Cum a obtinut Clujul statutul privilegiat de "oras emblematic al Transilvaniei"?

Transilvania ocupa unul dintre locurile fruntase in topurile regiunilor spectaculoase de pe glob, aceasta fiind recunoscuta nu doar prin prisma faptului ca emana un puternic suflu istoric prin intermediul povestilor cu vampiri, ci si pentru ca intregeste laolalta frumusetea si exuberanta satelor sasesti, precum si postura impozanta a bisericilor transilvanene - apreciate in lumea intreaga prin intermediul ornamentelor si al influentelor arhitecturale bogate pe care le infatiseaza. Insa, unul este orasul care se individualizeaza in peisajul atipic transilvanean si anume Clujul.

Fie prin prisma cafenelelor pitoresti ce ii potenteaza trotuarele la fiecare pas, fie prin intermediul spiritului cosmopolit care ii guverneaza viata de noapte acesta reuseste sa isi contureze din ce in ce mai stabil intaietatea in alegerile de vacanta ale turistilor europeni. Desi Clujul reprezenta inca de acum multi ani o destinatie captivanta pentru cei din afara granitelor noastre, in ultimul timp popularitatea acestuia cunoaste o panta ascendenta, motivele fiind legate deopotriva de bogatia gastronomiei locale, dar si de numeroasele evenimente culturale care se desfasoara sub umbra acestui oras istoric.

Iar cum frumusetea si originalitatea Clujului nu au ramas neobservate, in egala masura au avut de beneficiat si cei care isi desfasoara activitatea in domeniul serviciilor, mai ales daca ne raportam la unitatile de cazare ce au fost asaltate de turistii proveniti din peisajul european. Intr-un interviu de pe site-ul BunaDimineata.ro, project managerul Valentin Bolboaca ne-a marturisit intr-o maniera realista impactul pe care l-a avut titlul recent castigat de "Capitala Europeana a Tineretului" pe care l-a dobandit orasul transilvanean asupra pietei serviciilor. Intrebarile aduse antreprenorului de succes au fost dintre cele mai diversificate, cele care ne-au atras atentia fiind desfasurate pe larg in urmatoarele randuri.

Care a fost gradul de pregatire al unitatilor de cazare din Cluj avand in vedere faptul ca orasul a castigat titulatura de "Capitala Europeana a Tineretului in 2015"?

Cumulul modificarilor a fost unul semnificativ pentru gradul de expansiune al turismului din orasul Cluj, acesta aflandu-se intr-o criza puternica in ultimii ani. Drept dovada, majoritatea hotelierilor alaturi de care imi desfasor activitatea s-au pregatit temeinic pentrul anul 2015, tocmai pentru ca se asteptau la un flux intens de turisti.

Ce puteti spune despre traficul inregistrat anul trecut pe site-urile de profil?

Unul covarsitor avand in vedere faptul ca orasul Cluj nu a fost dintotdeauna ocupantul unei pozitii de top, nici in randul publicului autohton dar nici in viziunea turistilor europeni. De exemplu, site-ul CazareClujNapoca.ro a inregistrat in 2015 un trafic de 150.000 de vizitatori si 807.096 afisari, iar turistii care au intrat pe platforma de cazare au navigat pe site in medie 5,30 minute.

S-a individualizat vreo perioada aparte in randul cererilor de cazare?

Asa cum probabil ca se asteptau, hotelierii s-au confruntat cu o cerere impresionanta in apropierea zilelor dedicate Festivalului Untold,  acesta desfasurandu-se in orasul Cluj in peioada 30 iulie - 2 august.

Care sunt statisticile in privinta gradului mediu de ocupabilitate al unitatilor de cazare?

Bineinteles, aceste date sunt destul de dificil de inregistrat in conformitate cu realitatea, de fiecare data existand anumite diferente. Insa, din informatiile pe care le avem putem declara faptul ca gradul mediu de ocupare a atins un procentaj uluitor pentru statisticile recente ale Clujului, el depasind procentul de 60% - 70%.

Cum credeti ca vor evolua lucrurile in anul 2016?

Suntem foarte fericiti in momentul in care observam faptul ca se conserva panta ascendenta pe  care Clujul a cunoscut-o in anul precedent. De departe, cele mai multe cereri se raporteaza la cea de-a doua editie a festivalului Untold, in acest an el desfasurandu-se intre 4 si 7 august. In plus, noi ne asteptam ca lucrarile de modernizare ale spatiilor de cazare si ale spatiilor publice sa atraga un val cat mai eterogen de turisti.

Comentarii

09/02/16 09:45
Vizitator

Inafara faptului ca orasul de pe Somes este recunoscut ca un puternic centru academic cu un mare numar de universitati si institute de cercetare, Clujul s-a impus ca "oras emblematic al Transilvaniei" si prin numeroasele evenimente culturale, targuri si expozitii. Evident pe langa numarul acestor evenimente culturale unele cu caracter international, conteaza si calitatea lor menita sa atraga un numeros public iubitor de frumos. Dintre aceste evenimente bine organizate la Cluj, doua merita mentionate in mod deosebit. Primul este Transilvania International Film Festival (TIFF) care a debutat in 2002 si ajunge anul acesta la a 15-a editie si evident al doilea este UNTOLD FESTIVAL care a debutat in 2015. In cadrul "European Festival Awards", cea mai importantă competiţie de profil din Europa , festivalul Untold câştigat după prima ediţie titlul de cel mai bun festival din Europa în faţa unor festivaluri renumite din ţări precum Germania, Belgia şi Olanda. Festivalul Untold a mai fost nominalizat și la categoria de cel mai bun debut al unui festival. În competiţie au mai intrat alte două evenimente organizate în Cluj, precum Electric Castle şi Jazz in the Park.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5