Consiliul Judeţean va aproba Memoriul justificativ privind impactul economic al reabilitării Drumului Judeţean 151! Fonduri europene pentru pregătirea proiectului!

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va supune aprobării, în şedinţa de miercurea viitoare, Memoriul justificativ privind impactul asupra dezvoltării economice la nivel județean a proiectului de infrastructură rutieră: „Reabilitare DJ 151, km 45+810 - 126+736, limită jud. Mureș - Bistrița”.

Drumul județean 151 propus pentru modernizare între km 45+810 - 126+736, parcurge județul Bistrița-Năsăud de la sud la nord, respectiv limita județ Mureș - Bistrița. Localitățile străbătute de traseul drumului județean sunt: Ţagu, Budeşti-Fânaţe, Budeşti, Zoreni, Sânmihaiu de Câmpie, Sângeorzu Nou, Vermeş, Lechinţa, Chiraleş, Şirioara, Coasta, Şieu Odorhei, Şintereag, Blăjenii de Jos, Blăjenii de Sus, Sigmir și Bistriţa.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.88/2020 s-a asigurat cadrul general de acordare a sprijinului financiar pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice necesare pregătirii şi implementării unor proiecte de infrastructură din domenii de interes strategic naţional/regional/local şi/sau a unor proiecte care fac parte din strategii/planuri de dezvoltare la nivel regional/local, finanţabile din fonduri europene acordate României în perioada de programare 2021 - 2027, în cadrul Politicii de coeziune.

Ulterior, prin Ordinul Ministrului Fondurilor Europene nr.855 din 17.07.2020 a fost aprobat Ghidul solicitantului condiții specifice de accesare a fondurilor din Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 destinate pregătirii proiectelor de infrastructură în domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variantele ocolitoare și/sau drumuri de legătură, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare) și infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potenţial turistic.

 În baza acestor prevederi legale, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va depune o cerere de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Regional 2021 – 2027, pentru proiectul de infrastructură rutieră: „Reabilitare DJ 151, km 45+810 - 126+736, limită jud. Mureș – Bistrița.” Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr.88/2020, unul din domeniile pentru care se acordă sprijin financiar în elaborarea documentaţiilor tehnico-economice este infrastructura rutieră de interes judeţean.

DJ 151 face parte din Strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud pentru perioada 2014-2020 şi  se regăsește pe Lista proiectelor strategice de importanță majoră pentru următoarea perioadă de programare (2021-2027), aprobată prin Hotărârea nr.525 din 01.04.2020 a Consiliului pentru Dezvoltare Regională – Regiunea de dezvoltare Nord-Vest.

Pentru a obţine fonduri europene în vederea pregătirii documentaţiei tehnice, una dintre condiții este justificarea impactului asupra dezvoltării economice la nivel judeţean/regional a proiectului de infrastructură rutieră să fie aprobată prin hotărâre a consiliului judeţean.

În cuprinsul memoriului este justificat impactul proiectului asupra dezvoltării economice a județului Bistrița-Năsăud din următoarele puncte de vedere: conectivitate la TEN-T;  mobilitate în interiorul județului și a regiunii;  siguranță rutieră; acces la zone economice sau turistice.

Reabilitarea acestui drum va îmbunătăți accesabilitatea şi mobilitatea populaţiei, bunurilor şi serviciilor la reţeaua naţională de transport, legăturile rutiere între regiuni şi în interiorul regiunii, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile.

Totodată, reabilitarea drumului va avea ca rezultate o implicare mai activă a comunităţilor locale în procesul progresiv de creştere a nivelului de trai al populaţiei din zonă, se vor crea condiţii optime de desfăşurare a activităţii operatorilor de transport locali şi regionali, se vor reduce timpii de călătorie între localităţi prin creşterea vitezei de circulaţie, se va facilita accesul mai rapid la serviciile medicale, de învăţământ, administrative, juridice pentru populaţia din zonă, atrăgând în circuitul economic zone izolate, cu infrastructură economico-socială deficitară. Se vor îmbunătăți factorii de mediu și administrarea infrastructurii.

Se creează o rută atractivă pe direcţia Cluj-Bistriţa având ca efect diminuarea intensităţii traficului pe DN1C între Apahida şi Dej şi pe DN17 între Dej şi Bistriţa și se va facilita accesul interregional (regiunea N-V şi regiunea Centru) prin îmbunătăţirea accesului la DN 15 şi Autostrada Transilvania. Reabilitarea drumului va crea efecte benefice și asupra agenților economici din zonă și a potențialilor investitori. Întrucât zona dispune de un potenţial turistic remarcabil, caracterizat de o situaţie geografică favorabilă, plină de pitoresc şi diversitate a peisajului, prin reabilitarea infrastructurii rutiere se va dezvolta turismul.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5