Cristina Iurişniţi, despre cazul profesorului de la Şanţ: #FaraPenali în şcoli! În sfârsit s-a făcut dreptate!

#FaraPenali în școli!
In sfârsit s-a făcut dreptate!

Profesorul de sport Maternik de la Șanț a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă față de elevii săi şi distrugerea catalogului clasei (Dosar penal nr. 2142/265/2019). Mulțumesc judecatorului Cristi Danilet pentru această informație.

Este vorba despre cazul de la Șanț, din județul Bistriţa- Năsăud care a stat la baza modificării legii Educației naționale 1/ 2011 pe care am reușit să o adopt în Parlament în 2020.

Persoanele care au o condamnare definitivă nu mai pot continua activitatea didactică!
Mă bucur că in sfârșit s-a făcut dreptate pentru copii părinți, pentru sistemul de învățământ preuniversitar și universitar din România.
Persoanele condamnate penal nu mai pot fi cadre didactice.
Modificarea legislativă la Legea 1/ 2011, lege adoptată în Parlament în iulie 2020 in mandatul meu de deputat din legislatura precedentă, 2016-2020 aduce curățenia morală necesară în sistemul de învățământ românesc.

Legea pe care am initiat-o pornind de la cazul Maternik din Șanț, judetul Bistrița Năsăud prevede că nu pot ocupa o funcție didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție în împrejurări legate de exercitarea profesiei.

Am inițiat legea, după scandalul profesorului de sport din Comuna Șanț, jud BN care a generat proteste in fața scolii după ce a încercat sa-si reia catedra desi condamnat pentru lovirea uor elevi si era inculpat și în alte procese spune că siguranța copiilor e mai importantă decât orice: ” Siguranța copiilor trebuie să devină o prioritate în România, iar legislația națională trebuie armonizată cu legislația europeană.

Legea USR votată de tot spectrul politic prevede că nu pot ocupa o funcție didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție în împrejurări legate de exercitarea profesiei.”
Proiectul înițial de lege a fost amendat, din păcate, de către parlamentarii PSD în sensul restrângerii condamnărilor penale care fac imposibilă angajarea în școli și universități la infracțiuni împotriva persoanei, săvârșite cu intenție, în exercițiul profesiunii. Corupția, de pildă, nu face parte din ele. Nici plagiatul.
Vom reveni asupra legii, acum când există o majoritate parlamentară care trebuie să respecte transparență și siguranță în actul educațional din sistemul de învățământ românesc!

Legea adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis este un pas important în crearea cadrului legal prin care siguranța fizică și psiho-emoțională a copiilor să fie protejată.
Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor și tergiversări în justiție. Cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Șanț, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiția să aibă o decizie și o poziție fermă în privința accesului său la activitățile didactice, respectivul profesor având două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor, dar și o distrugere de documente oficiale.

Legea pe care am reușit să o adopt în Parlament răspunde nevoilor de siguranță nerespectate de statul român care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor.

Totul pornește de la Educație !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5