Deputat Iurişniţi: Depolitizarea învăţământului a picat testul la Senat. Colectarea selectivă în şcoli, aviz pozitiv

Deputatul USR Cristina Iurişniţi a menţionat că iniţiativa legislativă privin depolitizarea funcţiilor de conducere din sitsmeul de învăţământ, depusă încă din 2017, a fost respinsă de comisia de specialitate de la Senat. Potrivit acesteia, senatorii  PSD – ALDE au votat astfel pentru a avea „pârghii inclusiv în cele mai îndepărtate sate”.

„Dorinţa mea era următoarea. În articolul 277 din Legea nr. 1/2011, Legea Educaţiei, directorii nu au voie să aibă funcţii numite sau alese. Deci, este în vigoare. Eu am propus prin acea Lege a depolitizării să mergem mai departe, să extindem şi pe zona inspectorului şcolar general şi orice funcţii de conducere în învăţământ, pentru că, pe perioada mandatului, în cei 4 ani, nu are niciun sens să ai această presiune politică care pentru învăţământ este un cancer care durează de ani de zile”, a explicat deputatul bistriţean.

Potrivit acesteia, „calitatea învăţământului ţine de depolitizare şi de formarea continuă a resursei umane”. „Pe lângă infrastructura de care am amintit, aceste trei activităţi legate de formarea continuă pe tot parcursul vieţii a cadrelor didactice şi depolitizarea învăţământului reală sunt, de fapt, soluţiile la un progres în ceea ce priveşte calitatea sistemului de educaţie”, a menţionat deputatul Iurişniţi.

În schimb, vestea bună pentru parlamentarul bistriţean a venit de la Comisia de Mediu a Camerei Deputaţilor, care a dat un raport pozitiv în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor în şcoli. „Au fost de acord, pentru că suntem în pericol de infrigement. Educaţia pentru mediu este foarte importantă, suntem pasibili de acele amenzi uriaşe, 300.000 euro/zi, din pricina faptului că nu se face colectare selectivă. Avem 3% colectare selectivă faţă de 50% cât ne-am angajat. Nu a trecut amenda care era pentru primarii care nu respectă dotarea şcolilor. Educaţia trebuie începută din şcoli, trebuie să-i educăm în spiritul respectării mediului, care să-l ducă în familii şi de multe ori educă părinţii”, a concluzionat Cristina Iurişniţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5