Constituirea consiliilor locale, încurcată de rapoartele financiare din campania electorală

Constituirea consiliilor locale şi a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud mai are de aşteptat, asta pentru că partidele nu s-au înghesuit să-şi depună rapoartele financiare. Normal, situaţia este valabilă la nivelul întregii ţări.

Potrivit Legea 334/ 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, candidaţilor declaraţi aleşi nu li se pot valida mandatele dacă raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus în condiţiile legii. Având în vedere că până la această dată nu au fost depuse rapoartele detaliate de venituri şi cheltuieli de către toate partidele politice, convocarea consilierilor locali în şedinţele de constituire a celor 62 de consilii locale şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud sunt blocate.  

Potrivit prefectului Ovidiu Frenţ, Instituţia Prefectului ţine legătura cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru a se informa tocmai despre îndeplinirea prevederilor Legii 334/2006. „Noi avem stabilit un calendar al şedinţelor de constituire, însă aşteptăm îndeplinirea cerinţelor legale. Sper ca partidele politice să nu amâne depunerea, până în ultima zi, de către mandatarii financiari coordonatori, la Autoritatea Electorală Permanentă, a raportului detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale. Împreună cu ceilalţi colegi din Instituţia Prefectului, ne vom repartiza unităţile administrativ-teritoriale pentru a reuşi să finalizăm acest demers”, ne-a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.

Termenul limită pentru depunerea acestor rapoarte financiare este 21 iunie şi se pare că un partid politic doreşte să se folosească de această dată.  În aceste condiţii, doar de săptămâna viitoare se va trece la jurăminte, negocieri pentru viceprimari şi alte animozităţi politice locale şi judeţene.

***

În cadrul şedinţei de constituire a noului consiliu, preşedinte de şedinţă va fi desemnat cel mai în vârstă consilier, care va avea şi doi asistenţi mai tineri, numiţi tot din rândul consilierilor aleşi. Pentru validarea noului consiliu, va fi aleasă o comisie, formată din trei până la cinci consilieri, care va verifica legalitatea alegerii fiecărui consilier în parte şi va propune sau nu validarea mandatului, iar cei validaţi vor depune jurământul în plen. Pentru a fi un consiliu legal constituit, este nevoie de majoritatea simplă a consilierilor care să fi depus jurământul. Hotărârea pentru constituirea noului consiliu se adoptă cu votul majorităţii celor validaţi, adică jumătate din jumătatea numărului total de consilieri. Şi, conform legii, după parcurgerea acestor paşi, sunt aleşi preşedinţii şi vicepreşedinţii/viceprimari, fiind necesar votul a cel puţin jumătate din numărul total de consilieri locali sau judeţeni.

 

 

Comentarii

16/06/16 08:54
alegator

Pai aici sunt doua aspecte, necorelarea Legii 334 cu Legea 2015. Un al doilea aspect este comportamentul nedemocratic si neprofeisonist a unor partide de tergiversare indeplinirii cu celeritate a conditiilor legale, cel mai probabil a celor care au pierdut alegerile, care ca si femeia proasta... "de necazul satului taie p... barbatului" uitand ca buna functionare a administratiei are efecte majore asupra electoratului. In mod sigur vom afla pe cei care "trag mata de coada..." chiar daca Dl. prefect cu eleganta nu i-a nominalizat si ii vom rasplati electoral cum se cuvine cu proxima ocazie..., pentru mediocritatea gandirii lor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5