„DADA în direct” şi „Poesis” la Salonul Scriitorilor
Miercuri, 11 mai, la Centrul German Bistriţa (Casa Argintarului) a avut loc o nouă ediţie a „Salonului Scriitorilor”.
Evenimentul literar a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Biblioteca Judeţeană „G. Coşbuc” şi Complexul Muzeal Judeţean BN.
În programul ediţiei, moderat de prof. Andrei Moldovan şi prof. Zorin Diaconescu s-au derulat temele: o carte eveniment „DADA în direct” de istoricul literar Petre Răileanu, trăitor la Paris, carte a istoriei „Fenomenului artistic DADA”, prezentată de autor şi de criticul literar clujean, prof. univ. dr. Ion Pop, unul din primii comentatori al avangardei artistice din România. Cartea „DADA în direct” a apărut la Editura Tracus Arte”, 2016, şi vorbeşte cititorilor despre fondatorii „DADA” – Tristan Tzara, Ion Vinea, Adrian Maniu, Marcel Iancu Fundoianu, Hans Arp, Constantin Brâncuşi, Marcel Duchamps şi alţii, mişcare literară de avangardă pornită din Elveţia, de la Zurich, influenţată şi de „futuriştii” lui Marinetti şi de unde au apărut şi Andre Breton ori Louis Aragon, apoi Picasso ori Salvator Dali.
Următorul punct tematic al Salonului Scriitorilor a fost amânarea numărului 300 al revistei de poezie nr. 1 din România – „Poesis” de la Satu Mare, prezentată de directorul acesteia, poetul George Vulturescu, unde de-a lungul anilor au publicat şi scriitorii bistriţeni: Al. C. Miloş, Ioan Pintea, Elena M. Cîmpan, Olimpiu Nuşfelean, Victor Ştir, David Dorian, Mircea Măluţ, Al. Uiuiu, Rodica Barna, Florica Dura şi alţii.
De la ora 19.30, la Centrul Multicultural Sinagoga din Bistriţa a avut loc un spectacol de teatru cu trupa din Cluj-Napoca – „Teatrul acum”, care au prezentat piesa de teatru „Femeia ca un câmp de luptă” a unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi din Europa, românul trăitor la Paris Matei Vişniec, în care tema principală este ideea că noua armă a viitorului va fi cea a violării femeilor inamicului. Au evoluat actorii Dana Bonţidean şi Ionuţ Constantinescu, regia Laszlo Vadas.
O parabolă dramatică a agresivităţii crescânde, a înarmării şi războiului escaladate la cotele demenţei, căci acţiunea se desfăşoară într-un sanatoriu de boli mintale a unui spital militar american dezafectat.
O zi bogată spiritual, de îmbogăţire culturală, literară, artistică, teatrală într-un burg transilvan ca Bistriţa, cotată ca al doilea centru cultural din România, după numărul evenimentelor culturale.
Comentarii
Felicitari, Andrei Moldovan! Felicitari tuturor celor care contribuie la realizarea Salonului Scriitorilor din Bistrita-Nasaud, una dintre cele mai proaspete si mai valoroase manifestari de cultura din Transilvania!!!
Adaugă comentariu nou