”Din Bătrâni” şi ”Spice” – cele mai importante evenimente ale anului 2019 în domeniul culturii tradiţionale din judeţ

Ziua de vineri, 18 octombrie 2019, a fost prilej de mare bucurie pentru toţi bistriţenii, dar nu numai. La Centrul Cultural „Dacia” au avut loc două evenimente de excepţie – Lansarea Revistei de Cultură ”Spice” a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud – Serviciul Cultură Tradiţională, dar şi spectacolul de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti ”Din Bătrâni”.

            Revista ”Spice” a fost prezentată de către dr. Gavril Ţărmure (managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud), drd. Smaranda Mureşan (Şef Serviciu Cultură Tradiţională CJC BN), artistul Călin Brăteanu (Directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava) şi de scriitorul Constantin Hrehor (consultant artistic la CCPCT Suceava), fiind o publicaţie apreciată şi necesară în peisajul cultural literar bistriţean.

            Evenimentul artistic ce a urmat a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Protopopiatul Ortodox Bistriţa. Spectacolul „Din Bătrâni” a fost organizat în contextul Anului Omagial al Satului Românesc şi s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei. La eveniment au participat şi protopopii Alexandru Vidican şi Ioan Dâmbu, mulţime de preoţi din municipiul Bistriţa şi din judeţ, dar şi oficialităţi şi înalţi demnitari – Daniel Suciu (vicepremier), Emil Radu Moldovan (preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud), Vasile Puica (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud), Ovidiu Victor Frenţ (prefectul judeţului), Cristian Niculae (viceprimarul municipiului Bistriţa).  

            După cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei şi cuvintele de bun venit rostite de managerul CJC BN dr. Gavril Ţărmure, preşedintele CJ BN Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ şi viceprimarul Cristian Niculae, scena a aparţinut, de această dată, nu artiştilor, ci – în mare măsură, ţăranilor din satele noastre.

            Scopul acestui proiect cultural a fost acela de a aduce în faţa publicului spectator din municipiul Bistriţa formaţii tradiţionale de cântece şi jocuri, tarafuri tradiţionale, rapsozi populari şi deţinători ai titlului de Tezaur Uman Viu, cu momente autentice, acompaniament live şi jocuri tradiţionale.

            Cei care ne-au introdus în lumea satului de odinioară au fost membrii Tarafului Tradiţional ”Păuniţa” din Sângeorz-Băi (Dani Poleac – vioară, Adam Petru – braci şi Adam Petrică – gordună), care ne-au bucurat sufletele cu câteva suite de jocuri de pe Valea Someşului Mare. Apoi, scena a aparţinut familiei Purja – lelea Teodora, alături de fiica sa – Lenuţa, dar şi de fiul acesteia – Sergiu, ne-au adus hori în grumaz, cântece de nuntă, cătănie şi strigături specifice Văii Ţibleşului.

            Formaţia de adulţi a Ansamblului Folcloric ”Ciobănaşul” din Şieuţ a adus pe scena de la Bistriţa jocuri tradiţionale specifice satului – Sârba, De-a lungu şi Învârtita, aceştia fiind însoţiţi de rapsodul popular Ion Moldovan. Ceteraşul Dumitru Toderic din Vătava a fost cel care i-a acompaniat, formaţia fiind coordonată de domnul primar al comunei Şieuţ – Ioan Dedean-Bortăş şi de instructorul coregraf – învăţătorul Pantea Ignat junior.

            Unul dintre cele mai frumoase momente ne-a fost oferit de Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata, coordonată de Romulus Bucur, avându-l la vioară pe Alexandru Ciurcui (Tezaur Uman Viu), iar pe scenă s-a făcut remarcat şi jucăuşul Dumitru Moldovan (deţinător al titlului de Tezaur Uman Viu). Au prezentat obicieuri din Frata şi o suită de jocuri tradiţionale româneşti,  spre încântarea publicului care nu a vrut să îi mai lase să plece. Trebuie să menţionăm că atât jocul fecioresc din Şieuţ, cât şi cel din Frata, sunt înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

            Oaspeţi dragi din Bucovina ne-au păşit şi de această dată pragul. Artistul Călin Brăteanu, alături de Taraful ”Obcina” şi Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (coordonator Liviu Ţăran) ne-au oferit momente de încântare şi de regăsire. Cel care a încheiat seara de gală dedicată satului românesc a fost artistul Grigore Leşe, un bun cunoscător al vieţii ţăranului român, oferind tuturor un recital de excepţie.

            De altfel, tot spectacolul a fost despre noi, despre români, despre ţărani, despre satul tradiţional şi despre tradiţie. Momentele trăite de mulţi dintre spectactori au fost unice, înălţătoare, de bucurie şi de regăsire, îmbinate adeseori şi cu momente de vinovăţie! Mulţi mi-au mărturisit că şi-au pus întrebarea: ”Cum de am putut rămâne atât de mult timp nepăsători la pierderea, degradarea şi transformarea tradiţiilor din satele noastre?”.

            Un lucru este cert: încă mai avem, în satele noastre, tradiţie, încă mai avem purtători, păstrători şi transmiţători de autentic, de valori şi de frumos. Toţi cei care au fost pe scena de la Bistriţa ne-au demonstrat că la sate încă se joacă, încă se horeşte, încă se poartă cu demnitate hainele tradiţionale româneşti.  

            E momentul să avem atitudine, curaj şi iniţiativă şi să nu ne temem să ne promovăm adevăratele valori ale satelor noastre! Pentru mine a fost o mare bucurie, o provocare şi o responsabilitate enormă să îmi asum un astfel de proiect, să îl concep, organizez, regizez şi prezint! Mulţumesc tuturor! Vom reveni cu astfel de spectacole pentru publicului bistriţean şi nu numai!

 

Etnolog drd. Smaranda Mureşan

Şef Serviciu – Cultură Tradiţională

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5