Despre oameni şi cărţi

Concitadina noastră Virginia Brănescu propune, în volumul „Oameni şi cărţi”, apărut la Editura Karuna, în colecţia „Identităţi”, bucuria întâlnirii cu arta. O mare parte din eseuri sunt dedicate picturii, amintind aici pe artistul plastic Claudiu Prisăcaru din Cluj, văzut ca un suflet care arde arta; pe bucovineanul David Croitor – un artist sentimental, sensibil la fericirea şi durerile semenilor; profesoara Felicia Voica – care îmbracă în haine de sărbătoare pictura; Victoria Fătu Nalaţiu – o doamnă a culorilor şi a vorbelor rupte din rai; Nechita Bumbu – un om cu mâini binecuvântate. Un punct aparte îl constituie eseul dedicat baronului Alexandru Misiuga, în care se evidenţiază epigrama: „Dacă pe soacre a-ncondeiat/ Înseamnă că-l amuză/ Ecuaţia ce s-a format/ O soacră egal o muză”. Urmează o serie de recenzii la cărţile „Umbra nisipului” al lui Ştefan Veşcari – un aspect al bunului simţ, un semn al nobleţei caracterului; la „Maiorul” de dr. dr. Ana Livia Tătaru – o carte fascinantă, paradoxală, scrisă de o doamnă a cuvântului şi o luptătoare pe tărâmul social; Aurel Borgovan – spre „Ţărmuri nevisate” – o frumoasă frescă a unei civilizaţii demult dispărută; Gheorghe Mizgan – „Aripi astrale” – un dar minunat făcut cititorului. În aceeaşi linie se înscrie şi volumul „Complexul Penelopei” – Georgeta Măluţan – un talent tânăr, cu prospeţime pură; „Undeva… un capăt de lume” – Marilena Toxin – o realizare minunată, completată de ilustraţiile artistului Gheorghe Toxin; „Blestem” – Dora Alina Romanescu – un roman psihologic şi social de mare amploare; „În vârful peniţei” – Ion Mititean – un volum desprins din lada de zestre a năsăudenilor; Elvira Maxim – „Frânturi de zbor” – o carte a nostalgiei, a iubirii creştineşti depusă pe altarul jertfei; Dumitru Popiţan – „Versuri pentru vârsta a treia” – gânduri ce pot încăpea în mintea vioaie a unui domn nobil; Raveca Vlaşin – „Dodecareflecţii” – o poezie reflexivă care-şi pune întrebări asupra existenţei neîndurătoare; Veronica Oşorheian – „Şirag din pietre de râu” – o carte ce atinge corzile sensibile ale sufletului; Jeniţa Naidin – „Terapia prin cuvânt” – o carte cu rezonanţe educative, o meditaţie mistico-religioasă ce ne îndeamnă la pace, înţelegere şi iubire veşnică.

Partea a doua a cărţii cuprinde gânduri frumoase despre scriitoare semnate de Ioan Lazăr, Vasile Găurean, Elena M. Cîmpan, Olga Lucuţa, Ioan Mititean, Jeniţa Naidin, Virgil Şerbu Cisteianu, Emilia Dabu.

O carte ce se înscrie în seria volumelor de suflet semnate de Virginia Brănescu şi care surprinde plăcut şi prin ţinuta grafică realizată de drd. Mariana Irimia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5