Cum poate ajuta un certificat energetic?
Anul 2018 a venit la pachet cu o serie de scumpiri, nu tocmai atractive. Printre cele mai "arzătoare" scumpiri s-au numărat și cele la curent și la gaz, românii fiind nevoiți să scoată cu 15% mai mulți bani din buzunar pentru a menține confortul termic de care au nevoie.
In astfel de condiții, soluțiile alternative par o variantă de luat în calcul. Panourile solare, schimbarea furnizorilor de gaz sau energie electrică și o izolare cât mai bună a casei pot duce la economii.
De asemenea, certificatul energetic poate să ajute foarte mult la economii. Acest document obligatoriu oferă exact informațiile necesare celor care doresc să economisească, asigurând transparența în legătură cu eficiența energetică a clădirii în care locuiesc.
Cum poate certificatul energetic să ajute la economia de energie?
Desi nu ajută direct, certificatul de performanță energetică le oferă informații extrem de importante celor care doresc să ia atitudine și să își facă locuințele mult mai eficiente din punct de vedere energetic.
Una dintre informații este legată de gradul de eficiență energetică. Acesta este reprezentat de o valoare de la 1 la 100, clădirile cu cea mai mare notă fiind cele considerate a fi cele mai eficiente. Deși construcțiile noi se apropie mai mult de valoarea 100, în cazul construcțiilor vechi lucrurile nu sunt atât de roz, multe dintre ele primind o notă de sub 50.
Cea de-a doua informație este cea legată de consumul de energie. Notat cu litere de la A la G, consumul de energie variază foarte mult de la clădire la clădire. Clasa de eficiență energetică A cuprinde clădirile care nu consumă mai mult de 125 kWh/m2/an, în timp ce clasa de eficiență energetică G vine la pachet cu consumuri mari, de peste 850 kWh/m2/an.
În funcție de cele două informații, auditorul energetic atestat poate să ofere recomandări de îmbunătățire a consumului:
- Izolarea mai bună a clădirii. Este una dintre cele mai frecvente recomandări. De regulă este destul de costisitoare, însă costurile se amortizează în timp.
- Alegerea unor consumatori mai ecologici. Mulți oameni utilizează frigidere, televizoare sau mașini de spălat vechi, care nu sunt deloc economice și cresc considerabil valoarea facturilor.
Certificatul energetic a apărut din dorința de a transforma Europa într-un continent mai puțin poluat. Lucrurile nu merg deloc în direcția bună în ceea ce privește consumul de energie și poluarea, motiv pentru care Parlamentul European a luat decizia, încă de la inceputul anilor 2000, să introducă un document prin care să fie monitorizate din punct de vedere energetic clădirile.
În România certificatul energetic a devenit obligatoriu din anul 2013, iar de atunci s-a reușit o evidențiere mult mai bună a clădirilor cu probleme și a celor care sunt eficiente energetic.
Lucrurile mai au mult până să ajungă la viziunea avută de cei de la Uniunea Europeana, însă merg înspre bine. Practic, faptul că este obligatoriu un astfel de document pentru fiecare tranzacție de vânzare-cumpărare sau închiriere, face ca oamenii să conștientizeze mult mai bine care este valoarea clădirilor în care locuiesc sau în care lucrează și să își facă un calcul cât mai corect referitor la modul în care pot să le eficientizeze.
Și datorită certificatului energetic putem să trăim într-o lume mult mai puțin poluată și de asemenea, putem să economisim sume mari de bani, așadar, putem spune că este unul dintre cele mai importante documente obligatorii impuse de legiuitori.
Partea buna este că nu este un document scump, acesta costănd în jur de 200 de lei pentru un apartament (desigur, fiecare auditor energetic atestat avănd dreptul să-și stabilească liber prețul la care lucrează).
Citiţi şi:
- Lucruri pe care trebuie să le știe orice proprietar despre certificatul energetic
- Certificatul energetic este obligatoriu din ianuarie 2011
- Certificatul energetic, obligatoriu şi nu prea
- Sunt în plină desfăşurare lucrările de reabilitare termică la blocuri din Beclean! 312 apartamente eficientizate energetic
- Vrei sa fii auditor energetic? Iata ce trebuie sa stii!
Comentarii
<a href="https://certificataudit.ro/certificat-energetic">Certificatul energetic</a> și <a href="https://certificataudit.ro/audit-energetic">auditul energetic</a> reprezintă instrumente importante pentru implementarea politicilor energetice ale Uniunii Europene. Acestea sunt reglementate de legile UE, care impun standarde și cerințe clare în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor. Certificatul energetic oferă informații despre consumul de energie și impactul asupra mediului al unei clădiri, permițând proprietarilor să ia decizii informate pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Auditul energetic este o evaluare detaliată a consumului de energie și a sistemelor dintr-o clădire, furnizând recomandări specifice pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Aceste măsuri contribuie la atingerea obiectivelor UE de reducere a emisiilor de carbon și de creștere a sustenabilității în domeniul energetic.
Adaugă comentariu nou