De 7000 de ediţii, cel mai ştiut ziar, în casele dumneavoastră
Prima publicaţie din viaţa bistriţenilor împlineşte 7000 de numere. De mai bine de 25 de ani (din ianuarie 1990, în ceas de sărbători), „Răsunetul” se află, zi de zi, în casa a mii de bistriţeni. Încă din după amiaza zilei de 22 decembrie 1989, în iureşul revoluţionar, când în piaţa din faţa Consiliului Judeţean oamenii cereau înlăturarea dictaturii, senior editorii ziarului nostru s-au adunat pentru a pune bazele primului ziar liber – Ecoul Nou. Au apărut doar patru numere, iar din 4 ianuarie 1990, Ecoul Nou a devenit „Răsunetul”, de atunci pe frontispiciul ziarului fiind chipul poetului Andrei Mureşanu, autorul Imnului Naţional. Întâiul număr a fost realizat de: Vasile Tabără, Adrian Mănarcă, Ioan Moise, Traian Săsărman, Vasile Tămaş, Vasile Gotea, Flavia Poenar, Doina Niţoiu, Olimpiu Nuşfelean, Ioan Burcuşel, Aurel Telcean, Gavril Moldovan, Titus Zăgrean, Gheorghe Crişan, Marius Vasilică, Corneliu Botoş – desene.
De-a lungul timpului, „Răsunetul” şi-a propus să spună numai adevărul, să fie un ziar echidistant şi mai ales un ziar care să aducă informaţia în casa conjudeţenilor noştri.
De-a lungul celor 7000 numere, „Răsunetul” a fost o adevărată şcoală pentru jurnalismul din judeţ, aici formându-se mare parte din colegii prezenţi astăzi în alte trusturi de presă sau care au ales mai apoi calea administraţiei. Vrem nu vrem să recunoaştem, „Răsunetul” este singura publicaţie care a scris istoria post-revoluţionară, împreună cu locuitorii din judeţ, doar aici găsindu-se arhiva din zilele Revoluţiei şi mai apoi istoricul anilor pe care i-am parcurs împreună, din primele zile ale libertăţii până astăzi, când suntem cetăţeni europeni cu drepturi depline. 7000 numere. Cifra 7 simbolizează în credinţa creştină liniştea, milostivirea şi pacea, fiind numărul perfecţiunii divine, al zilelor săptămânii, al zilei facerii omului, a celor şapte minini ale lumii, fiind, conform sondajelor, cifra preferată de mulţi. De o mie de ori s-au adunat gândurile noastre şi ale cititorilor înmulţite cu această cifră şapte, rezultând 7000 numere care stau mărturie în arhive a emoţiilor, bucuriilor, împlinirilor, dar şi dezamăgirilor sau a speranţei.
Astăzi, cotidianul nostru vine în casele dumneavoastră prin intermediul unui colectiv care încearcă să-şi facă datoria faţă de cititori aşa cum trebuie. Gabriela Ciornei, Carmen Bulz, Max Marec, Ioan Lazăr, Tania Budişan, Silvia Telcian, Eniko Fogarasi, Claudiu Moldoveanu, Dinu Dragotă, alături de seniorii rămaşi fideli „Răsunetului”, dar şi de colaboratori, reuşesc ca cel mai ştiut ziar să se menţină în topul publicaţiilor de succes. Am venit în echipa Răsunetul acum 15 ani şi de atunci am rămas fidel acestei instituţii. Este primul meu loc de muncă şi sper că aşa va fi mult timp, atâta timp cât dumneavoastră veţi fi alături de noi. Le mulţumesc tuturor colegilor pentru înţelegere, pentru că, de multe ori, doresc să fecem din imposibil posibil. Şi împreună, reuşim. Pentru mine “Răsunetul” nu este doar a doua familie, ci parte din viaţa mea, locul unde îmi petrec zi de zi, mare parte din timp. Aici m-am format şi am petrecut cele mai frumoase clipe din viaţa mea.
Am încercat, şi sperăm că am reuşit, să rămânem independenţi, să fim aşa cum se spune, cei care vă transmitem mesajul tuturor; nu ne implicăm în actul politic, nu dăm verdicte. În schimb, susţinem proiectele administrative, atât la nivel judeţean, cât şi în fiecare comună, prin paginile pe care le realizăm, prin prezenţa noastră la evenimentele din viaţa conjudeţenilor.
Considerăm că ediţia de astăzi este una de sărbătoare, nu doar pentru noi, cei din colectivul redacţional, ci şi pentru conjudeţenii noştri care ne-au primit în casele lor, care prin implicare au făcut parte din proiectul „Răsunetul” şi împreună cu care astăzi închinăm un pahar de gânduri bune.
Împreună am reuşit să ducem mai departe conceptul de presă print, cititorii noştri având respect pentru ziarul tipărit, motiv pentru care numărul abonamentelor a crescut la începutul acestui an cu 20%. Va veni ziua, în care, precum am văzut în Paris sau în Madrid, fiecare om va citi, pe stradă, un ziar. Frumuseţea tiparului nu poate fi egalată de nimic. Ne spunea un coleg de breaslă că ziarul lui online, în urma unui virus, a pierdut toată arhiva de 8 ani. Ori, printul, orice ar fi, undeva tot rămâne într-o arhivă.
Mulţumim tuturor celor care ne-au transmis mesaje, îi asigurăm de respectul nostru şi le promitem că vom fi mereu alături de tot ce se întâmplă pe plaiurile noastre. Dumneavoastră, cititorilor noştri, dar şi partenerilor, fie ei din mediul privat sau administrativ, le mulţumim pentru încredere şi ne rugăm Celui de Sus să vă ţină sănătoşi pentru ca împreună să aniversăm şi 10.000 ediţii şi, de ce nu, 50 de ani de presă liberă în Bistriţa-Năsăud. Astăzi, suntem alături de dumneavoastră, print, online şi, de acum, şi pe facebook. Ziarul online a avut o ascensiune bună în 2014: Numărul record de vizitatori unici i-am avut duminică, 6 octombrie, 11839 într-o singură zi, şi 46.487 vizitatori unici într-o săptămână.
Cititorilor dorim tot ceea ce ne dorim şi nouă, ani buni, cu lumină, speranţă şi binecuvântare.
Citiţi şi:
- De 30 de ani, cel mai ştiut ziar, în casele dumneavoastră
- 25 de ani cu primul ziar din viaţa bistriţenilor. Împreună am scris istoria presei locale
- “Răsunetul”, la numărul 5000
- 27 de ani cu primul ziar din viaţa bistriţenilor. Împreună am scris istoria presei locale
- Traian Săsărman: Lucrează aici, în familia „Răsunetului”, o echipă tânără, profesionistă, dăruită muncii de jurnalist
Comentarii
Presa scrisa, tiparita, in ciuda greutatilor inerente, trebuie sa ramana, sa se "reinventeze", sa se mentina "varful de lance "al democratiei, al libertatii! Doresc Rasunetului, multe , multe numere reusite si provocatoare, pline de bunatate si curaj ! Cu respect, Marius Nicolae Pop
Adaugă comentariu nou