Cum sa folosesti corect un dezinfectant pentru maini?
Un dezinfectant maini pe baza de alcool este simplu de utilizat, convenabil si de multe ori usor de gasit. Desi exista o modalitate corecta de a folosi dezinfectantul de maini pentru a obtine cele mai multe avantaje de la acesta, ceea ce este probabil mai important este sa stii cand il folosesti, pentru ca dezinfectantul nu este de fiecare data cea mai buna alegere. Dezinfectantul de maini poate ajuta la uciderea microbilor, dar nu este eficient pentru toti germenii si nu va face nimic pentru alte substante care pot fi pe mainile tale.
Studiile de laborator arata ca dezinfectantii de maini pe baza de alcool, obtinuti din 60% etanol si 70% izopropanol sunt capabili sa inactiveze virusurile inclusiv COVID-19.
Se recomanda curatarea mainilor cu apa si sapun ori de cate ori este posibil, cat mai des (si intotdeauna cand mainile sunt murdare vizibil). Dezinfectantul de maini poate fi folosit in plus sau atunci cand spalarea nu este o optiune.
Cand au aparut pentru prima data agentii de igienizare, au fost putine cercetari care aratau ce pot face si cu ce se ocupa de fapt acestia. Ingredientul activ din produsele de dezinfectare a mainilor este alcoolul izopropilic, o forma similara de alcool sau o combinatie de substante dezinfectante.
Cercetarile arata ca dezinfectantul de mana ucide germenii la fel de eficient ca spalarea mainilor cu apa si sapun - cu exceptia cazului in care mainile sunt vizibil murdare sau pline de grasime. De asemenea, nu elimina substantele chimice potential daunatoare.
Un dezinfectant maini profesional, de asemenea , nu ucide unii microbi comuni la fel cum fac apa si sapunul.
Un studiu din 2019 asupra infectiilor transmise in spital arata ca agentii de igienizare pot ajuta la incetinirea raspandirii MRSA si a altor infectii, oferind un mod rapid, usor si convenabil lucratorilor din domeniul sanatatii de a-si imbunatati igiena mainilor. Se recomanda de cele mai multe ori dezinfectant maini fara clatire.
Cercetarile publicate in 2015 au ajuns la concluzia ca agentii de igienizare pe baza de alcool au putut reduce populatiile de salmonella si E.coli. Intr-un studiu efectuat in scolile elementare, dezinfectantii au diminuat absentele din cauza bolii cu 26% si au redus cazurile confirmate de gripa produsa de virusul A, foarte contagios, cu 52%.
Se recomanda agenti de igienizare cu cel putin 60% continut de alcool. Majoritatea produselor contin intre 60% si 95% alcool, dar nu inseamna neaparat ca procentele mai mari sunt mai eficiente. Pentru a lucra cu eficienta maxima, aceste produse trebuie, de asemenea, sa contina apa.
Cand sunt utilizati dezinfectanti de maini, eficienta lor se bazeaza pe mai multi factori. Conteaza tehnica folosita la aplicare, cantitatea aplicata, consecventa de aplicare si lista poate continua.
Unele situatii in care utilizarea unui dezinfectant poate fi potrivita includ mersul cu transportul in comun, atingerea animalelor de ferma sau salbatice, atingerea suprafetelor din magazine sau atingerea banilor. Pentru a utiliza corect dezinfectantul va trebui sa utilizezi cantitatea recomandata si sa iti freci mainile una de cealalta astfel incat dezinfectantul sa acopere intreaga suprafata a mainilor.
Citiţi şi:
- Igiena corectă a mâinilor. Greșeli de evitat și sfaturi de care să ții cont
- CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)!
- Tot mai mulţi bistriţeni sunt afectaţi de viroze respiratorii şi gripă
- Totul despre chiuveta mobila
- Dozatoare pentru dezinfectant fără atingere cu mâna, cea mai bună soluție
Adaugă comentariu nou