor a primit 14 premii la festivaluri naţionale şi internaţionale. Membru al Societăţii Scriitorilor Români de Science-Fiction şi al Asociaţiei Spirituale Române pentru Studierea Fenomenelor Aeriene Necunoscute (ASFAN).
Nicolae Zăpârţan
S-a născut în municipiul Bistriţa, la data de 23 octombrie 1958. Absolvent al cursurilor de masterat în managementul structurilor sportive – Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, este şi licenţiat al Academiei de Educaţiei Fizică şi Sport Bucureşti – specializarea antrenor box. Antrenor emerit al secţiei de box din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bistriţa, sportivii au obţinut sub îndrumarea sa, în perioada 1983 – 2014, peste 500 de medalii naţionale şi internaţionale. A fost cooptat, în mai multe rânduri, ca antrenor sau antrenor secund al lotului României, de juniori în anul 1985, al lotului naţional de senioare în 2003, al lotului naţional de junioare şi tineret în 2010 şi 2011, iar ca urmare a implicării sale în pregătirea loturilor naţionale, România a cucerit numeroase medalii la campionatele mondiale şi europene. În prezent, sportivele de la C.S.M. Bistriţa domină boxul feminin din România, iar antrenorul lor este nimeni altul decât Nicolae Dumitru Zăpârţan. Calităţile sale sunt puse în valoare şi ca director al Şcolii de Arte şi Meserii – Budacu de Sus, din anul 1997.
Ioan Repede
S-a născut la data de 3 iulie 1954 în comuna Câţcău, judeţul Cluj. A urmat cursurile Şcolii Generale din Câţcău şi a absolvit Liceul Teoretic nr. 2 din Dej în anul 1973. În perioada 1974 – 1979 a urmat cursurile Institutului Politehnic Timişoara – Facultatea de inginerie chimică, apoi cele ale Open University London – Profesional Certificate in Management, între anii 1994 – 1996. Ca inginer stagiar în perioada 1979 – 1982, la C.I.C.M. Bistriţa – secţia Acumulatorul, a lucrat la montajul şi punerea în funcţiune a utilajelor, activitate pe care a desfăşurat-o şi ulterior, ca inginer proiectant. Între anii 1983 – 1989 a fost şeful atelierului de proiectare al I.P.E. Bistriţa, Fabrica Acumulatorul, iar în perioada 1990 – 1995 a îndeplinit responsabilităţile funcţiei de inginer şef (director tehnic) la Întreprinderea de Acumulatoare Bistriţa – S.C. Rombat Bistriţa din anul 1991. Din anul 1995 până în prezent, Ioan Repede este cel care conduce destinele S.C. Rombat Bistriţa, fiind directorul general al acestei întreprinderi.Când a devenit directorul societăţii, S.C. Rombat Bistriţa producea 350.000 de baterii pe an. Acum, la S.C. Rombat Bistriţa se produc peste 2.200.000 de baterii pe an, firma se situează pe locurile 5-6 între competitorii din Uniunea Europeană, iar printre clienţii care cumpără baterii produse la Bistriţa se numără companii cunoscute la nivel global, precum Renault, Peugeot sau Nissan.De peste 15 ani, S.C. Rombat Bistriţa a susţinut echipa de fotbal „Gloria” Bistriţa; a sponsorizat Crosul „Gabriela Szabo”, trupa de teatru a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, reparaţiile făcute la Biserica Evanghelică, premiile olimpicilor de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. A susţinut amenajarea parcului, terenului de joacă şi a celui de sport de pe strada Independenţei (BIG), a sponsorizat lucrările de modernizare a Spitalului de Urgenţă BN şi, tot prin grija sa, strada Dornei este frumos luminată şi împodobită în perioada sărbătorilor de iarnă. Pastor asistent la Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistriţa, Ioan Repede sprijină, de 15 ani, fundaţii care se ocupă de semeni faţă de care viaţa a fost mai puţin darnică şi ne referim aici la mesele calde pe care le primesc copiii cu dizabilităţi de la Fundaţia „Bucuria” şi oamenii nevoiaşi de care se îngrijeşte Fundaţia „Inocenţi”.
...........................................
La mulţi ani Bistriţa, la mulţi ani cetăţeni de onoare !
Citiţi şi:
- Iubim Bistriţa!
- Cinci propuneri pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Bistriţei în anul 2014
- Ioan Repede, Alexandru C. Miloş şi Nicolae Zăpârţan, propuşi pentru titlul de cetăţeni de onoare
- Cetăţeni de onoare cu voci de aur –soprana Anita Hartig şi tenorul Ştefan Pop!
- Doar un gest Christic, de generozitate, al ing. Ioan Repede
Adaugă comentariu nou