Cultura tradiţională – o forţă a judeţului Bistriţa-Năsăud
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Literatură, Multimedia, Teatru, Muzică Clasică, a organizat miercuri, 22 februarie 2017, la Bistriţa, „Întâlnirea de lucru cu reprezentanţii culturali din judeţul Bistriţa-Năsăud”.
La acest seminar cultural au participat primari, directori de cămine culturale şi Case de Cultură, instructori coregrafi ai ansamblurilor folclorice de amatori din judeţ, conducători de grupuri vocale, instrumentale şi grupuri de obiceiuri, profesori, meşteri populari, interpreţi de folclor, rapsozi populari, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa domnului Vasile Puica, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a salutat organizarea acestui eveniment, fiind încântat de întâlnirea cu reprezentanţii culturali din judeţ. Alături de managerul instituţiei, dr. Gavrilă Ţărmure, au fost prezenţi domnul senator Ioan Simionca şi domnul profesor Nicolae Gălăţean, fost director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, aceştia având intervenţii bine argumentate referitoare la actualitatea culturii tradiţionale din judeţul nostru, venind în întâmpinarea nevoilor cu care se confruntă reprezentanţii acesteia.
Un moment aparte l-a constituit acordarea de către instituţia noastră a unei diplome de recunoştinţă domnului profesor Nicolae Gălăţean, în semn de preţuire pentru întreaga activitate depusă în slujba promovării culturii din judeţul Bistriţa-Năsăud în plan naţional şi internaţional.
Temele dezbătute în cadrul acestui seminar cultural au fost: rolul instructorilor coregrafi ai ansamblurilor folclorice de amatori din judeţ, consideraţii asupra valorificării repertoriului muzical-coregrafic, programul „Tezaure umane vii”, condiţia actuală a meşterului popular, dar şi colaborarea cu celelalte instituţii de învăţământ şi cultură din judeţ în vederea optimizării cercetării şi punerii în valoare a culturii tradiţionale.
Cei prezenţi au avut numeroase intervenţii pertinente, încercându-se găsirea de soluţii la problemele cu care se confruntă majoritatea reprezentanţilor culturali din judeţ în derularea activităţilor lor specifice, subliniindu-se importanţa consultanţei de specialitate asigurată de referenţii Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, elaborarea de proiecte cultural-artistice comune, dar şi colaborarea dintre instituţia noastră şi factorii culturali locali (Primărie, Şcoală şi Cămin Cultural).
Moderarea şi coordonarea acestei întâlniri de lucru au fost asigurate de doamna etnolog Emilia Ometiţă – Şef Serviciu Cultură Tradiţională, iar organizarea întregului eveniment a beneficiat de aportul referenţilor de specialitate din cadrul instituţiei: etnolog Smaranda Mureşan (coordonator proiect), prof. Cristina Bălan, Dalma Szabo, Ileana Szilagyi, Anca Simionca, Eugen Pop, Camelia Năsăudean şi Ionela Feraru.
Apreciem în mod deosebit prezenţa domnilor primari Traian Simionca (Livezile), Ioan Dedean-Bortăş (Şieuţ) şi Ioan Cira (Monor), dansatori şi instructori coregrafi deopotrivă, a consilierului judeţean Nicolae Lupşan (fost primar al comunei Leşu), a profesorului Florin Hodoroga (directorul Casei de Cultură din Sângeorz-Băi), dar şi a tuturor participanţilor la acest eveniment, oameni extrem de apropiaţi de sfera culturii tradiţionale, care au răspuns afirmativ invitaţiei noastre.
Aşadar, a fost o întâlnire în care s-a promovat dialogul cultural, fiind extrem de benefică pentru toţi cei prezenţi, dar mai ales pentru desfăşurarea viitoare a activităţilor culturale din localităţile pe care aceştia le reprezintă.
Citiţi şi:
- Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud – întâlnire de lucru cu activul cultural din judeţ
- Centrul Judeţean pentru Cultură, întâlnire de suflet (dar şi de lucru) cu promotorii culturii din Bistriţa-Năsăud
- Coregrafia, pusă în valoare de CJC
- Grupul Folcloric „Flori Dumitrene”, alături de artistul Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” din Bucovina, spectacole de excepție la Ciocănești
- Revigorarea actului coregrafic
Adaugă comentariu nou