DIPLOMAŢIA ROMÂNEASCĂ ÎN RETRAGERE
Am aşteptat cu interes sporit cea de-a 65-a sesiune a Adunării generale a ONU.
Am urmărit in mod deosebit:
1. Luările de poziţie faţă de Obiectivele Mileniului.
2. Abordările faţă de criza economică.
3. Întâlnirile delegaţiei României cu alte delegaţii.
4. Manifestarea Uniunii Europene ca actor global şi vizibilitatea ei.
5. Tensiunile diplomatice pe tema reformei ONU.
Absenţa şefului statului român la acest eveniment, mi-a consolidat părerea despre întâiul diplomat al ţării. Preşedintele Băsescu nu are anvergura diplomatică necesară celei de-a şaptea ţară din EUROPA, ca mărime. Diplomaţia este puterea soft a unei ţări şi cere pricepere pentru a fi pusă în evidenţă şi acţiune. Era o bună ocazie de a se întâlni cu şefi de stat şi de a face vizibilă ROMÂNIA. Dinamica relaţiilor de putere în mediul internaţional se face simţită cu acest prilej. Câteodată, dacă nu întotdeauna şi în plan personal, este mai important unde eşti decât cine eşti. Tot aşa stau lucrurile şi în ce priveşte statele şi reprezentanţii lor.
Primul Ministru al României a avut un cuvânt fără idei, fără mesaj şi s-ar fi potrivit mai mult in Poiana lui Iocan.
UNIUNEA EUROPEANĂ, cu toate că s-a străduit să se prezinte ca actor global, cu un reprezentant pentru politica externă şi cu un serviciu diplomatic de curând înfinţat, nu a avut microfon. A fost o mare dezamăgire pentru toţi europenii. Insulele Nauru au avut o intervenţie în care au propus ca dreptul de a se exprima să îl aibă numai statele, nu organizaţiile regionale. U.E. nu a putut fi vizibilă şi ascultată la nivel global, fapt ce produce consecinţe şi asupra României. Or fi ştiind şi cei de la ONU că în Parlamentul European sunt tot felul de EBA şi BECALI şi alte soiuri asemănătoare şi atunci au luat măsuri restrictive.
CONSILIUL de SECURITATE al ONU este impenetrabil încă. Germania a fost blocată de Italia, Brazilia de Mexic, India de Pakistan, Japonia de China şi astfel, lucrurile rămân blocate.
CHINA şi în mediul diplomatic a dovedit că este în ofensivă. A cumpărat cu acest prilej, creanţele Greciei, a concesionat de la greci, portul PYREU, de la Bulgaria, porturile la Marea Neagră şi pentru ca lucrurile să fie duse până la capăt, a cerut UE să renunţe la măsurile comerciale protecţioniste. În concluzie, două ţări europene care au servicii diplomatice profesioniste, au simţit puterea Chinei şi s-au ales cu lucruri bune. China şi-a asigurat accesul în porturile Europei şi a obţinut, de la europeni, eliminarea protecţionismului comercial.
ROMÂNIA s-a încăpăţânat să rămână în afara fluxurilor energetice şi comerciale globale. România a ratat întâlnirea cu puterea Chinei şi a rămas în siajul SUA, dar fără a valorifica diplomatic si comercial, eforturile şi jertfele Armatei Române pe fronturile din Irak şi Afganistan. În rest, în România şi haosul este în haos.
Colonel ® IOAN GAFTONE
Adaugă comentariu nou