Certificatul energetic, obligatoriu şi nu prea

*Solicitarea certificatului este la latitudinea cumpărătorului sau chiriaşului

Începând cu 1 ianuarie 2011, a intrat în vigoare Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, aplicarea acesteia fiind amânată în repetate rânduri din diverse motive. Scopul actului normativ este promovarea creşterii energetice a clădirilor, ţinându-se cont de condiţiile climatice exterioare şi de amplasament, de cerinţele de temperatură interioară şi de eficienţă economică.

Astfel, pentru locuinţele unifamiliale, blocurile de locuinţe, birouri, clădiri de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ, dar şi pentru clădirile vândute sau închiriate, trebuie elaborate certificate de performanţă energetică. Acest certificat, valabil 10 ani de la data emiterii, este eliberat proprietarului, iar acesta trebuie să-l pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş. Sunt exceptate de la această prevedere clădiri şi monumente protejate, lăcaşurile de cult, clădiri rezidenţiale utilizate mai puţin de 4 luni pe an şi alte clădiri independente, cu suprafaţă mai mică de 50 mp.

Până aici totul poate părea foarte clar, însă nu există o prevedere expresă care să menţioneze că, în lipsa acestui certificat, nu se poate încheia o tranzacţie imobiliară. Astfel, este la latitudinea cumpărătorului sau chiriaşului să solicite un astfel de certificat, în caz contrar actul de vânzare-cumpărare sau de închiriere putând fi încheiat, cu acordul părţilor şi cu prevederea expresă că acest certificat nu a fost prezentat, iar beneficiarii îşi asumă eventualele riscuri ce ţin de performanţa energetică.

Secretarul de stat Eugen Curtean: Legea va impune obligativitatea prezentării certificatului

În mod normal, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ar fi trebuit să elaboreze normele metodologice de aplicare a Legii 372/2005, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Secretarul de stat Eugen Curtean, de la MDTR, susţine că şi în prezent prezentarea de către proprietar, în cazul vânzării sau închirierii, a certificatului de performanţă energetică este obligatorie. „Directiva 91/2001 a fost amendată de Comisia Europeană prin Directiva 31/2010, care prevede, în mod obligatoriu, ca la cumpărarea sau închirierea unui imobil să fie prezentat acest certificat. Statele membre UE impun acest lucru. Directiva este parte a dreptului comun şi trebuie respectată, chiar dacă nu a fost transpusă expres”, a declarat oficialul bistriţean. Potrivit acestuia, MDTR va amenda Legea 372/2005, astfel încât să nu mai existe dubii de interpretare.

În Bistriţa-Năsăud,

Zece auditori energetici atestaţi

Potrivit Ministerului Dezvoltării Rurale şi Turismului, până-n 30 septembrie 2010, la nivelul judeţului nostru erau certificaţi drept auditori energetici 10 ingineri bistriţeni. Şase dintre auditori sunt din municipiul Bistriţa, la Beclean sunt două persoane acreditate în acest sens, în timp ce la Năsăud şi în Josenii Bârgăului activează alţi doi auditori.

În Bistriţa-Năsăud, din cauza „portiţelor” lăsate de lege, auditorii energetici nu prea au solicitări, fapt recunoscut şi de Gavril Iliuţ, una dintre persoanele atestate în acest sens.

Pentru eliberarea unui certificat de performanţă energetică, acum ceva vreme, când exista un monopol al cadrelor universitare, preţurile variau între 2-5 euro/mp, însă prin apariţia concurenţei, piaţa se va regla. Oricum, cei care vor cere un astfel de certificat trebuie să ştie că preţurile sunt negociabile.

Certificatul prezintă pierderile de energie din locuinţă

Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată prin consumul total anul specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv, prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat. Eficienţa energetică a unui apartament va însemna încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A – eficienţă energetică ridicată, la clasa G – eficienţă scăzută).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5