Din suflet de munte. Şcoală şi grădiniţă noi, la Parva, la cele mai înalte standarde!
Dragostea pentru carte, copii, educaţie a primarului Ioan Strugari se vede în grija pe care o poartă şcolii. Aşadar, nu sunt întâmplătoare investiţiile majore în infrastructura şcolară din această comună. Foarte probabil, anul viitor, copiii vor beneficia de cele mai bune condiţii de studiu în două imobile noi.
Iniţial, proiectul prevedea consolidarea şi extindere şcolii, dar studiile au arătat că se impune demolarea şi construcţia unei clădiri noi, care să corespundă tuturor cerinţelor. „Nu ştiu în câte localităţi din ţară sau din judeţ s-a construit o şcoală de la zero. Mă bucur că se lucrează într-un ritm susţinut – execuţia fiind adjudecată în urma procedurii de achiziţie publică de către Dimex Company - deja se tencuieşte la etajul al doilea, umează apoi nivelul 3, acoperişul. Până în noiembrie, dacă nu intervin alte probleme, cred că vom reuşi să finalizăm lucrările mari, urmând amenajări interioare, finisaje. Mi-aş dori pentru această şcoală să facem dotări de ultimă oră, aşa cum am văzut şi la alte şcoli din ţară. La un calcul simplu, avem nevoie de aproximativ 300.000 euro, trebuie să ne fândim de unde vom atrage aceste fonduri”, ne-a declarat primarul Ioan Strugari.
Valoarea proiectului finanţat prin Programul Nţaional de Dezvoltare Locală este de 5.822.906,64 lei cu TVA, din care valoarea alocată din bugetul de stat este de 4.722.158 lei cu TVA, iar de la bugetul local, 1.100.748,64 lei cu TVA.
Demisolul va adăposti o sală multifuncţională cu grupuri sanitare şi acces direct din exterior. După realizarea clădirii vor rezulta 14 săli de clasă, 3 laboratoare, o bibliotecă şi spaţii conexe acestora. Suprafaţa construită totală va fi de 879,60 mp (şcoala+anexă), iar suprafaţa desfăşurată totală 2456 mp.
Grădiniţa cu program, normal este la stadiul de fundaţie, dar lucrurile încep să prindă contur. Investiţia se va realiza în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale - Unitatea de Management a Proiectelor pentru "Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare". Investiţia este cuprinsă în cadrul proiectului „Construcţii Grădiniţe Regiunea Nord-Vest”, care este depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară10. Prin HCL nr. 37/13.08.2018 a fost aprobat proiectul şi Acordul de parteneriat. Valoarea investiţiei este de 2.505.554,54 lei, din care cofinanţare buget local 417.004,94 lei cu TVA.
Oricum, elevii şi preşcolarii vor începe anul şcolar 2020-2021 - dacă vom avea cursuri şi în sălile de clasă – în clădirea fostelor Tabere, dar şi la etajul dispensarului medical, acolo unde a fost relocată activitatea educaţională pe timpul derulării investiţiilor.
În ultimii ani, la Parva au fost făcute şi alte investiţii în infrastructura educaţională, prin lucrări de reparaţii şi întreţinere (acoperiş, termopane, instalaţie electrică, izolaţii etc) de 397.318,66 lei, sau achiziţie de mobilier şcolar în valoare de 32.708,96 lei.
Citiţi şi:
- Comunitatea din Parva pune preţ pe educaţie! Două profesoare şi patru elevi, premiaţi! Primarul Ioan Strugari: Ne pasă de viitorul nostru!
- Primarul Ioan Strugari: Constructia şcolii de la Parva avansează vizibil! Avem nevoie de sume consistente pentru cofinanţarea proiectelor
- Noua şcoală şi grădiniţă de la Parva, la standarde europene, inaugurate în vacanţa de primăvară! Primarul Ioan Strugari: Şcoala e a comunităţii!
- Primăria Bistriţa vrea să cumpere clădirea Allianz Tiriac. Vezi cât costă imobilul!
- Peste şase milioane lei pentru “Corn şi lapte” în Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu nou