Corala “Osana” a Protopopiatului Ortodox Bistriţa, pe scena Festivalului Naţional al Corurilor de Preoţi
În luna octombrie a anului 2007, a luat fiinţă la Bistriţa, corala “Osana”, formată din zece preoţi ai Protopopiatului Ortodox Bistriţa. Componenţa corului este următoarea: pr. Raita Eugen de la Parohia Ragla şi pr. Tonţian Ştefan de la Miceştii de Câmpie, la tenor întâi; pr. Mureşan Corneliu de la Budacu de Sus, pr. Moldovan Dorel de la Dorolea şi pr. Borodi Ştefan de la Sântioana, la tenor II, pr. Ciupa Dumitru de la Şintereag şi teologul Nechiti Ştefan, la bariton, pr. Mureşan Horaţiu de la Chiraleş şi pr. Blaga Lucian de la Domneşti, la bas. Încă de la începuturile ei, corala este dirijată de părintele Dragoş Cristian de la Budeşti – pasionat de arta corală şi de muzica sacră.
Primul concert a avut loc la Centrul Cultural Municipal Bistriţa în preajma sărbătorii Crăciunului (2007), au urmat apoi alte concerte la Biserica “Sfânta Ana” în Postul Paştilor (2008), la Rusu Bârgăului, Chiraleş etc.
În zilele de 28-29 octombrie a.c., în oraşul Turda, judeţul Cluj, s-a desfăşurat Festivalul Naţional al Corurilor de Preoţi “Mare eşti, Doamne!”, festival ce s-a derulat sub binecuvântarea Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu.
Organizatorii acestui eveniment au fost: Parohia Ortodoxă Română Oprişani II Turda, Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Turda şi Câmpia Turzii, iar deviza a aparţinut Fericitului Augustin “Cântă şi mergi mai departe, Dumnezeu e la capătul drumului”.
Iniţiativa organizării unui asemenea moment au avut-o doi preoţi de nădejde din viaţa bisericească turdeană: pr. Vasile Şteopei şi pr. Dorin Sas.
La invitaţia organizatorilor, corala “Osana” a Protopopiatului Ortodox al Bistriţei a susţinut două concerte. Primul, la Casa de Cultură din Câmpia Turzii, unde s-au cântat şase piese religioase şi folclorice, corala fiind bine apreciată de cei prezenţi culegând ropote de aplauze şi primind Diploma de participare, de altfel, astfel de diplome primind toate corurile prezente la festival, prestaţia tuturor fiind una deosebit de frumoasă şi bine apreciată. Al doilea concert s-a desfăşurat în Biserica “Învierea Domnului” din Turda, unde s-au cântat cinci piese religioase. Organizatorii au adus cuvenitele mulţumiri PC pr. protopop Alexandru Vidican, care a delegat Corala Protopopiatului să participe la acest festival. Totodată, un moment de legitimă mulţumire pentru membri Coralei, a fost aprecierea pozitivă făcută de pr.prof.dr. Vasile Stanciu, titularul Catedrei de Muzică Bisericească şi Ritual de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sfinţia sa fiind preşedintele festivalului.
Tot câte două concerte: unul la Câmpia Turzii şi unul la Turda au susţinut şi celelalte coruri preoţeşti prezente: Corala Preoţească “Arhanghelii” a Episcopiei “Fiii Bucovinei” a Protopopiatului Rădăuţi, Corala “Epifania” a Protopopiatului Ortodox Timişoara, Corala “Învierea” a Protopopiatului Ortodox Paşcani, Corul “Laudamus Deum” al Protopopiatului Zalău, Corala Preoţilor Episcopiei Giurgiului “Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm”, Corala “Ierotheos” a Protopopiatului Oneşti, Corala preoţilor turdeni şi Corul de Cameră “Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Pentru Corala “Osana”, prezenţa la acest festival naţional a fost o recunoaştere oficială a muncii depuse de membrii corului, a fost un nou prilej de a da slavă lui Dumnezeu prin cântare, o altă formă de misiune creştină făcută din suflet şi cu pasiune, răsplata va veni cu prisosinţă de la Cel căruia îi aducem slavă în veci.
Citiţi şi:
- La Biserica Greco-Catolică „Bunavestire”
- Corala Osana revine. 30 de preoţi, pe scena Centrului Cultural Dacia
- Credincioșii din Budești, colindați de Corala „Osana”
- Corala preoţilor „Osana”, Mirela Petruş şi colindători din Spermezeu aduc vestea Naşterii Domnului la Biserica Ortodoxă din Sigmir
- Misiune prin colindă
Adaugă comentariu nou