Doina Pană: Codul Silvic este bun sub foarte multe aspecte

Agerpres

          Deputatul social-democrat Doina Pană, unul dintre inițiatorii modificării Codului Silvic, a afirmat marți că acest proiect este bun sub foarte multe aspecte, punctând că atitudinea liberalilor la dezbateri a fost de solidaritate cu președintele Klaus Iohannis.  

“În proiectul de Cod Silvic există un articol care spune că orice agent economic să nu poată participa la licitație dacă nu demonstrează că a prelucrat superior cel puțin 40% din masa lemnoasă pe care a prelucrat-o anul anterior. Codul este foarte bun, sub foarte multe aspecte, inclusiv ca să crească prețul lemnului aici în România și să vindem mobilă. De aceea este și preempțiunea pentru producătorii de mobilă, pe care la fel a contestat-o dl președinte", a declarat Doina Pană, la Parlament.

Ea a spus că "nu trebuie să vedem pădurea ca orice marfă, nu înseamnă carne, fructe, ci așa cum a fost definită prin strategia europeană pădurea are rol economic, ecologic și social".

Doina Pană a vorbit și despre propunerea PNL privind eliminarea articolului referitor la pragul de 30% pentru exploatările forestiere, arătând că liberalii și-au manifestat solidaritatea cu președintele Klaus Iohannis. "Acest Cod de un an de zile se dezbate, nu trebuia să reexaminăm un text pe care nu l-am văzut, el a fost dezbătut și răzbătut. Nu văd decât ca o solidaritate pentru revendicarea dl președinte Iohannis, deja societatea civilă, toată România este de acord că este un prag important și demonstrat prin articolele din Constituție că este credibil și benefic", a arătat deputatul PSD.

Ea a subliniat că amenajament forestier nu se poate face decât pentru suprafețe de minim 100 de ha și a arătat că 500.000 de ha sunt proprietăți disparate, context în care micii proprietari au putut beneficia de propriul lemn ilegal cu rândul.

Pană a susținut că în Uniunea Europeană sub 10 ha nu există amenajamente.

"Cu articolul cu care noi am venit de fapt punem în legalitate, noi împiedicăm defrișarea ilegală care a fost până acum și acest articol spune că, dacă faci un contract de administrare pe minim 10 ani cu un ocol silvic, (...) tu să ai dreptul la 3 metri cubi de lemn pe an", a spus deputatul PSD, susținând că astfel pădurea ar fi păzită și nu ar mai fi furată.

De asemenea, Doina Pană a precizat că prevederi referitoare la statutul personalului silvic nu au ce căuta în Codul Silvic.

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au respins marți cererea de reexaminare a președintelui Iohannis cu privire la Codul Silvic.

Comentarii

15/05/15 12:18
Contzaran din B...

Este bun doamna Pana, nu zice numeni ca nu, dar problema este nu LEGEA IN SINE , ci modul in care se aplica si care anume organe publice sunt abilitate de lege s-o faca.
La noi in Romania sunt norme legale ... pana-i lumea, dar problema este cine si cum le aplica si ce masuri finale se iau, fata de cei care incalca aceste legi .
Este imperios necesar a se ADAUGA expres si masurile care se iau fata de delicventi ( INFRACTORI ) , in sensul ca :

- Sa nu mai fie date amenzi, ca majoritatea nu le platesc si se prescriu la executare, ci PEDEAPSA CU INCHIASORE si cu masuri complementorii ( indiferent de valoarea pagubelor ) , prin care sa li se confiste infractorilor basolut toate bunurile, obiectele si mijloacele prin care au comis infractiunea si paguba in patrimonial silvic , cinegetic sau de mediu al tarii, indiferent ca sunt ale lor, ca sunt imprumutate de la terte persoane, sau prin ele insele, constituie mijloace de trai material si de existenta al infractorilor ( fara mila ) ;

- Cuantumul pedepselor, sa fie astfel stabilite, inca sa descurajeze efectiv acest gen de infractiuni, cu ani grei de inchisoare , indiferent ca smecherii si infractorii au o familie grea si numeroasa si n-are cine-i intretine. In aceste cazuri, statul sa se preia din oficiu intretinerea membrilor de familie neajutorati, in contul si pe "spinarea" celui din puscarie, care sa fie obligat fortat sa munceasca, la reimpadurire , la activitati cinegetice ori de meidu si la activitati comerciale ( in cadrul puscariei ) , prin care sa-si plateasca pagubele create si sa nu fie "liberat" , pana nu-si ispaseste atat pedeapsa penala, cat si recuperarea pagubei comise prin infractiunea silvica , cinegetica sau de mediu, integral . Puscariile sa fie adevarate unitati de munca fortata, nu de hotel, puturosenie, odihna , cantec joc si voie buna , unde norma lor de hrana zilnica, depasesc de multe ori pe cea din caminele de batrani , crese, gradinite, scoli ori spitale... ;

- Materialul lemnos taiat , transportat ori depozitat fara forme legale, sa fie confiscat si depus deindata spre valorificare, la institutiile publice de stat ( primarii, scoli, gradinite, locasuri de cult, sisteme de sanatate publica etc. etc. ) si sa nu mai fie date in custodie chiar infractorilor . La confiscarea materiala, daca este cazul unor animale de tractiune ( caii in general ) sa fie imediat vanduti, ori sacrificati si valorificati comercial ;

-Organele silvice, cinegetice si de mediu, sa nu mai aiba atributiuni de sontrol si psupraveghere al acestor activitati, ci exclusiv de gestiune , administrare si management. - Pentru controlul si supravegherea " disciplinei forestiere , cinegetice si de mediu " sa se infiinteze "Jandarmeia forestiera, cinegetica si a mediului "(JFCM) ca subunitate de politie a statului, in directa subordonare a Guvernului ( macar ptr o perioada pana la restabilirea situatie de drept in Romania ... ) , sa fie investita cu competenta materiala si teritoriala generala a politiei de drept si sa aiba dotarile necesare executarii acestor atributiuni in locuri si medii greu accesibile (si in nici un caz niste "posturi" ineficiente cu 1-2-3 jandarmi ) , ci cu grupe speciale de interventie rapida, din structura proprie si nu a structurii judetene de jandarmerie .Deci sa fie subunitati de jandarmerie nationala independente , subordinate direct Primului ministru , adica, sa nu mai aiba absolut nici un fel de subordonare "locala" .

Prevederile instituite de Dvs sunt ok... doar ca n-are cine le apliementa in mod eficient. Numarul efectivelor de politie si de jandarmi, aflate in plan local ( sau judetean ) abia fac fata pentru mentinerea normelor de disciplina, de securitate si de ordine publica, in interiorul localitatile teritoriale ... decum sa mai desfasoare activitati izolate, prin padurile, cursurile de apa, fondurile cinegetice ori de mediu .

AICI ESTE BAIUL ! Cine sa auda si sa tina cont de aceste aspecte ? La noi , momentan, numai duritatea si severitatea extrema, este singura solutie . Degeaba tot facem legi, pe care n-are cine le aplica in mod efcient .
Bine ar fi stimata doamna, cand mai faceti asemenea propuneri si modificari, ori completari legislative, sa consultati si sa tineti cont intotdeauna si de propunerile Ministerul Public si cel de Interne, adica cei care sunt pusi sa descopere, sa cerceteze si sa-i aduca in fata Justitiei pe infractori si pe cei care comit aceste ilegalitati , ptr ca greutatea nu este in a da legi, ci in a le aplica in mod eficient si pana la capat .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5