George Cosbuc - Nunta Zamfirei

Dar ce spun eu? Oricum să spun, e neîmplinit!

Antonia Bodea - președinta Cenaclului Artur Sivestri - Cluj Napoca

Se pare că există în Ardealul bistrițean un spirit al totalității, al împlinirii, al festivității, surprins încă în versurile lui George Coșbuc. Nu în zadar figura poetului era un model pentru devenirea de mai târziu a lui Liviu Rebreanu, scriitor complex, romancier unic, cronicar de teatru, publicist, dramaturg, OM de teatru.                              

Stau mărturie acestei afirmații numărul remarcabil de oameni dăruiți culturii proveniți de pe aceste meleaguri bistrițene. Dar o și mai vie mărturie o constituie existența Festivalului Internațional de Teatru și Literatură aflat acum la a 12-a ediție, cu care prilej s-a inaugurat „Teatrul de Proiecte Liviu Rebreanu” ca prim pas în înființarea unui teatru propriu pentru bistrițeni, cu actori, regizori, scenografi, unii aparținând locului, pentru a veni acasă să împlinească nevoia de cultură a publicului bistrițean.  
Evenimentul a mai marcat o realizare de înaltă valoare și anume restituirea, recondiționarea și intrarea în circuit a Palatului Culturii, o clădire fastuoasă, impunătoare, reprezentativă și eficientă pentru ceea ce înseamnă cultivarea artei.                                                                                                                                   

Cu prilejul desfășurării pe parcursul a cinci zile de la sfârșitul lunii noiembrie a festivalului, echipa organizatoare de adevarați profesioniști în frunte cu domnul prof.dr. Dorel Cosma, a conceput și a asigurat desfășurarea unui program vast și complex care a însemnat nu numai omagierea și reactualizarea personalității lui Liviu Rebreanu ca mare romancier și om de teatru ci și bucuria întălnirii cu CARTEA în permanenta și continuitatea căutării în slujba Cunoașterii, Adevărului și Armoniei.                                                                              

Astfel sub cupola cenaclului CONEXIUNI s-au desfășurat dezbateri literare unind scriitori români și din alte țări precum Franta, Germania, Austria, Israel, Turcia, Slovacia. Zilele au zburat în respirația caldă a evocărilor de suflet ale unor remarcabile personalități culturale, aparținând locului, în ritmul replicilor pe scena teatrului cu mesaje de mare actualitate în mărturisirile lirice, epice sau dramatice ale numeroaselor lansări de carte, în tentația răscolirii prin comorile editurilor de prestigiu, în surpriza redescoperirii sinelui, a fiecăruia dintre cei prezenți prin ingeniosul joc al Expoziției de Caricaturi.

Adevărat Palat al Culturii, instituția cuprinde o mulțime de secțiuni, veritabile depozitare a culturii zonale urmărită în devenirea istorică.                                                                                                                                              
Toate aceste minunății rănduite cu pricepere și cu spirit științific sunt rodul concepției și efortului deosebit depus de domnul prof. dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii, împreună cu echipa de profesioniști pe care și-a format-o. De asemenea un aport deosebit și-a adus domnul Ovidiu Teodor Crețu, primarul municipiului Bistrița, care a salutat inițiativa și a susținut-o cu multă convingere.
Personal, îmi exprim încântarea și-mi mărturisesc entuziasmul în implicarea unui astfel de act de Adevărată Cultură.

 Vă urez succes!!! ......și vă transmit întreaga mea recunoștință pentru că mi-ați dăruit o asemenea bucurie!                                                                                                                                                                                                                                     

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5