Cine a vânat înaintea lui Ceauşescu la Dealu Negru?
Liderilor comunişti le-a plăcut vânătoarea dintotdeauna. Dealul Negru a fost o destinaţie nu doar pentru Nicolae Ceauşescu, ci şi pentru cei dinaintea lui.
Scriitorul Dan Ciachir, un cercetător al epocii trecute, povesteşte, într-un interviu acordat celor de la Evenimentul Zilei, că, după semnarea documentelor cu privire la retragerea trupelor sovietice, Hruşciov a venit la Dealu Negru, unde s-a „îndrăgostit” şi de vinul de Lechinţa.
„Rep: După semnarea acordurilor de la Buftea, în 1958, Hruşciov s-a întors la Moscova?
D.C: Nu, a urmat o vânătoare la Dealu Negru, la vreo 30 de kilometri de Bistriţa-Năsăud, organizată de Maurer. De la Buftea până la Bistriţa s-a mers cu trenul regal. La Dealu Negru, într-un loc foarte frumos şi izolat, în munte, la masă, Hruşciov a descoperit un vin pe gustul lui, alb, extrem de sec: Steininger: Plantat la Lechinţa de saşii stabiliţi îm împrejurimile Bistriţei. Vinul i-a plăcut foarte mult lui Hruşciov; atât de mult încât a luat cu el şi la Moscova.
Ulterior s-a vorbit despre "butoiul lui Hruşciov" din care i se trimitea cu regularitate. Însă aşa cum multe cetăţi greceşti se revendică locuri natale ale lui Homer, se credea că "butoiul lui Hruşciov" rezidă în judeţul Olt, la Sâmbureşti, pe fostele domenii ale lui Vintilă Brătianu.
Cabernetul de Sâmbureşti era singurul vin care se îmbutelia în sticle de 330 de mililitri (cu etichetă bătută la maşină) în anii ’60, în Bucureşti. (:::) Însă adevăratul "vin al lui Hruşciov" a fost Steiningerul de la Lechinţa”, explică Dan Cioachir în interviu.
Comentarii
Doua precizari sunt absolut necesare: In primul rand domeniul de vanatoare Dealul Negru este chiar in judetul Bistrita-Nasaud aproape de localitatea Cusma, la cca 30 km de municipiul Bistrita. In al doilea rand renumitul vin Steininger nu era obtinut in podgoria de la Lechinta ci la Viisoara- o localitate al carei nume se trage tocmai de la viile plantate de sasii stabiliti in imprejurimile Bistritei. Din pacate nici domeniul de vanatoare de la Dealul Negru si nici renumitele vinuri Steininger nu mai sunt ca inainte. Dar cine stie "Vom fi iarasi ce-am fost si mai mult decat atata" cum spunea Petru Rares inainte de cea de-a doua domnie. Si ca o ironie nici statuia lui Petru Rares nu mai exista in piata cu acelasi nume din Bistrita. Locul ei a fost ocupat de un controversat monument care seamana cu o Sula langa Prefectura.
Adaugă comentariu nou