Despre oameni şi cărţi
Concitadina noastră Virginia Brănescu propune, în volumul „Oameni şi cărţi”, apărut la Editura Karuna, în colecţia „Identităţi”, bucuria întâlnirii cu arta. O mare parte din eseuri sunt dedicate picturii, amintind aici pe artistul plastic Claudiu Prisăcaru din Cluj, văzut ca un suflet care arde arta; pe bucovineanul David Croitor – un artist sentimental, sensibil la fericirea şi durerile semenilor; profesoara Felicia Voica – care îmbracă în haine de sărbătoare pictura; Victoria Fătu Nalaţiu – o doamnă a culorilor şi a vorbelor rupte din rai; Nechita Bumbu – un om cu mâini binecuvântate. Un punct aparte îl constituie eseul dedicat baronului Alexandru Misiuga, în care se evidenţiază epigrama: „Dacă pe soacre a-ncondeiat/ Înseamnă că-l amuză/ Ecuaţia ce s-a format/ O soacră egal o muză”. Urmează o serie de recenzii la cărţile „Umbra nisipului” al lui Ştefan Veşcari – un aspect al bunului simţ, un semn al nobleţei caracterului; la „Maiorul” de dr. dr. Ana Livia Tătaru – o carte fascinantă, paradoxală, scrisă de o doamnă a cuvântului şi o luptătoare pe tărâmul social; Aurel Borgovan – spre „Ţărmuri nevisate” – o frumoasă frescă a unei civilizaţii demult dispărută; Gheorghe Mizgan – „Aripi astrale” – un dar minunat făcut cititorului. În aceeaşi linie se înscrie şi volumul „Complexul Penelopei” – Georgeta Măluţan – un talent tânăr, cu prospeţime pură; „Undeva… un capăt de lume” – Marilena Toxin – o realizare minunată, completată de ilustraţiile artistului Gheorghe Toxin; „Blestem” – Dora Alina Romanescu – un roman psihologic şi social de mare amploare; „În vârful peniţei” – Ion Mititean – un volum desprins din lada de zestre a năsăudenilor; Elvira Maxim – „Frânturi de zbor” – o carte a nostalgiei, a iubirii creştineşti depusă pe altarul jertfei; Dumitru Popiţan – „Versuri pentru vârsta a treia” – gânduri ce pot încăpea în mintea vioaie a unui domn nobil; Raveca Vlaşin – „Dodecareflecţii” – o poezie reflexivă care-şi pune întrebări asupra existenţei neîndurătoare; Veronica Oşorheian – „Şirag din pietre de râu” – o carte ce atinge corzile sensibile ale sufletului; Jeniţa Naidin – „Terapia prin cuvânt” – o carte cu rezonanţe educative, o meditaţie mistico-religioasă ce ne îndeamnă la pace, înţelegere şi iubire veşnică.
Partea a doua a cărţii cuprinde gânduri frumoase despre scriitoare semnate de Ioan Lazăr, Vasile Găurean, Elena M. Cîmpan, Olga Lucuţa, Ioan Mititean, Jeniţa Naidin, Virgil Şerbu Cisteianu, Emilia Dabu.
O carte ce se înscrie în seria volumelor de suflet semnate de Virginia Brănescu şi care surprinde plăcut şi prin ţinuta grafică realizată de drd. Mariana Irimia.
Adaugă comentariu nou