Din 2015, subvenţii pe suprafaţă mai mari pentru cei care se asociază. 40 euro în plus, de la cinci hectare …în sus
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a anunţat că de anul viitor plăţile pe suprafaţă vor fi mai mari pentru cei care se asociază, acesta fiind şi un deziderat al noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală.
“Încercăm să avem o plată stimulativă. În continuare se vor primi subvenţii de la un hectar în sus, fără niciun fel de limită, dar vor fi mai multe categorii de forme de sprijin. Prima categorie, 1-5 hectare, în anul 2015, spre exemplu, ei vor primi, spre exemplu, 170 euro/hectar, a doua categorie, 5-30 hectare, unde încercăm să introducem acea plată redistributivă, stimulativă, de 40 euro suplimentari faţă de cei 170 euro”, a menţionat ministrul Constantin.
Acesta a precizat că de la introducerea subvenţiei pe suprafaţă, lucrurile au evoluat pozitiv, în sensul că în anul 2007 erau plăţi pentru 8,7 milioane hectare, iar acum s-a ajuns la aproape 10 milioane de hectare. În plus, nu mai sunt suprafeţe mari de teren nelucrate. Totuşi, terenurile sunt fărâmiţate.
“Încă mai avem ca structură o dimensiune medie a exploataţiei destul de mică. Vrem, ca după 25 ani în care, din păcate, doar ne-am propus în programele politice, avem ocazia, avem posibilitatea din fonduri europene să stimulăm, nu doar să încercăm să-I convingem pe oameni să se asocieze, să stimulăm asocierea”, a explicat ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, din 2016, va mai exista o formă de sprijin, în sensul că cei care renunţă la activitatea agricolă pentru “a intra în a doua categorie şi pentru a crea exploataţii viabile care să producă pentru piaţă vor primi 120% din plata pe suprafaţă, pentru 5 ani de zile, în afară de banii pe care îi încasează pentru arendă sau pentru vânzarea terenului respectiv”.
Citiţi şi:
- Peste 100.000 cereri de plată depuse la APIA pentru sprijinul pe suprafaţă
- Peste 23.000 fermieri bistriţeni au primit deja avansul subvenţiei pe suprafaţă
- 81 euro/hectare – în cadrul SAPS
- Fermierii pot obţine subvenţii mai mari cu 47 de euro la hectar, dacă se asociază
- S-a încheiat campania de depunere a cererilor de plată
Adaugă comentariu nou