Cornel Udrea: „Peste doi ani vom avea teatru la Bistriţa”
Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” a găzduit un atelier de lucru cu dramaturgul Cornel Udrea. Centrul de documentare şi informare a fost locul în care, sub genericul „Întâlniri de Arlechin”, elevii liceului bistriţean au ascultat poveşti inedite aduse prin proiectul „Periplu cultural”, iniţiat de prof. Aurelia Hâruţa.
„Peste doi ani, eforturile care s-au făcut la nivel judeţean şi local se vor împlini prin înfiinţarea teatrului de la Bistriţa. În anul 1954 se înfiinţa, la Turda, un teatru, însă proiectul era pentru Bistriţa. Sunt toate condiţiile pentru ca Bistriţa să aibă un teatru, Dorel Cosma a început acest demers în urmă cu câţiva ani, iar publicul este atras spre teatru prin stagiunile de la Bistriţa”, sunt cuvintele cu care şi-a început Cornel Udrea discursul. Scriitorul spune că iniţiativa ca elevii să ia contactul cu teatrul este un lucru bun, mai ales dacă se întâlnesc şi cu actorii, regizorii şi cei care scriu teatru – dramaturgii: „Dincolo de coperţile unei cărţi e o muncă imensă, se ascund enorm de multe renunţări, îngenunchieri pentru un zbor ulterior. Am lucrat cu actori mai ai scenei româneşti, de la Draga Olteanu Matei la Horaţiu Mălăiele, Florin Piersic, Dorel Vişan. E o lume fascinantă în măsura în care o cunoşti doar pe scenă. Şi actorii sunt oameni şi, uneori, când îi cunoşti rămâi surprins de gândurile lor. Între noi, dramaturgii, se dau cumplite bătălii pentru a obţine un contract. Am 18 cărţi de teatru şi doresc să las pentru viitorime o cronică a ceea ce a fost şi s-a întâmplat în timpul nostru”.
Cornel Udrea le-a vorbit elevilor despre cele 85 cărţi ale sale, despre volumul „Nuntă la cangurii şchiopi” care s-a editat în 140.000 exemplare, despre perioada comunistă şi numele care i s-a dat de către securitate – „Ulise”. În acest cadru a fost lansat şi volumul „Epoca de piatră la rinichi”, apărut la Editura „Napoca Star”.
„Omul din actor rămâne acelaşi, indiferent ce veşmânt îmbracă”, este concluzia cu care am rămas de la această întâlnire deosebită cu maestrul Cornel Udrea.
Citiţi şi:
- Ultimul gong pentru profesioniştii teatrului românesc
- Prof. dr. Dorel Cosma: În zilele Festivalului „Liviu Rebreanu”, Bistrița va fi o adevărată capitală a culturii
- Cornel Udrea, aplaudat pentru “Vişinata de afine”
- FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE LITERATURĂ „LIVIU REBREANU”
- Aici Cluj, România! Transmitem de la Bistrița
Comentarii
Bistrita are nevoie de teatru. Dar nu de o trupa de teatru permanenta este nievoie. Mai degraba ar fi nevoie de o "infrastructura" adica de o sala de teartru dotata la cele mai ridicate standarde unde sa fie gazduite in stagiune permanenta spectacole ale unor trupe de de teatru din tara. In acest sens, sala din Piata Eminescu, situata deasupra magazinului Profi, care a ramas neterminata dupa revolutie, ar putea fi finalizata si destinata artei spectacolului.
ceva nou s-a produs: nu o sa avem teatru de la anu'(cum s-a tot spus si promis de vreo 5 ani...), ci "Peste doi ani...".Asadar , 'la multi ani'!
Salutări colegului meu de facultate, Cornel Udrea.
Adaugă comentariu nou