Destin. Povestea Rodicăi Fercana, în două volume apărute la Editura Solon
Scriitoarea Rodica Fercana din Bistrița, coborâtoare de pe Valea Fiadului, comuna Telciu, prin cele două volume „DESTIN” urzește sorții și chipurile neașteptate ale vieții sale, cu povești adevărate, pline de reflecții, umor și experiențe personale și culturale. Un adevăr epistolar cu mai multe concepții despre destinul omului, despre soartă și sorți.
În primul volum, tratează anii de acasă în compania bunicilor, părinților, fraților, prietenilor de joacă și colind, în compania lui Gruia paznicul casei, care o însoțea și o aștepta în gara din Telciu. Acasă este locul încărcat de amintiri, de mărturii, evenimente ce i-au marcat viața cu sentimente ce le poartă mereu la inimă provocându-i o stare de liniște în suflet.
Acasă înseamnă naturalețe, curățenie, amintiri de neuitat, fie că păstrează o fotografie, care o face să rememoreze momente importante din viața sa, fie că este vorba despre o piesă de mobilier cu o semnificație mai aparte, costumul popular păstrat cu grijă, țoale, covoare, prosoape rămase de la mama sau cărțile primite ca premii în anii de școală.
Acasă este locul unde se întoarce mereu cu drag, acolo unde tu ești cu adevărat tu, acolo unde plângi și râzi, unde ești cu ai tăi, acolo unde un pat te așteaptă să visezi frumos sau acolo unde ai un rând de chei la tine, acolo unde te bucuri când te așteaptă cineva cu brațele deschise și numără anii de când ai plecat și până când te-ai întors.
Volumele de față exprimă o adevărată istorie colectivă și totodată personală, cu emoții reale și puternice și îndemnul de a cinsti (cum se zice în porunca a cincea) pe tatăl tău și pe mama ta, ca bine să-ți fie ție și mulți ani să trăiești pe pământ.
În paginile acestor volume găsim portrete în cuvinte ale dascălilor ei de la Telciu, Năsăud și București bazate pe o relație relaxantă de încredere, iubire și prețuire, virtuți ale moralei tradiționale, o cale a adevăratei comunicări, o concentrare asupra relației cu cei dragi, care i-au deschis calea spre destinul fericirii.
Amintirile bune și mai puțin bune din anii de studii le are mereu în suflet alocându-le un spațiu întins în volumul II, când școlărița de pe Fiad deslușea tainele cărții, cu dorința de frumos, de cunoaștere spre a deveni ceva în viață că doar așa i-au spus sorții. Cărțile de față conțin adevăruri esențiale despre casă și familie, despre dascăli, colegi și propria viață a autoarei, o profesoară minunată, înțelegătoare, perspicace, cu un profund interes față de oameni, cu îndemnuri de felul cum să preluăm controlul asupra propriei noastre vieți și să devenim acea persoană completă și eficientă spre care aspirăm. Reînvie sentimente de odinioară, farmecul vieții petrecută în internat la Năsăud și Căminul studențesc din București. Amintiri... amintiri din viața de elev și student, bune și mai puțin bune, cărora la bătrânețe le alocăm mai mult timp.
„Aș mai dori, spune autoarea, să mai port cordeluță, cravata și uniforma de pionier, să am în buzunar carnetul de elev și de tânăr utecist, iar pe mână, pe uniformă, să am numărul de elev și emblema liceului. Nu era nimic rău în toate acestea deoarece le obțineam datorită rezultatelor bune la învățătură. Eram făloasă, mergând prin sat cu uniforma și emblema școlii și eram în stare să le pun pe frunte, fiind mândră de liceul la care învăț. Am avut profesori extraordinari, sinceri, îți impuneau respect, prin faptul că te respectau la rândul lor, ne spune Rodica. Cu toată exigența profesorilor găseam și metode de a chiuli, că doar nu eram sfinți. Dacă nu faci o prostie de care să râdă toată clasa, n-are rost să o mai faci. Privesc cu nostalgie spre anii de școală neavând norocul să port haine sofisticate, genți sau blugi de firmă, nici telefoane mobile, examene multe și grele, vacanțe ratate din cauza restanțelor, dar ne bucuram de tabere de vară gratuite la mare sau la munte unde ne-am creat prietenii, care au durat în timp și am vizitat locuri minunate.
Am cărat de acasă cu greu traista, plasa sau geamantanul plin cu mâncare (borcane cu zacuscă, dulceață, smântână, slănină, brânză etc.), iar când primeam un pachet de acasă eram toți pe el și apoi răbdam până la următorul pachet.”
În anii de studii s-a bucurat de mult succes, premiată pe tot parcursul studiilor, iar la matematică avea nota maximă, drept dovadă s-a specializat în acest domeniu așa cum i-a prescris destinul. Să fie oare destinul ceva cu care te naști, că doar există în popor proverbul „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”. Să fie destinul o chestiune religioasă, ca și cum o forță superioară decide în locul nostru? Sau poate fi ceva legat de univers și astre, care ne-au decis soarta încă de la naștere sau chiar înainte de naștere.
Păreri despre destin găsim în scrierile lui Homer din Iliada, a lui Virgiliu din Eneida, cât și în scrierile unor cărturari de azi, ca de exemplu Liiceanu și Pleșu. Din cele scrise de Rodica Fercana, destinul reprezintă experiență, să nu dăm vina pe cineva sau ceva pentru nereușitele noastre și să ne asumăm că suntem cei care decidem cum trăim, în mod conștient, prin efort și consum de energie. Noi suntem arhitecții propriilor noastre vieți , iar ceea ce avem cu adevărat de făcut pentru a trăi viața dorită este să acționăm conștient.
Autoarei volumelor de față, destinul i-a fost creat de propriile sale decizii și acțiuni, iar viața i-a fost determinată de liberul arbitru și de asumarea rezultatelor alegerilor făcute. Dezvăluie în paginile celor două volume talentele cu care a fost înzestrată și cheia care a descifrat limbajul misterios și dezvăluirea tainelor vieții, explicând semnificația profundă tuturor obstacolelor ce uneori i-au stat în cale. Un ghid de cunoaștere a unei părți din tot ceea ce suntem, cu scene de muncă activă. Cărți bine structurate, pline de informații utile despre viața de elev și student, adevărate instrumente valoroase de autodescoperire și dezvoltare personală.
Sincere felicitări Rodicăi Fercana pentru calitatea povestirilor, bunăvoința și răbdarea izvorâte din plăcerea și pasiunea de a împărtăși cu cititorii conștientizările și cunoașterea.
Succes și la mai multe!
Ioan Mititean
Citiţi şi:
- Năsăudeni, acasă la generalul Grigore Bălan
- Triplă lansare de carte la Conexiuni
- O lansare în tandem a volumelor Rodicăi Fercana de „La porţile gândului” la „Vârtejul vieţii”
- ÎN ARCUL TIMPULUI
- Prof. Mioara Abrudan: Suntem mai bine de 8000, suntem de vârste, formaţii, destine diferite. Dar avem ceva ce nu ne poate lua nimeni: suntem „cei de la Andrei”
Comentarii
La mulți ani redacției Răsunetul. Ro! Mulțumiri scriitorului Ioan Mititean pentru acest compendiu la cele două volume din trilogia Destin, apărute la Editura Solon Bistrița, dir. Dorin Radu Barna, căruia îi mulțumesc și pentru prezentarea cărții pe coperta IV!
Adaugă comentariu nou